Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slovenské hory a termály

25. 04. 2016 | Evropa

Slovensko je rozmanitá země našich východních sousedů, která je s námi spojená bohatou historií. Je tady spousta kulturních památek a přírodních krás, které stojí za podívanou v každém ročním období. Mezi nejkrásnější místa patří Vysoké a Nízké Tatry, krasová území a celá řada jezer ledovcového původu. Hory pokrývají střed a sever krajiny, všechny jsou krásné, každé pohoří má své kouzlo. Pod Tatranskými štíty jsou termály - lázně, které mají blahodárný vliv na náš organismus.

Vysoké Tatry

Nejmenší velehory světa patří k nejkrásnějším a také k nejnavštěvovanějším místům Slovenska. Mezi tři nejvýznamnější tatranská střediska patří Starý Smokovec, Štrbské pleso a Tatranská Lomnice. Všechny obce tvoří Město Vysoké Tatry, které spojuje silnice vedoucí od Podbanské osady na západě až po Tatranskou Kotlinu. Významně k dobrému dopravnímu spojení mezi obcemi přispívá ozubnicová električka zvaná „zubačka“. Malá obec Tatranská Štrba je výchozím bodem železniční dopravy na Štrbské pleso. Délka zubačky je necelých 5 km.  Tatranská elektrická železnice má dvě trasy. Poprad-Tatry – Starý Smokovec – Štrbské Pleso. Tatranská Lomnica – Starý Smokovec.


TanapTANAP

V Tatrách je několik národních parků. Nejstarším národním parkem na Slovensku je Tatranský Národní Park (TANAP), který leží v pohoří Tatry na severu Slovenska při hranicích s Polskem. V parku je velké množství turistických stezek a udržovaných cyklistických tras. Nachází se zde nejvyšší vrchol Slovenska, Gerlachovský štít (2655 m). Park je významný pro svoji rozmanitou faunu a flóru. Zvířecí říši tady zastupují kamzíci, svišti, medvědi hnědí, plazi, obojživelníci a ptáci.  Vyskytují se tady rostliny rostoucí v Alpách hořec jarní, vrba bylinná, plesnivec alpský aj. Lesní porost je zastoupen především borovicemi, smrky, jedlemi, ale také listnatými stromy.


Štrbské pleso

Štrbské Pleso je morénové ledovcové jezero, pleso na jižní straně Vysokých Tater. Nejvýše položená osada se nachází v místech, kde se spojují Furkotská a Mlynická dolina na konci hřebenu Předního Soliska.  Leží v nadmořské výšce 1346,6 m a dosahuje maximální hloubky     20 m. Štrbské pleso je významné turistické a lyžařské centrum. Ze Štrbského plesa můžete podniknout spoustu turistických tras k vodopádu Skok,  kde je krásný pohled na padající vodu z vrcholku skal, Furkotská dolina, Jamské Pleso, chatu Solisko, Popradské pleso a další zajímavá místa.  Štrbské pleso je rájem pro všechny milovníky zimních sportů. Jezdí tady 3 lanovky a 4 vleky. Délka sjezdovek je 9 km. Kromě lyžařských sjezdovek jsou tady také upravené běžkařské tratě v délce několika kilometrů.


Skokanské můstky 

Štrbské pleso je hlavní slovenské středisko pro skoky na lyžích, jsou tady 2 skokanské můstky a koná se zde známý Tatranský pohár. Ve středisku se také konají závody FIS v obřím slalomu.

 

Lázně Štrbské Pleso

Zdejší vysokohorské klima a lesy přispívají k svěžesti a čistotě vzduchu. V těchto lázních se léčí chronické onemocnění dýchacích cest, stavy po zápalu plic, horních a dolních cest dýchacích. Jde o nejvýše položené lázně na Slovensku, kde se léčí vysokohorským klimatem, aby byl pacient co nejvíce na čerstvém vzduchu. Vysoká intenzita slunečního záření příznivě působí na organismus a podporuje výrobu vitamínu D. Lázně tvoří komplex léčebných domů a hotelů.

 

Termální lázně a aquparky

Slovensko je bohaté na termální prameny, kterých tady je více než 1400. Termální prameny se využívají v lázních, koupalištích a akvaparcích. Termální koupaliště najdete v různých místech, některá jsou přímo pod Tatranskými štíty. Jedno mají všechny lázně společné: termální vodu, horký pramen obohacený o minerální složky, který se využívá k léčbě různých onemocnění. Geotermální voda vytéká z hloubky několik metrů a dosahuje teploty vrtů  až 94,0° C. Venkovní bazény mívají upravenou teplotu vody 36°C a 40°C.  Termální voda léčí pohybové ústrojí, urologické, ženské a kožní problémy.

Krásná a nedotčená příroda Tater nabízí ideální podmínky pro příjemnou dovolenou v každém ročním období. Čistý horský vzduch a termální prameny mají pozitivní vliv na náš organismus. Vysoké Tatry jsou pěkným místečkem nejen ke sportování, ale také relaxaci a odpočinku.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Slovenské hory a termály:

Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
Slovenské hory a termály
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Martičko pěkně napsané vysvětlené, popsané, zkrátka super...a ještě k tomu krásné fotečkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Marti - spravila si Slovensku, jeho horám a termálom krásnu reklamu - ďakujem.

O týždeň sa chystáme aj my do Tatier, už sa tam veľmi teším.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek a krásné fotografieSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles