Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kudy chodil loupežník Grasel

22. 08. 2019 | Česká republika
Nejslavnějším loupežníkem Slavonicka a České Kanady je Jan Jiří Grasel (1790-1818). Dalo by se říci, že silně konkuruje i Václavu Babinskému. Ten po generace vstupuje ve známost jako „starej lotr mexickej“ díky táborové písni Na kopečku v Africe (o logice a kvalitě textu nebudeme raději diskutovat); Grasel se pro změnu stal synonymem pro grázly - lumpy, lotry a zloděje.

Jan Jiří Grasel se narodil v obci Nové Syrovice v rodině rasa, což bylo řemeslo na nízké společenské úrovni, někde mezi katem a popelářem. Navíc si otec přivydělával krádežemi a vloupačkami a do zlodějského řemesla zasvětil i svého syna.

Vyčlenění ze společnosti, kontakt s tuláky a zloději, problémový otec... Asi nepřekvapí, že se mladý Grasel vydal na špatnou cestu. Zprvu šlo o drobné krádeže, ale morálními zábranami netrpěl a jeho drzost rostla. Obklopen bandou podobně smýšlejících se stal postrachem pohraničních lesů. Stále více pil, účastnil se hospodských rvaček. Soud mu nakonec prokázal přes 200 loupeží a krádeží a dvě vraždy. Po téměř tříletém soudním procesu byl Grasel, spolu se dvěma svými kumpány, popraven na vídeňském náměstí poslední lednový den roku 1818.
Nemohu si pomoci, ale stále nevidím jediný důvod, proč jsou podobní „hrdinové“ idealizováni a popularizováni. Rozhodně nešlo o neohroženého sympaťáka, který bohatým bral a chudým dával. Svědčí o tom již v úvodu zmíněný vznik slova grázl.

Na druhou stranu proč nevyužít známého jména k propagaci turistiky? Začátkem 21. století byly na obou stranách hranice vyznačeny naučné stezky s názvem Graselweg - Graselova stezka.  My jsme se vydali na část jedné z nich, do okolí Slavonic.

Slavonice, s ojediněle zachovalou pozdně gotickou a renesanční architekturou měšťanských domů, není třeba představovat (zájemci si podrobnosti snadno dohledají v libovolném průvodci). To, že působí dojmem, jako by se zde zastavil čas, považují za největší devizu především filmaři. Právem, neboť v ostatních jihočeských městech a městečkách už rozhodně nenajdete tolik oprýskaných uliček, kde bez větších úprav natočíte záběry jako z války (naposledy Jan Svěrák Po strništi bos).
Slavonice připomínají Šípkovou Růženku, která se, po dlouhých letech izolace a odsouzení k uzavřenému provinčnímu životu, jen pozvolna probouzí.
Naučná stezka míří z města do lesů, pohodlná cesta je značena písmenem G a přes rozcestí U Velkého rákosního rybníka nás po 6 km přivádí ke skále s Graselovou trojmužnou předovkou. Pěšina dále míří k severu, v okolním lese jsou roztroušeny skalky a balvany. Tento úsek patří k nejhezčím. Prohlížíme si Graselovu sluj, malou jeskyni pod žulovým převisem.
Zajímavé je seskupení žulových bloků Schillerův kámen, dosahující výšky až 12 m.
Návštěva této lokality údajně inspirovala Friedricha Schillera k napsání dramatu Loupežníci, které ale s Graselem nesouvisí, ten se narodil později.

Na krátko vycházíme na silnici, za autobusovou zastávkou Český Rudolec, Stoječín opět vcházíme do lesa. Po 1,5 km se ocitáme nad osadou Peníkov. Lze sestoupit k rybníku, pod jehož hrází se nachází vodní pila. Zchátralý objekt prošel před nedávnem rekonstrukcí a je provozuschopného stavu. 
Z Peníkova je to 2 km do Českého Rudolce, známého především díky chátrajícímu novogotickému zámečku nazývanému pro svůj stavební styl Malá Hluboká nebo též Moravská Hluboká. Zásadní význam pro jeho rozvoj měly dva šlechtické rody - ruský šlechtický rod Razumovsky a italský rod Picchioni. Jako v mnoha dalších případech, i zde se na jeho neutěšeném stavu podepsalo poválečné rabování a politické změny. Mezi turisty se říkalo:„Zámeček dál chřadne, přijďte dřív než spadne...“ Ale třeba není úplně pozdě. Byla opravena věž a zajištěny stropy, v sezoně jsou možné prohlídky. 
My v Českém Rudolci Graselovu stezku opouštíme, ale můžete po ní pokračovat dále do Dolního Bolíkova, kde končí ve vlakové zastávce.

Putování zdejší krajinou se nám líbilo, je však zarážející, že na tolik propagované Graselově stezce není žádné turistické odpočívadlo a informační tabule chybí nebo jsou v dezolátním stavu. I značení by si místy zasloužilo údržbu.

Graselovy stezky vedou místy, kde Grasel pobýval nebo loupil se svou bandou, ale bát se tu určitě nemusíte. Dnes se krade docela jinak.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kudy chodil loupežník Grasel:

Kudy chodil loupežník Grasel
Kudy chodil loupežník Grasel
Kudy chodil loupežník Grasel
Kudy chodil loupežník Grasel
Kudy chodil loupežník Grasel
Kudy chodil loupežník Grasel
Kudy chodil loupežník Grasel
Kudy chodil loupežník Grasel
Kudy chodil loupežník Grasel
Kudy chodil loupežník Grasel
Kudy chodil loupežník Grasel
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé čtení, pěkné fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný text, s nadhledem se dozvídáme o hezkých místech.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé místoSmajlík...s tím Rudolcem, bylo by fajn, kdyby zámeček opravili... jeli jsme kolem..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles