8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sladký Mozart ze Salcburku

24. 12. 2011 | Evropa
Koho by nelákalo jet si zalyžovat do rakouských Alp? Chcete si zajezdit na lyžích, nebo na snowboardu? Vyzkoušejte Koppl. Rakousko nabízí bohaté sportovní vyžití, ale nezapomíná ani na nesportovce. Je zde několik míst jako stvořených pro rodinnou dovolenou. Jsou to především hory a možnosti aktivního odpočinku, které do oblasti lákají návštěvníky z nejrůznějších částí světa.

Nedaleko hranic s českou republikou se zastavíme ve městě Salcburk vzdáleném asi 250 km od hlavního města Vídeň. Patří k nejvýznamnějším obchodním a kulturním centrům Rakouska. Počet obyvatel města se dnes blíží počtu kolem 150000. Jde o 4. nejlidnatější město v Rakousku. Je to rodné město několika známých osobností. Narodili se zde například geniální muzikant Wolfgang Amadeus Mozart, nebo fyzik a astronom Christian Doppler.
Vyhledáváte historické památky? Pozornost návštěvníků města zaujme například Salcburské muzeum. V létě roku 2007 byly otevřeny nové prostory muzea v nádherné historické budově Nové rezidence na Mozartově náměstí, které leží v srdci salcburského Starého města.

Navštivte pevnost, která byla vybudována v roce 1077, Dům Wolfganga A. Mozarta a jeho rodný dům, Salcburský chrám, nebo zámek Hellbrunn.  Děti nadchne místní ZOO, která patří v regionu k nejčastěji navštěvovaným místům. Najdete tam 140 druhů živočichů, některých velmi vzácných a prohlédnout si můžete více než 800 zvířat.  ZOO je rozdělena na různé části světa, např. Afrika, Amerika, Eurasie atd. V dětské ZOO si pak děti mohou vyzkoušet krmit zvířata. Speciální krmení je nutné si zakoupit na pokladně u vchodu.

Přibližně 10 km jihozápadně od Salcburku, v přírodním parku na úpatí Untersberg je skanzen Salzburger Freilichtmuseum o rozloze 50 hektarů, který se začal budovat v roce 1979 a získal i několik ocenění. Stojí tu více než 70 historických staveb, pocházejících ze zdejšího regionu. Stavby se datují od 16. do 20. století. Naleznete tu kovárnu, mlýn, stodoly, lidové domky, starou hospodu a další stavby. Většina ze staveb je dobově zařízena. Muzeum disponuje více než 60 000 různými artefakty. Součástí muzea je i dobrodružné dětské hřiště. Rodinné vstupné stojí 20 EUR.

Náš výlet zakončíme sladkou tečkou ve vesničce Grödig zhruba 6 km od města Salcburk. Právě zde se vyrábějí vyhlášené bonbony Mozartovy koule. Na vytvoření bonbonu podle tradiční receptury Paula Prince je zapotřebí 14 kroků a 2,5 hodiny práce. Jádro ze zeleného marcipánu je zabaleno ve vrstvě tmavého a světlého nugátu polité čokoládou.

Jako všechno, co je dobré a žádané, tak ani tahle delikatesa neušla pokusům o padělání. Kopírovaly se receptury a vydávaly za originální bonbony. Situace už byla neúnosná a vyvrcholila na konci sedmdesátých let, kdy došlo k soudnímu sporu o používání značky a tvaru mezi rakouským výrobcem Mirabell a německým Reberem, spor se dostal i na projednávání spolkového sněmu v Bonnu a k orgánům Evropské unie v Bruselu. Výsledkem je, že pouze Mirabell smí vyrábět celokulaté Mozartovy koule, ostatní výrobky musí být v jednom místě zploštělé. Objem její výroby je přes 90 miliónů koulí exportovaných do více jak 30 zemí. Od roku 1945 firma vyrobila 1,5 miliardy koulí.

Dalšími výrobci v Rakousku jsou vídeňský Hofbauer (součást švýcarského koncernu Lindt) vyrábějící varianty s mléčnou a hořkou čokoládou. Firma Manner dodává výrobky pod názvem Austria Mozartkugeln Victor Schmidt.

Zpříjemněte si zimní radovánky a vychutnejte si marcipánový luxus, bonboniéra od Mozarta potěší každého milovníka sladkých pochoutek.


Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na mně asi nejvíce zapůsobila křížová cesta, v přírodním provedení.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
v Salcburku jsem jen přestupovala na vlak..ale jeli jsme nádhernou krajinou z jihu a pak do Vídně...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles