Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velký Kosíř

18. 01. 2016 | Česká republika

Velký Kosíř, někdy také nazývaný Hanácký Mont Blanc, je velmi oblíbeným turistickým cílem Olomouckého kraje. A to naprosto oprávně, protože si zde každý přijde na své. Třeba zlákáme na výlet i Vás.

Ačkoliv k Velkému Kosíři vede hned několik tras, nejoblíbenější je od Čelechovic na Hané, kam se dostanete i vlakem a autobusem. Před nádražní budou naleznete rozcestník, který vás po zelené a žluté trase provede obcí a provedou Vás vlastně po celém okruhu.

Pokud přijedete autem, tak ušetříte výšlap kopce nad Čelechovicemi, kde naleznete parkoviště. Hned za ním už se zelená a žlutá trasa rozchází, aby se opět střetly u rozhledny. Je tedy jen na Vás, který směr zvolíte. Trasa není náročná, takže místo pod nohy se můžete kochat okolím. Trasa vede kolem bývalých lomů vyhlášených za národní přírodní památky, okolo cesty rostou původní druhy ovocných stromů se sladkými plody a samozřejmě tu najdete pestré společenství rostlin a hmyzu. Tím vším vás přehledně provedou informační tabule.

Následný výstup na kopec Velký Kosíř se Vám rozhodně vyplatí, protože zde v roce 2013 otevřeli novou rozhlednu, ze které je úžasný rozhled po celém okolí. Samotná stavba má velmi originální vzhled a výstup 158 schodů vám zpestří jména vyrytá v jednotlivých schodech. Jsou tak vepsáni všichni, kdo na stavbu rozhledny přispěli.

Velký KosířVyhlídková plošina je ve výšce 25 metrů a vy se tak ocitnete 467 m n.m. a můžete shlížet na Hanou, Drahanskou vrchovinu i Nízký Jeseník. V suterénu je pokladna, informace, WC a prodej suvenýrů. Výše vstupného je 20 Kč a děti za polovinu. Před rozhlednou je i příjemné posezení, kde můžete nabrat síly.

Trasa vede na okraj obce Čechy pod Kosířem. I tady se vyplatí se na chvíli zastavit, pokochat se zámeckým parkem, navštívit zámek. Ten momentálně prochází velkou rekonstrukcí a měl by být otevřen veřejnosti v průběhu tohoto roku. Otevřené je však muzeum kočárů s největší středoevropskou sbírku historických kočárů a luceren.

Z Čech pod Kosířem Vás pak trasa zavede zpátky k parkovišti nad Čelechovicemi.

Naučná stezka Velký Kosíř, kterou tímto projdete, je dlouhá asi deset kilometrů. Pokud půjdete od nádraží, tak ujdete celkem 13 kilometrů.


Texie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Velký Kosíř:

Velký Kosíř
Velký Kosíř
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
snad někdy...
Obrázek uživatelky
profil
Tam se asi nikdy nepodívám.-Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
v těchto místech jsme navštívili zámecký park a muzeum kočárů, rozhledna v té době ještě nestála
Obrázek uživatelky
profil
Hezký tip na výletek..v Čechách pod Kosířem jsme byli, ale na rozhledně ne...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavá stavba Smajlík.
Ja mám rozhľadne rada, keď je pekné počasie a dobrá viditeľnosť, je ten pohľad do širokého okolia odmenou za vynaloženú námahu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles