Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestování - Holandsko (Nizozemsko) - 1. den

3. 01. 2013 | Evropa
S přítelem jsme se rozhodli podniknout poznávací zájezd do Holandska. Jelo se tam přes noc, vyráželi jsme ve čtvrtek odpoledne. Pro mě spaní v autobuse byla hrůza, ale přítel se vyspinkal krásně. Holandsko patří mezi malé státy.

Je to velice krásná a rovinatá země, říká se, že největší kopec je kravské lejno. Vzniklo postupným vysušováním moře a následným zatravňováním a následným odbydlováním. Většina povrchu této země je pod hladinou moře, takže stačí málo a jsou tam záplavy. Všude je spousta pastvin, rozkvetlých květin, zavlažovacích kanálů a ohrad se zvířaty, hlavně krávy, ovce a koně. I když je hlavním městem Amsterodam, tak sídlem vlády není, je jím město Den Haag. Zajímavá je taky možnost přebrodit na některý z ostrovů ve Waddenzee. V určité části roku a za odlivu přejdete suchou nohou na některý z ostrovů, ale nejlépe s někým, kdo to tam zná. Je zde také spousta větrných mlýnů. Některé jsou stále v provozu a některé jsou obydleny lidmi. Ve městech jsou velice úzké silničky, že se náš řidič občas pěkně zapotil, obzvlášť při couvání. Ale zvládl to na jedničku.

HolandskoJejich stavení bývají malá (úsporná), dřevěná, s úzkými schody a velkými okny (přes která je vidět skrz celý dům), okna jsou bez záclon. Zato mívají v oknech veliké vázy a jinou výzdobu. Když jsme procházeli kolem domů, bylo vidět lidi sedět u stolů a v křeslech a byli i tací, kteří nám mávali. Lidé tady nejčastěji jako dopravní prostředek používají kola. Cyklista tam má vždycky přednost! Kola jsou zaparkovaná všude, dokonce na jednom místě bylo vidět i parkoviště pro kola, no bylo jich tam strašně moc, tisíce a tisíce. Najít tam to svoje, to musí být pěkná makačka. Paní průvodkyně nám vyprávěla, že kola a deštníky si tam půjčují. Že jdete třeba do obchodu, necháte kolo venku, půjčí si ho někdo jiný, pokud není přivázané, a vy si pak půjčíte nějaké jiné a zanecháte ho pak někde jinde někomu jinému. Nejsou to žádné výkřiky poslední módy, ale jsou účelová. Jsou železná, těžká a mohutná. Na některých vpředu je přidělaná taková dřevěná část s dřevěnou sedačkou, kde vozí své děti a nebo psy. Cyklostezky a stojany na kola jsou opravdu úplně všude.

Taky jsme navštívili Floriade, je to světová zahradnická výstava, která se tady koná jednou za deset let a kde má svůj koutek i Česká republika. Nejvíce se mi v Holandsku líbilo, že ta země působí, jako kdyby se tu zastavil čas, jako kdyby pořád žili v souznění s přírodou po staru. Je to země, kterou bychom chtěli určitě ještě někdy navštívit.

Crenda - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Cestování - Holandsko (Nizozemsko) - 1. den:

Cestování - Holandsko (Nizozemsko) - 1. den
Cestování - Holandsko (Nizozemsko) - 1. den
Cestování - Holandsko (Nizozemsko) - 1. den
Cestování - Holandsko (Nizozemsko) - 1. den
Cestování - Holandsko (Nizozemsko) - 1. den
Cestování - Holandsko (Nizozemsko) - 1. den
Cestování - Holandsko (Nizozemsko) - 1. den
Cestování - Holandsko (Nizozemsko) - 1. den
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
je to zajímavá země, jen trochu placatá Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
RAZ BY SOM CHCELA íST NAVšTíVIT KVETINOVý FESTIVAL, DAKUJEM ZA SKVELý čLáNOčEK
Obrázek uživatelky
profil
V Holandsku jsem byla už asi před 20 lety a moc se mi tam líbilo. Na Floriádě jsem také byla, koná se jednou za 10 let a je nádherná. My jsme tam byli na podzim, ale přesto vše krásně kvetlo. Obzvláště orchideje byly nádherné.
Obrázek uživatelky
profil
Mě zaujala ta kola. Když si představím, jak se u nás nemůže nechat nehlídané kolo nikde, ale ztratí se i pečlivě připevněné, nebo dokonce ze sklepa bytovky. Chtěla bych žít mezi takovými lidmi!
Těším se na další článek!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
by som sa aj rada išla pozrieť. Je to zaujímavá krajina.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles