Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hostivické rybníky

1. 01. 2013 | Česká republika

Za západním okrajem Prahy a na dohled od letiště, leží Hostivice. Dříve se touto obcí projíždělo ve směru na Karlovy Vary. Dnes již naštěstí vede dálnice mimo obec.

Na zdejším potoce byla vybudována, patrně již ve 14. století, soustava rybníků. Na vycházku kolem nich bych vás dnes chtěla pozvat.  

Trasa vede převážně příjemnými lesními cestami, po hrázích rybníků a je přístupná celoročně. Každopádně vedro a komáři nejsou nejlepšími průvodci, takže nejvhodnějším obdobím k návštěvě bude jaro nebo podzim. Bohužel, ne každý si uvědomuje, jak rušivým vlivem pro hnízdící ptáky jsou volně pobíhající psi.

Celá trasa je značena, stejně jako ostatní naučné stezky, bílým čtvercem se zeleným šikmým pruhem. Při putování touto naučnou stezkou (NS) se budete marně rozhlížet po informačních panelech. Místo nich jsou pouze čísla zastávek ve značkách NS. Tištěného průvodce získáte na obecním úřadě nebo v některé z restaurací v okolí NS. Je k dispozici i na internetových stránkách Českého svazu ochránců přírody Hostivice.

Hostivické rybníkyPro většinu návštěvníků je zatím tento způsob realizace naučných stezek neobvyklý, je to však jediná cesta, jak zabránit neúnosným nákladům za neustálé opravy poničených panelů. Podle posledních informací byly obnoveny alespoň panely na nejvýznamnějších přístupových cestách a byla vybudována ptačí pozorovatelna.

Ptáci zdejší rybníky využívají jako tahovou zastávku, řada druhů zde však také hnízdí. Při opatrné chůzi podél vody uvidíme často rodinky kachny divoké, poláka velkého, labutě velké, lysky černé a některé z potápek - potápky roháče, potápky černokrké nebo potápky malé.

K večeru se můžete se setkat s některým z našich netopýrů nebo i s velkým hlodavcem ondatrou pižmovou. Původem je ze Severní Ameriky, v Čechách bylo na počátku 20. století vysazeno 10 párů. To stačilo, aby se ondatra rychle rozšířila nejen po celém našem území, ale pronikla i daleko za hranice. Mně se podařilo vyfotit pouze hlemýždě...

Rybáři mají v rybnících vysazeny kapry, líny, cejny, amury, úhoře, candáty, štiky a sumce. Pokud uvidíte na některých místech hromadu vápna, slouží nejen k desinfekci, ale především ke snížení kyselosti vody.

Rybníky obvykle neslouží pouze k chovu ryb, většinou jde o víceúčelová vodní díla. Ty zdejší měly i další zajímavý účel - v době císaře Rudolfa II. to byl zdroj vody pro zahrady Pražského hradu. Některé prameny uvádějí, že se na stavbě vodovodu podílel i Jakub Krčín z Jelčan. Po smrti císaře se vláda přestěhovala do Vídně. Některé rybníky byly zrušeny, obnovy se dočkaly až v první polovině minulého století.

Jako i jinde na okraji Prahy i zde se uvažuje o další zástavbě, a to v těsném sousedství rybníků. To by mohlo zásadním způsobem ovlivnit tuto přírodní lokalitu. Můžeme si jen přát, aby zvítězil zdravý rozum, ale tlak developerů bývá bohužel silnější.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Hostivické rybníky:

Hostivické rybníky
Hostivické rybníky
Hostivické rybníky
Hostivické rybníky
Hostivické rybníky
Hostivické rybníky
Hostivické rybníky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný koutek, málokde jsou vlčí máky až u rybníka
Obrázek uživatelky
profil
Nádherný kousek přírody a hezké fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok a krásne fotky.
Obrázek uživatelky
profil
kousek od Prahy takový ráj..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný výlet a krásné fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles