Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejkrásnější památky UNESCO v Asii

22. 10. 2013 | Asie
Počátky programu světového dědictví UNESCO sahají až do roku 1965, kdy účastníci konference v americkém Washingtonu vyzvali k založení „Nadace světového dědictví“.Tato nadace měla chránit nejvýznamnější přírodní a krajinné oblasti historické památky na světě pro současné i budoucí obyvatele celého světa. Návrh byl přijat několik let poté a Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví nakonec vstoupila v platnost dne 17. prosince 1975. Od té doby seznam světového dědictví publikuje a aktualizuje Výbor pro světové dědictví UNESCO. V tuto chvíli se na něm nachází 981 památek na celém světě.

Památky světového dědictví UNESCO musí splňovat minimálně jedno z deseti kritérií jako například vyjímečná kulturní, historická nebo přírodní hodnota místa. Od chvíle kdy je lokalita přidána na seznam stává se památníkem a dědictvím společné kultury celého lidstva a je chráněna několika mezinárodními smlouvami a konvencemi.

Níže najdete osm nejdůležitějších, vyjímečně krásných historických lokalit nacházejících se v Asii.

IndonésieChrámový komplex Borobudur, Indonésie

Co: Tři buddhistické chrámy z dob dynastie Šailendrů. Pro jejich vyjímečnost byly v roce 1991 po nákladné renovaci umístěny na Seznamu světového dědictví UNESCO.
Kde: Planina Kedu na ostrově Jáva asi 40 km na severozápad od kulturního a uměleckého centra Yogyakarty.
Proč: Chrámy vznikly na konci 8. století a patří mezi nejlepší příklady buddhistické architektury na světě. I když neznáme přímé důvody, které vedly ke stavbě tohoto komplexu je jisté, že se jednalo o náboženské centrum velkého významu. Komplex se skládá z hlavního chrámu v Borobuduru a dvou menších svatyní v Mendut a Pawon nacházejících se v přímé linii několik kilometrů na východ.Hlavní chrám má tvar pyramidy a byl navržen jako devět na sebe navazujících teras čtvercového a kruhového půdorysu. Na vrcholu se nachází velká kamenná stúpa. Na stěny fasád a balustrád jsou vytesány reliéfy zobrazující historické bitvy i Buddhovy minulé životy. V horní části stavby se nachází i 72 malých stúp skrývajících uvnitř sochy Buddhů.
Jak se tam dostat: Busem, minivanem, autem nebo taxíkem z Yogyakarty, většina turistů rezervuje cestu u agentů ve městě.

LaosLuang Prabang, Laos

Co: Ospalé starověké město v srdci kopcovitého regionu pokrytého lesy na severu Laosu. Památkou světového dědictví se stalo v roce 1995.
Kde: Asi 350 km od hlavního města Vientiane nebo 185km od Vang Vieng.
Proč: Luang Prabang nabyl významu v roce 1353 kdy se stal hlavním městem říšeLan Xang. Ten posléze ztratil na konci 16. století kdy se hlavním městem stalo Vientiane. Dnes má Luang Prabang asi 50 000 obyvatel a je skvělým příkladem skloubení tradiční laoské architektury a francouzského plánování a architektonických prvků. Ve městě se nachází více než 30 bohatě zdobených a dobře udržovaných chrámů. Proto zde najdete i mnoho mnichů jejichž fotografování se stalo rozšířenou turistickou kratochvílí. Během procházky městem se můžete ochutnat místní jídla inspirované francouzskými vlivy i kávu, také přivezenou Francouzi. Ve městě můžete pořídit také řadu krásných fotografií, obzvlášť dobré uděláte z blízkých vrchů. Město dlouho odolávalo tlaku turismu, jelikož však v tuto chvíli začalo fungovat místní letiště přicházejí změny.
Jak se tam dostat: Let na nové mezinárodní letiště je nejjednodušší způsob jak se dostat do města. Stále však můžete absolvovat i únavnou cestu autobusem nebo plavbu po řece Mekong.Problémy v tomto případě kompenzuje krása krajiny kterou projíždíte.

Sukhothai Historical Park, Thajsko

Co: Hlavní město prvního království Siamu. Na seznamu světového dědictví se nachází od roku 1991.
Kde: Uprostřed severního Thajska, asi 300 km na jih od Chiang Mai a 420 km na sever od Bangkoku. Ruiny Sukhothaj se nacházejí asi 12 km na západ od dnešního města se stejným názvem.
Proč: Ruiny Sukhothajjsou ohromující připomínkou krásy a velikosti dávného města založeného v polovině 13. století a prosperujícího po dvě století než bylo podrobeno královstvím Ajutthaja. Zdi starého města uzavírají prostor o rozměrech 1,6 x 2 km, ale celá plocha lokality má více než 70 kilometrů čtverečných a nachází se na ní více než 200 starobylých památek. Najdete mezi nimi rozpadající se budovy chrámů, administrativní budovy, pohřebiště i paláce jako královský klášter Wat Mahathat nebo malý, ale nádherný Wat Si Chum– sedící sochu Buddhy v pozici Bhumisparsa mudra.
Jak se tam dostat: Malé letiště obsluhuje vnitrostátní lety, můžete se sem dostat také vlakem nebo autobusem z většiny území Thajska.

Srí LankaSigiriya, Srí Lanka

Co: Zřícenina starověké pevnosti Sigiriya.
Kde: Ve středu Srí Lanky asi 25 km na severovýchod od města Dambulla.Na seznamu Světového dědictví se nachází od roku 1982.
Proč: Po svržení svého otce Dhatusena v roce 477 našeho letopočtu zde král Kashyapa postavil pevnost a přenesl sem své hlavní město. Není těžké pochopit proč. Rozlehlé zahrady a vodní příkopy obklopují 200 metrů vysokou skalní věž vyrůstající přímo z džungle. Na jejím vrcholu králKashyapa postavil svůj palác. Pro výstup na vrchol musíte nejdříve projít mezi obrovskými tlapami lva vytesaného přímo ve skále. Proto se i skále samotné přezdívá „Lví skála“. Na jejím vrcholku můžete najít zbytky Kashyapovy pevnosti, soch a lázní. Ze skály je samozřejmě krásný výhled na blízkou džungli. Asi v polovině výstupu na vrchol můžete vidět velice dobře zachovalé fresky – ženské postavy, jedinečné svým uměleckým provedením.
Jak se tam dostat: Nejjednodušší je zvolit autobus nebo rikšu z města Dambulla.

Domy Tulou, Fujian,ČínaČína

Co: Jedinečné několikapatrové kruhové stavby ve kterých bydlela uzavřená společenství čítající stovky lidí.
Kde: V čínské jihovýchodní provincii Fujian. Byly vyhlášeny světovým dědictvím v roce 2008.
Proč: Nejstarší stavby typu tulou vnikly již ve 12. století, ale pro svou obrannou funkci a jedinečnou společenskou roli byly využívány až do začátku 20. století. Vnější stěny tulou z udusané hlíny, kamení a dřeva mají několik metrů šířky i výšky a kromě pár střílen v horních patrech v nich nenajdete žádné otvory směřující ven. Také brána do domu bývá zpravidla jen jedna. K obvodové zdi jsou vevnitř přitisknuty desítky malých obydlí a hospodářských staveb do kterých je možné vstoupit z pavlačů lemujících vnitřní atrium.Okna obydlí směřují dovnitř. Uprostřed těchto struktur se často nachází několik menších budov používaných jako sklady, svatyně a studna. Princip tulou je založen na kolektivním bydlení a společné obraně před nepřáteli celého klanu. Aktivní obraně sloužily především střílny v horních patrech stavby. Je zajímavé, že tyto stavby navíc splňují i principy harmonie Feng Shui a skvěle zapadají do zelené krajiny provincie Fujian.
Jak se tam dostat: Do oblastí kde se nacházejí tulou se lze jednoduše dostat mnoha autobusy jezdícími z měst Longyan a Xiamen.

IndieStará Goa, Indie

Co: Pozůstatky kdysi mocné portugalské kolonie a jejich kostelů a klášterů.
Kde: Na jihozápadním pobřeží Indie v blízkosti známých pláží a turistického města Goa.
Proč: Po staletí bylo město Goa centrem portugalské moci v Indii a nelze se proto divit, že místní umění, architektura i kultura bylo portugalskými vzory významně ovlivněno.Velha Goa, jak je město také nazýváno, je těchto vlivů nejlepším příkladem. S cílem ukázat sílu a velikost portugalské kultury a víry byly kostely a kláštery v Goa budovány mnohem větší a s bohatší výzdobou než bylo nutné. Na začátku 18. století v městě vypukla epidemie cholery a bylo prakticky opuštěno, v té době zde fungovalo více než 60 kostelů. Do dnešního dne se bohužel dochovalo pouze sedm největších z nich. Nejznámější jsou bazilika Bom Jesus s hrobkou Františka Xaverského a kaple sv. Kateřiny  postavená v roce 1510. Ze zbytku zůstaly sice jen ruiny, ale stále představují výjímečné archeologické dědictví.
Jak se tam dostat: V Goa se sice nachází malé letiště, většina návštěvníků však přijíždí vlakem nebo autobusem.

Starobylé chrámy a zbytky paláce ve městě Nara, Japonsko

Co: Chrámy, oltáře a nalezený během vykopávek královský palác z období Nara v osmém století.
Kde: Starobylé hlavní město Japonska se nachází kousek od Ósakya Kjóto.Status světového dědictví získalo v roce 1998.
Proč: Město Nara bylo v letech 710-794 hlavním městem Japonska a sídlem císaře. V tomto období, známém jako období Nara, došlo k velkému rozvoji království. Byly opraveny staré a postaveny nové cesty, pokračovaly hospodářské reformy a zvýšila se účinnost výběru daní, které pak sloužily k financování dalšího rozvoje země. Odrazem této prosperity byl významný růst města Nara viditelný zejména v oblasti umění a architektury. Toto dědictví dnes můžete na místě vidět. Nejvíce působivou stavbou komplexu je Tódaidži, chrám s největší dřevěnou budovou na světě, která je domovem Daibutcu, obrovské sochy Buddhy Vairóčana. Jedná se o největší sochu tohoto Buddhy na světě. I když zbytek staveb nedosahuje takových rozměrů i chrámy Kófukudži, Gangódži, Jakušidži,Tóšódaidži, svatyně Kasuga a zbytky paláce Heidžó stojí za to vidět.
Jak se tam dostat: Jelikož jsme v Japonsku, superrychlými vlaky se sem velice rychle dostanete prakticky ze všech koutů země.

Kostel svatého Augustina, Manila, Filipíny

Co: Jeden ze skupiny čtyř kostelů, které jsou jedinečnými příklady evropské architektury ovlivněné čínskou a filipínskou řemeslnou dovedností. Na Seznamu světového dědictví UNESCO se nachází od roku 1993.
Kde: Kostel svatého Augustina se nachází za hradbami historické čtvrti Manily Intramuros.
Proč: Kostel byl postaven v roce 1607 na místě dvou dřívějších kostelů zničených požárem. Svatý Augustin je skvělým příkladem architektury evropského baroka modifikované tak, aby splňovala náročné požadavky filipínského klimatu. Můžete zde vidět obrovské zlaté lustry visící z klenutého stropu a silné pilíře skrývající bohatě zdobené schodiště vedoucí na střechu nad níž se vypíná zvonice postavená z korálového kamene. Kostel za staletí zažil poškození ohněm, mnoho válek i drancování. Stále však uvnitř naleznete jedinečné příklady římskokatolické ikonografie, vzácné nástěnné malby i další bezcenné příklady barokního umění a architektury.
Jak se tam dostat: Kostel je umístěn na západě Manily v dosahu pěší chůze od přístavu a nachází se v rušné, turisticky atraktivní čtvrti Intramuros.

Zdroj, foto: Agoda


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nejkrásnější památky UNESCO v Asii:

Nejkrásnější památky UNESCO v Asii
Nejkrásnější památky UNESCO v Asii
Nejkrásnější památky UNESCO v Asii
Nejkrásnější památky UNESCO v Asii
Nejkrásnější památky UNESCO v Asii
Nejkrásnější památky UNESCO v Asii
Nejkrásnější památky UNESCO v Asii
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krása, ale nedostupné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak tam se určitě nepodívám. Alespoň si o té daleké zemi počtu a budu prohlížet fotky.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné památky. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezká místa, ale vzdálenáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a rychle a snadno se na ta místa dostaneme...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles