Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Peruc - nenápadná obec a 1000 let starý dub

26. 09. 2012 | Česká republika

Vítejte v Peruci, v dalším zajímavém městyse Ústeckého kraje. Tato nenápadná obec se do povědomí veřejnosti zapsala pověstí o setkání knížete Oldřicha a selské dívky Boženy někdy kolem roku 1000. Zmiňuje se o ní Kosmova kronika, Dalimilova kronika i Václav Hájek z Libočan v Kronice české a údajně podle ní získala Peruc své jméno, protože kníže Oldřich spatřil Boženu perúc prádlo. Z romantického svazku Oldřicha a Boženy se narodil kníže Břetislav, díky němuž vládli Přemyslovci v Čechách dalších 300 let.

V Peruci tuto událost připomíná několik památek, nejznámější je asi mohutný Oldřichův dub, který je víc než 1000 let starý, objem kmene v patě stromu je 970 cm, v roce 2005 mu byl udělen titul Strom hrdina a podle UNESCO patří mezi deset památných stromů Evropy. Druhou připomínkou legendy je zastřešená pseudogotická Boženina studánka.

PerucKdyž navštívíte Peruc, nemůžete minout zámek, ten je sice momentálně v rekonstrukci a veřejnosti nepřístupný, ale můžete se projít zámeckým parkem a alespoň zvenčí si prohlédnout některé zajímavé architektonické prvky stavby. Zámek je patrový, trojkřídlý, jeho rokoková podoba s řadou plastik pochází z přestavby v 18. století pod vedením italských mistrů.

V jižním křídle zámku v letech 1947 a 1952 žil a tvořil Emil Filla (1882-1953), význačný český malíř, grafik a sochař, jeden z nejznámějších představitelů kubismu. Proto zde vznikla Pamětní síň Emila Filly, kde jsou také vystavena některá jeho slavná díla. Bohužel po nedávné krádeži obrazů je tato galerie dočasně uzavřena, obrazy Emila Filly jsou momentálně ke shlédnutí v galerii Benedikta Rejta v nedalekých Lounech (cca 14 km).

Emil Filla se v Peruci věnoval zejména krajinomalbě, často maloval České středohoří z místa zvaného Krásná (nebo také Čechova) vyhlídka. Najdeme ji kousek za Perucí a je odtud skutečně krásný pohled na České středohoří. Kromě Fillových obrazů zde také vznikaly verše Svatopluka Čecha. Ten do Peruce jezdil velmi často za svým dědečkem. Tím se dostáváme k výčtu známých osobností zejména 19. století, které na Peruci často pobývaly. Jména jako Borovský, Palacký, Tomek, Rieger, Čech, Sabina, Čelakovský, Frič známe z učebnic literatury, ale tyto významné postavy národního obrození skutečně jezdívaly na Peruc za páterem Františkem Danešem, knězem, vlastencem a pedagogem, který působil v Peruci na faře. Je pochován na místním hřbitově a místo jeho odpočinku najdete snadno, nad jeho hrobkou je novoklacistní kaple.

Vrátíme se ale do zámecké zahrady. Je zde otevřeno Muzeum české vesnice, které bylo vybudováno ze staré barokní sýpky z konce 18. století. Jsou tu vystaveny staré zemědělské stroje, různé nářadí, nástroje a předměty, které byly odedávna součástí života na českém venkově, najdeme tu také loutkové divadélko nebo třeba starou školní třídu.

Peruc je tip na výlet autem, vlakem či na kole, leží asi 14 km od Loun, 14 km od Libochovic (mimochodem také zajímavého místa s krásným zámkem a nádherným zámeckým parkem). Je zde poměrně solidní turistická a pochopitelně i občanská vybavenost (tj. ubytování – kemp, koupaliště, sportovní areál, hřiště, cyklotrasy, naučná stezka, restaurace…). Takže neváhejte a zastavte se v Peruci.

Meluzína - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Peruc - nenápadná obec a 1000 let starý dub:

Peruc - nenápadná obec a 1000 let starý dub
Peruc - nenápadná obec a 1000 let starý dub
Peruc - nenápadná obec a 1000 let starý dub
Peruc - nenápadná obec a 1000 let starý dub
Peruc - nenápadná obec a 1000 let starý dub
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek a vzpomínka.Narodila jsem se ve vedlejší vesnici Stradonice a na Peruc jsem chodila do školy a mám tam ještě spoustu kamarádů.Peruc znám jako svoje boty a každému vřele doporučuji. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tam jsem taky nebyla. Škoda.Hezký článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tam jsem byla,ten dub je opravdu velký,tenkrát jsme se u něj fotili.SmajlíkAle to ještě nebyli digitální foťáky,abych tu fotku sem mohla dátSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tam jsem nebyla..ale třeba někdy nakouknemeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles