Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Málo známé památky Prahy - Císařský mlýn

7. 09. 2016 | Česká republika
Císaře Rudolfa II. si patrně většina z nás představuje jako ctitele žen, sběratele, milovníka umění a esoterických věd a jako panovníka, který rád utíkal před vladařskými povinnostmi.
Jaký skutečně byl tento legendami opředený Habsburk se můžeme jen domnívat, ale dá se předpokládat, že právě jeho vztah k mystice a potřeba klidu k meditacím ho často přiváděly do míst, kam se dnes vydáme na procházku i my.

Na samém okraji pražské Stromovky stojí tzv. Císařský mlýn. Byl sice v posledních letech zásadně přestavěn, ale i tak si zde můžeme připomenout kus historie a pátrat po fragmentech původního areálu.
Mlýn zde stával již ve 14. století a získat do svého vlastnictví se ho pokoušel již Rudolfův otec, Maxmilián II. Císař Rudolf II. jej dostal darem od českých stavů v roce 1584 a nechal přestavět a rozšířit v manýristickém duchu  (jde o styl vrcholné renesance, která začíná přecházet v baroko, využívá i antických prvků, ale zároveň narušuje harmonii neobvyklými kombinacemi). 

Císařský mlýnPředstavme si, jak asi vypadaly zahradní vodní stavby, bazén na úpatí skály se vzácnými rybami, altánek s fontánkou, kolonáda a umělá jeskyně-grotta. S nadsázkou se dá říci, že císař předběhl o 200 let svou dobu, protože jediné co mě napadá je romantismus! A chápu, co právě zde a v souznění s přírodou hledal.
Nutno dodat, že nešlo jen o císařovo kratochvilné místo. Vodní kola poháněla mlýn, hamr a pilu, byla  zde zřízena brusírna drahých kamenů, ve které působil slavný Dionysio Miseroni a jeho synové. Že je vám to jméno povědomé? Jak by ne, portrét rodiny řezače drahokamů Dionysia Miseroniho je jedním z nejznámějších obrazů Karla Škréty.
V dalších stoletích  začal být objekt využíván jako hostinec, pro průmyslovou výrobu jako valchárna, barvírna,  později papírna. V té se vyráběly převážně lepenky a kartonáže a  tiskly velkoformátové obrazové tapety.  Pro Pražské papírny sem byla vybudována asi 500 metrů dlouhá železniční vlečka od nádraží Bubeneč, hluboce zaříznutá do kopce Pecka. (Dnes je bez kolejí, byly sneseny v roce 2006).
Konečný zánik mlýna přišel s úpravou a regulací vltavského toku. Vybudováním zdymadla a podbabského plavebního kanálu bylo rameno Vltavy, na kterém mlýn stával, odříznuto. Vznikla tak podlouhlá vodní plocha nazývaná Malá říčka.

Císařský mlýn byl obýván ještě v 70. letech minulého století a postupně chátral. Socialistický podnik Art Centrum, který se mj. zabýval nákupem uměleckých děl z československých sbírek a jejich prodejem do zahraničí, zde chtěl vybudovat své depozitáře. Tehdy začalo, a v rozjitřené a legislativně chaotické polistopadové době úspěšně pokračovalo, totální zplundrování areálu s cílem komerčního využití.
Císařský mlýn si tak můžeme připsat na seznam unikátních památek, zaniklých díky nevyjasněnosti majetkoprávních vztahů, ale i lidské chamtivosti a hlouposti.
Řadu let táhnoucí se kauza byla završena počátkem 21.století, kdy zde byl vybudován komplex obytných budov. Nemůžeme hovořit o rekonstrukci Císařského mlýna, protože z původního objektu se dochovaly skutečně jen fragmenty a názory na tuto „dostavbu“ se mezi odborníky i památkáři různí. Nejlepší je místo navštívit a udělat si svůj názor, ev. si ho prohlédnout alespoň na přiložených fotografiích.

Od Císařského mlýna můžete jít kolem již zmíněné Malé říčky, revitalizované po povodni v roce 2002, k plavebnímu kanálu a na Císařský ostrov. Nebo se vydat na procházku Královskou oborou – Stromovkou. Kolik kilometrů na jejich pěšinkách našlapete a kolik času zde strávíte, je jen na vás.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Málo známé památky Prahy - Císařský mlýn:

Málo známé památky Prahy - Císařský mlýn
Málo známé památky Prahy - Císařský mlýn
Málo známé památky Prahy - Císařský mlýn
Málo známé památky Prahy - Císařský mlýn
Málo známé památky Prahy - Císařský mlýn
Málo známé památky Prahy - Císařský mlýn
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za tip
Obrázek uživatelky
profil
Krásná pozvánkaSmajlík...děkujemeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles