Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Poděbrady

10. 01. 2016 | Česká republika

Lázeňské město Poděbrady leží v Polabské nížině asi padesát kilometrů od Prahy. Své historické počátky má až v době mladého paleolitu. Král Přemysl Otakar II. zde vybudoval kamenný hrad, který byl později přestavěn na zámek. Největšího rozkvětu se městu dostalo za vlády Jiřího z Poděbrad. Významný přelom v dějinách města byl objev léčivého minerálního pramene v roce 1905. Již v roce 1908 zde byly založeny lázně, které měly veliký vliv na další rozvoj města. Specializací lázní je léčba nemocí srdce a oběhového ústrojí. Občas se říká, že „na srdce jsou Poděbrady“.

Lázeňský park s promenádou je střediskem veškerého společenského života. Město ho postupně rozšiřovalo a nyní začíná už u nádraží. Park se dá pomyslně rozdělit do tří částí. Severní část je od nádraží k Libenského kolonádě. Střední část, od Libenského kolonády po objekt hudebního pavilonu, je koncipována ve stylu anglického parku. Sem patří nádherné květinové hodiny z roku 1937. Každý rok jsou vysázeny jinými květinami a několikrát do roka mění svou podobu podle ročního období. Poblíž hodin je také trpaslík, který kladívkem do muchomůrky odbíjí čas – velké lákadlo pro děti. Jižní část parku je vlastně původní lázeňský park, který vznikl v roce 1912. Celý park postupně prošel rozsáhlou revitalizací.

PoděbradyKdyž projdete celým lázeňským parkem, dostanete se na Jiřího náměstí. Je to nejstarší část města a byla vždy tržním střediskem. Domy zde pocházejí ze středověku, některé mají  zachovaná i renesanční jádra. Náměstí dominuje jezdecká socha krále Jiřího z Poděbrad. Způsob zhotovení plastiky je ojedinělý – byla vytesána z měděných plátků upevněných na nosnou ocelovou kostru. Dále zde je mariánský sloup, který zde vztyčili na památku obětem moru. Na Jiřího náměstí je také zámek, nejstarší a nejvýznamnější památka Poděbrad. V současné době zde sídlí Ústav jazykové a odborné přípravy University Karlovy. Veřejně přístupná je jen bývalá hradní kaple s Památníkem krále Jiřího a radní síň krále Jiřího z Poděbrad. Přístupné je také hradní sklepení – výstava lodí, vydlabaných z jednoho kmene, pocházející z doby vlády libických Slavníkovců. Krátce po druhé světové válce byla v zámku zřízena škola „Kolej krále Jiřího“, kterou navštěvoval Václav Havel a Miloš Forman. Od roku 1953 byly v zámku učebny fakulty slaboproudé elektrotechniky ČVUT. Nyní je celý zámek majetkem University Karlovy.

Poděbrady jsou také známy krásnými romantickými vilami. Některé z nich se objevily i v televizních seriálech a filmech. V současné době je to třeba vila Kouřimka, nejdete ji nedaleko lázeňského parku. Nyní, když není listí na stromech, tak ji uvidíte od květinových hodin. Vila je dílem architekta Josefa Fanty a byla postavena v roce 1914 jako jeden z prvních větších lázeňských penzionů ve stylu geometrické secese. Je z neomítnuté opuky, která je kombinovaná se zdivem z červených cihel. Nyní zde bydlí potomci původních majitelů a vila není veřejnosti přístupná.

Návštěvu Poděbrad doporučuji naplánovat na začátek léta. To zde vše nádherně kvete a ve fontánách stříká voda. Letos jsme to bohužel v létě nestihli, takže jsme naplánovaný výlet absolvovali až v listopadu. Ale také se nám zde líbilo.

Martinka1p - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Poděbrady:

Poděbrady
Poděbrady
Poděbrady
Poděbrady
Poděbrady
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásné město Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to je moje milované město.nedaleko Poděbrad jsem žila a několik let jsem tam i pracovalaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
"Poděbrady jsou hezké..." kolikrát jsem to už jen slyšela. A stále se mi nedaří se tam podívat. Ach jo.
Obrázek uživatelky
profil
V Poděbradech jsme několikrát byliSmajlíkje to pěkné městoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles