Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajemství Slavkovského lesa II. - Dlouhá stoka

13. 07. 2018 | Česká republika
V minulém putování jsme se seznámili s historií zaniklého města Čistá a navštívili důl Jeroným (Tajemství Slavkovského lesa I. - Důl Jeroným u zaniklého města Čistá). Dnes se vydáme za další technickou zajímavostí, která je od roku 2014 Národní kulturní památkou, přesto stojí trochu stranou zájmu běžného turisty.


Pokud jste někdy navštívili zámek Kynžvart nebo Mariánské Lázně, dost možná jste při své cestě zastavili v Kladské. Od loveckého zámečku ve švýcarském stylu vede po povalových chodnících  nenáročná naučná stezka národní přírodní rezervací Kladské rašeliny - Tajga s velmi pestrou flórou i faunou.

Právě v těchto místech začíná významná technická památka, protínající velkou část Slavkovského lesa - Dlouhá stoka (původní název Neuvasser po několika letech přejmenována na Flossgraben).

Důvod její výstavby je nasnadě. Hornické práce v oblasti potřebovaly velké množství vody a stávající vodní zdroje přestávaly stačit. Voda byla třeba jak pro pohon různých strojů, vodních kol pro důlní čerpadla, drtičů a rudných mlýnů, tak k promývání a čištění rudy a při tavbě. Zároveň stoka ve značné míře sloužila k plavení dřeva. 

Dlouhá stokaMokřiny kolem Kladské nabízely poměrně stálý zdroj vody, její další trasa vedla kolem obce Prameny, Nové Vsi, bývalého města Čistá, až k Hornímu Slavkovu.
Tento umělý kanál je dílem slavkovského zeměměřiče Hanse Roßmeisla, byl dokončený za 5 let v roce 1536, měřil bezmála 25 km a ve své době zřejmě neměl svým provedením a délkou  ve střední Evropě obdoby. Původně byl široký průměrně 2 metry a hluboký 1 metr. Koryto bylo vydlážděno kameny a zpevněno nepropustnými hrázemi a násypy na svazích. Průtok činil přibližně 0,4 m3/s.
S nástupem nových technologií, využitím parních strojů a elektřiny a s poklesem těžby začala stoka ztrácet na významu, přestala být udržována a postupně docházelo k jejímu ničení. Zkáza dosáhla maxima ve druhé polovině 20. století. Teprve přelom tisíciletí přinesl zásadní změny, původní koryto se postupně začalo opravovat, břehy čistit od stromů a keřů.
Úsek podél Dlouhé stoky, který jsme si vybrali k procházce, začíná u obce Krásno, kousek pod rozhlednou na Krásenském vrchu. Od informační tabule vede pěšinka, která nám umožní pohodlnou procházku podél toku.

Nejkrásnější jsou první 3 kilometry, k rozcestí s cyklotrasou č.2135. 
Pak už je na vás, zda se vrátíte stejnou cestou, nebo po cyklotrase severním směrem na Krásenský vrch. Zdatnějším (a otrlým) poutníkům se nabízí skutečná divočina v údolí Dolského potoka.
A samozřejmě nezapomeňte vystoupat na zmíněnou rozhlednu na Krásenském vrchu (777 m n.m.). Autor se nechal inspirovat Babylonskou věží a spirálovitý tvar kamenné 25 metrů vysoké stavby je opravdu nezaměnitelný. Před válkou zde stával i výletní hostinec, dnes najdeme jen jeho základy. I rozhledna málem vzala za své, po čtyřicetiletém období devastace se naštěstí dočkala opravy a dnes je významným výletním cílem Slavkovského lesa. Zahlédneme ji i ve filmu Andělská tvář.

Věřím, že se vám rozhledna na Krásenském vrchu i Dlouhá stoka, toto obdivuhodné a jedinečné dílo, budou líbit. A zdejší příroda - to je opravdový balzám na duši.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tajemství Slavkovského lesa II. - Dlouhá stoka:

Tajemství Slavkovského lesa II. - Dlouhá stoka
Tajemství Slavkovského lesa II. - Dlouhá stoka
Tajemství Slavkovského lesa II. - Dlouhá stoka
Tajemství Slavkovského lesa II. - Dlouhá stoka
Tajemství Slavkovského lesa II. - Dlouhá stoka
Tajemství Slavkovského lesa II. - Dlouhá stoka
Tajemství Slavkovského lesa II. - Dlouhá stoka
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný námět Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezká pozvánka..jen už asi nezvládneme zajet se podívat..Smajlíkta rozhledna by ale za výlet přes celou republiku možná stálaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
... a zajímavý článek. Musí tam být hezky, od nás bohužel moooc daleko.
Obrázek uživatelky
profil
pěkné čteníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jako vždy Smajlík, díky! My jsme brouzdali po okolí, už je to taky pár let Smajlík "Problém" je, že je u nás toho tolik k vidění Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles