Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Po stopách Aloise Nebela

27. 11. 2011 | Česká republika

Film o "nádražákovi" Aloisu Nebelovi nás inspiroval k návštěvě míst, kde se děj filmu odehrává.  Na Jesenicku - v kraji mezi městem Jeseník a polsko-moravským pomezím.

Pět posledních říjnových dní jsme strávili v tomto zvláštně zádumčivém kraji. Projížděli jsme autem, a ještě raději vláčkem místa, kde ten poctivý chlap Alois Nebel prožíval svůj příběh. Procházeli jsme městečky a vesnicemi, ležícími v zapomenutém kraji, odděleném od Moravy hradbou Hrubého Jeseníka. Objevovali jsme místa, která na návštěvníka dýchnou svou zvláštní atmosférou - menší městečka jako Vidnava, Zlaté Hory, Žulová nebo Javorník, kde se mísí dnešek se stíny minulosti.

Uvidíte zde opravené fasády domů na náměstí, obchody plné "globálního" zboží, opravené domky na předměstí, ale zároveň se setkáváte s pozůstatky předválečné doby: na fasádách starých budov, na pomnících a křížích čtete staré německé nápisy. Narazíte na hřbitovy, kde trávou zarůstají neopravované hroby vysídlených německých rodin, ale objevujete i doklady o usmíření jako např. památník ve Vidnavě.

Příběh filmu Alois Nebel se odehrává mimo jiné i na nádraží v Bílém Potoku. Je jasné, že jsme nemohli nenavštívit i tuto obec. Bílý Potok leží v nejzápadnější části Jesenicka, je poslední obcí před hranicí s Polskem - a nemá nádraží! Takové překvapení na nás čekalo v této maličké obci. Do Velkého Potoka nevede dráha! Jen v místní restauraci jsme zahlédli plakát k filmu Alois Nebel, který obyvatelům obce oznamoval, že děj filmu se zřejmě odehrává právě v jejich vesnici.

Když jsme nenašli nádraží v Bílém Potoku, rozhodli jsme se hledat jej v okolních obcích. Kdepak je ta železniční stanice, odkud pan Alois vypravoval vlaky? V Javorníku? V Lipové? V Ramzové? Ve Zlatých Horách? Nebo snad ve Vidnavě?

Nádraží Aloise Nebela jsme nakonec nenašli.

Porovnávali jsme navštívená nádraží s filmovým, ale ani jedno námi navštívené nádraží se bohužel neshodovalo s tím nebelovským. Tu nesouhlasila velikost, tu chyběl ten nebo onen detail. Přesto nelitujeme. Objevili jsme těžko popsatelnou krásu malých nádražíček ukrytých tam  kdesi za horami. Nejhezčí ze všech bylo nádraží v Horní Lipové, vyzdobené podzimními truhlíky, čisťounké, upravené, kde jste si v čekárně připadali jako ve světnici u babičky, s kachlovými kamny a s krajkovou dečkou a květinami na stole.

Úplně opačně pak na člověka zapůsobí zrušená dráha a nádraží ve Vidnavě, s hřbitovním křížem postaveném na nástupišti a parte na drážní budově, které hlásalo zánik vindavského nádraží. Možná k tomu přispěla i atmosféra předdušičkových dnů.

Co říct závěrem? Bylo to pět zvláštních dnů prožitých ve zvláštně krásném prostředí severní Moravy. V místech, které sice nejsou hity cestovních kanceláří, ale které určitě stojí za návštěvu.


Autor:Nelke56

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Po stopách Aloise Nebela:

Po stopách Aloise Nebela
Po stopách Aloise Nebela
Po stopách Aloise Nebela
Po stopách Aloise Nebela
Po stopách Aloise Nebela
Po stopách Aloise Nebela
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nádraží Malá Morávka
Film Alois Nebel mě sice neoslovil, ale mám ráda filmová místa (doporučuji kouknout na www.filmovamista.cz ), mnohdy se ani nesoustředím na film, jako na to, kde byl natáčen Smajlík
protože filmové střihy nás občas "honí" z jednoho koutu republiky na druhý nebo se ve filmu mluví o Kašperku a přitom byl točen na Lokti....atd.
Stejně tak mám pochopení pro toulání zapomenutými kouty vlasti bez turistického ruchu. Takže 10* Pěkně napsané.
Obrázek uživatelky
profil
.. za pěkné příspěvky.
Dnes jsem přišla přes Google na to, kde je to Nebelovo nádraží. Jeli jsme přes tu obec, ale protože leží z moravské strany Jeseníků, tak nás to vůbec nenapadlo... vlastně bychom si museli prohlédnout všechna nádraží v ČR. My jsme hledali jen v tom kraji na sever od Jeseníka, v polském pohraničí.
Zjistíte si taky, kde to bylo? Nelke56
Obrázek uživatelky
profil
taky máme rádi taková zapomenutá místa, kde se jakoby zastavil čas SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
spousta zajímavých nádražíček zaniklo. Dnes se stará nádraží opraví a v krátké době je naši "malíři" úplně znehodnotí. Škoda, že se s tím nic nedělá!SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles