Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bojnice

26. 04. 2016 | Evropa
V březnu tohoto roku jsme byli s manželem v lázních Rajecké Teplice a podnikli jsme několik výletů po okolí. Naším prvním výletem byla návštěva města Bojnice s hezkým zámkem. Město Bojnice se nachází v Trenčínském kraji, asi 1 kilometr od města Prievidza, kterým jsme projížděli. Bojnický romantický zámek byl zobrazen v několika filmech. Pro mne nejznámější byla pohádka Šíleně smutná princezna.

První zmínky o hradu, který stál na této travertinové skále, je asi z roku 1113. Během let byl majetkem mnoha rodů. Posledním feudálním majitelem byl Ján František Pálfy, který  dal hrad přebudovat v krásný, romantický zámek s tím, že zůstal částečně zachován i goticko - renesanční základ bývalého hradu a tak vznikl tento pohádkově krásný skvost. Přestavba se konala v letech 1889 až 1910.
Zámek po smrti posledního majitele, který zemřel v roce 1908 ve Vídni a jeho tělo bylo vlakem převezeno do Prievidze a dál smutečním kočárem, který je vystaven na nádvoří, byl převezen na zámek a je pohřben v kryptě, prodali dědicové firmě Baťa a podle Benešových dekretů byl znárodněn a později přešel v majetek Slovenské republiky.

BojniceJán František Pálfy byl velkým sběratelem umění a je dobře, že se většina jím sebraných skvostů v zámku dochovala dodnes. Mohli jsme při prohlídce obdivovat krásné obrazy, porcelán, zbraně a různé předměty z celého světa. Majitel si dal velmi záležet i na různých ozdobách stěn a stropů. Velmi se mi líbil Orientální salon, Zlatý sál a krásný oltář v zámecké kapli. Úchvatné je i schodiště vytesané přímo do skály, na které hrad a zámek dnes stojí. Průvodkyně nás zavedla také do jeskyně se sladkovodním jezírkem, do kterého ústí hradní, 26 metrů hluboká  studna. Prošli jsme i hrobkou se sarkofágy majitelů hradu a zámku. Průvodkyně zamkla kryptu a prohlídka je u konce.

 Ale pro nás ne úplně. Na nádvoří nás čekal náš průvodce, se kterým jsme přijeli z Rajeckých Teplic a šli jsme na prohlídku města. U zámku je park, ve kterém nás upozornil na Matúšovu starou lípu, zavedl nás k jezírku, ukázal nám, kde je zoo a šli jsme na Hurbanovo náměstí, na jehož opačném konci je kaplička sv. Jana Nepomuckého. Jestli do Bojnic pojedete, nakoukněte dovnitř. Socha má ruku asi z úplně jiného světce. Zasmáli jsme se a šli k farskému kostelu sv. Martina z Tours. Průvodce s námi nakoukl dovnitř, ale byla bohoslužba, tak jsme nechtěli rušit a vyšli jsme ven. V kostele to bylo krásné a je v něm údajně i kaplička ze 14. století. Průvodce s námi zašel za kostel k další kapličce, ta je sv. Michala a hned vedle je fara se slunečními hodinami. V části fary je pošta. Pod námi se nacházela jeskyně, ve které je zbudováno Prehistorické muzeum. Tam se bude jistě stejně jako v zoo líbit vašim dětem.

 Sešli jsme kousek za poštu ke hradbám. Tam v Podzámocké ulici jsou v hradbách vchody do domů, domy jsou pak ke svahu přilepené na hradby z opačné strany. Trošku zvláštní, no ale někdo jim to povolil, tak tam domy stojí. Vrátili jsme se touto ulicí zpět do zámeckého parku, udělali společné foto a šli na parkoviště k autobusu a jeli zpět do Rajeckých Teplic. V Bojnicích je i krásné koupaliště a jsou tam i lázně, ale tam jsme se nebyli podívat, spěchalo se na večeři. Pokud vás můj článek trošku zaujal a plánujete výlet na Slovensko, tak zámek Bojnice stojí za zastávku a prohlídku.


Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bojnice:

Bojnice
Bojnice
Bojnice
Bojnice
Bojnice
Bojnice
Bojnice
Bojnice
Bojnice
Bojnice
Bojnice
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alenka, pri čítaní tvojho zaujímavého článku som si zaspomínala na našu vlaňajšiu návštevu zámku v Bojniciach.
Napísala si to veľmi pekne Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
V Bojnici jsem byla někdy, když mi bylo asi 17 let. Zámek i ZOO se nám moc líbila. Tvoje cestování, které sem ukládáš, je pro nás, co už nemůžeme cestovat tak daleko, moc zajímavé a jednou si to mohou Vaše děti a vnoučata, přečíst.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ano, i já zde byla, sice jen v ZOO a na termálním koupališti Čajka, moc se mi tam líbilo. Měla jsem asi 15 let...
Obrázek uživatelky
profil
super Alčo - cestovatelko.........Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles