Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky

26. 12. 2012 | Česká republika

Na česko-polském pomezí, sevřeno mezi polské Góry Stołowe a Broumovské stěny, leží údolí tvořené potokem Židovka. Při jeho březích vznikly asi ve 13. století osady Machov a na něj navazující Machovská Lhota.

Poloha těchto malebných obcí je ideálním východiskem pro výlety, při nichž můžeme obdivovat původní lidová stavení, četná boží muka, staleté stromy, prapodivné skalní útvary i úchvatné výhledy na pestrou krajinu. Nenajdeme zde honosné zámky ani zlatem zářící kostely, ale řadu skromných, pozoruhodných památek.

První vycházka, na kterou vás chci pozvat, nás zavede na řadu skalních vyhlídek v jižní části Broumovských stěn. Čeká nás procházka krásnou přírodou a především klid, který např. v Adršpachu nenajdete. Je třeba uvést, že terén bude členitý, musíme zdolat určité převýšení a tak počítejte s časovou rezervou. A proč bychom také spěchali, vždyť je zde tak krásně...

toulky broumovskemVycházíme po žluté značce z Machovské Lhoty, nejprve loukou kolem remízku, následně lesem a po 2,5 km jsme u rozcestí U Zabitého (550 m n.m.). Setrváme na žluté a začínáme stoupat lesem. Jak nabíráme výšku, začínají se v okolí objevovat seskupení balvanů a skály roztodivných tvarů. Nejvýraznější je Soví hrádek, plácek obklopený skalami tvoří dokonalou pohádkovou kulisu, vhodnou třeba pro sídlo loupežníků. Jedinou potíží by asi bylo, dopravit sem všechno potřebné filmařské nádobíčko. Pěšinka nás vede dále do labyrintu Bludiště, kde obdivujeme mnohá romantická zákoutí.

Přicházíme k odbočce na Junáckou vyhlídku. Zde se od roku 1966 (tedy i v letech 1968–89, kdy byl skauting zakázán) pravidelně poslední den v roce scházejí skauti nejen z náchodského okresu. Je odtud hezký výhled na Božanovský Špičák a na protější polské stolové hory.

Po dalším půl kilometru jsme na rozcestí U Pánova kříže (750 m n.m.). Toto místo bývalo v minulosti tradičním zastavením při náboženských poutích do Vambeřic, dnes je významnou turistickou křižovatkou s altánem.

1,5 km dlouhá smyčka žluté značky nás může zavést na Božanovský Špičák, nejvyšší vrchol Broumovských stěn (773 m n. m.), v jehož okolí je rovněž malé skalní bludiště. Lidská fantazie přiřadila mnohým útvarům jména, a poněvadž převažují názvy z říše zvířat, říká se těmto místům také "kamenný zvěřinec" nebo "kamenná ZOO". Můžete zde spatřit Velblouda, Ještěrku, Veverku, Varana, Kočku, Želvu i Kačenku.

Po návratu pokračujeme po zelené značce na rozcestí Zelený hájek a následně žlutou odbočkou další skalní vyhlídku. Má název Koruna (772 m n.m.), je opatřena železným zábradlím a kromě již známých výhledů do Polska se zde otvírá i výhled k severu, směrem k Broumovu.

Když už jsme se dostali tak daleko, byla by škoda nedojít až ke Kamenné bráně, která je z Koruny necelé dva kilometry. Tento skalní útvar se liší od všech, které jsme dnes viděli. Přestože se jedná o seskupení mohutných balvanů tvořících 5 metrů široké okno, působí lehce a obloukový kámen, který ji překrývá, nám připomíná obrovský zobák tukana. I odtud je výhled na město Broumov a pásmo pohraničních Javořích hor.

Pro návrat do Machova můžeme zvolit několik cest. Asi nejpohodlnější je sestup od Kamenné brány na zpevněnou cestu, po níž vede cyklotrasa 4004 a přes rozcestí Pelovka dojít na rozcestí U Pánova kříže.

Zelená značka nás dovede do údolí na rozcestí U Zabitého kolem studánky na přítoku říčky Židovky. Do Machova, resp. Machovské Lhoty se vrátíme již známou cestou případně po červené přes Řeřišný.

S ohledem na množství značených tras je dobrá a podrobná mapa nutností. Pro základní orientaci uvádím některé další vzdálenosti:

Žlutá TZ  Hostinec v Machovské Lhotě - U Zabitého = 2,5 km

Žlutá TZ  U Zabitého - Junácká vyhlídka - Pánův kříž = 4,5 km

Žlutá TZ  okruh od Pánova kříže přes Božanovský Špičák = 1,5 km (možno vynechat) 

Zelená+ Žlutá TZ  Pánův kříž - Koruna = 2,5 km

Žlutá TZ  Koruna - Kamenná brána cca 2 km

od Kamenné brány přes Pelovku k Pánovu kříži cca 3 km

Zelená TZ  Pánův kříž - U Zabitého = 2 km

Červená TZ  U Zabitého - Machov = 3 km

Pokud se vám v Broumovských stěnách líbilo, můžete se podívat i na starší článek Kde rostou kamenné hřiby ve článku: Kde rostou kamenné hřiby


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky:

Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
Toulky Broumovskem I. - Skalní vyhlídky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásné, krásná je naše zem...
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný výlet po BroumovskuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
IKe,krásná místa..každý jede do Adršpachu a sem zajde jen skalní turistaSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles