Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co se ztracenými kufry?

17. 08. 2009 | Praktické rady
Mnozí z vás již byli, nebo se teprve chystají na zahraniční dovolenou letadlem. Letecká doprava má samozřejmě svoje velké klady ale i zápory, co je však velká černá kaňka na dobrém jménu všech leteckých společností je počet zavazadel, které se při cestování letadlem každoročně ztratí či poškodí.

Podle statistických údajů sice počet ztracených zavazadel klesá, přesto v loňském roce to bylo 33 milionů zavazadel. Letecké společnosti musely vyplatit cestujícím bezmála 48 miliard korun jako náhradu škody. Jen v Evropě se od listopadu loňského roku do března letošního roku ztratilo 13 kufrů z 1000 odbavených.

Nebudeme si nalhávat, že většina z nás má noční můru z toho, že dorazí na vysněnou dovolenou, ale kufry budou úplně na jiné dovolené. Je pochopitelné, že jen těžko máme s sebou náhradní plavky či jiné potřebné letní propriety v příručním zavazadle. A co teď? Tento článek by vám měl právě posloužit jako jakýsi návod, co v těchto situacích dělat.

Tato problematika je upravena Montrealskou úmluvou, která nahradila Co se ztracenými kufry?předchozí mezinárodní smlouvu (Varšavská úmluva z roku 1929). Tato úmluva rozlišuje případy, kdy je zavazadla zpožděné, poškozené či úplně ztracené.

Zpožděné zavazadlo


Pokud jste dorazili na místo vaší dovolené, avšak vaše kufry nikoliv, neprodleně vše oznamte na příslušné překážce (je vždy v blízkosti výdeje zavazadel, většinou označena jako Lost baggages). Pracovník s vámi na základě předložení letenky a zavazadlového lístku sepíše "protokol o ztrátě zavazadla" a vydá Vám i jeho kopii. Pokud se však zavazadlo do 21 dnů nenalezne, považuje se za ztracené a vy můžete požadovat po dopravci i příslušnou náhradu škody. Zádrhel při zpoždění zavazadla je však v tom bodě, že Montrealská dohoda nestanovuje náhrady či jakousi určitou první pomoc pro případ, že se vám zpozdí zavazadla a vy nemáte základní hygienické potřeby, osobní prádlo, nic čistého na sebe. Případnou "první pomoc" mají jednotlivé aerolinky stanovené rozdílně až ve svých přepravní řádech, je proto dobré se s nimi před letem seznámit. Výše částky i způsob výpočtu se velmi liší podle jednotlivých dopravců.

Ztracené zavazadlo


Ztratilo-li se vaše zavazadlo nebo se zpožděné zavazadlo ve stanovené lhůtě nenašlo, máte právo požadovat po letecké společnosti až 1000 SDR (SDR je zkratka pro jednotku zvláštního čerpání, je každodenně vyhlašována ČNB, její hodnota se pohybuje okolo 28Kč/1SDR).

Poškozené zavazadlo


Zjistíte-li, že vaše zavazadlo je poškozené, ihned toto nahlaste u přepážky proCo se ztracenými kufry? reklamaci. Jen tak se vyhnete případným pozdějším problémům při dokazování, kdy došlo k poškození. Nárok na náhradu škody musíte však uplatnit nejpozději do 7 dnů, jinak Vám právo na náhradu zanikne. Znovu i zde je limit pro náhradu škody stanoven na 1000 SDR.

Přepravce však neručí v případech, kdy k poškození došlo vinou vlastní vady zavazadla či  samotným špatným zabalením zavazadla. Pro přepravu zavazadel lze jen doporučit, abyste si cennější výrobky a drahé předměty vzali do příručního zavazadla na palubu letadla. V případě, že si na dovolenou vezete dražší věci, je velmi výhodné se připojistit pro případ ztráty či poškození vašich zavazadel. Pokud se takto připojistíte, tak si nezapomeňte před podpisem pojistné smlouvy přečíst pojistné podmínky, abyste  při případném nahlášení pojistné události nebyli překvapeni.

V případě, že vám však letecká společnost zamítla reklamaci, je vede vaše další cesta k vyřešení buď přes mimosoudní řešení sporů (více informací na Adr.komora.cz) nebo se můžete obrátit také na příslušný soud, který rozhodne na jaké straně je pravda a zda pravdu reklamace byla oprávněně odmítnuta.

Závěrem mi tak nezbývá nic jiného než popřát, abyste při cestě letadlem neměli jakékoliv problémy se zavazadly. A pokud se přeci jen nějaké objeví, tak aby byly vyřešeny, co nejdříve a to ve váš prospěch. A jedna rada na úplný závěr, co praktikuji při cestování já, v případě, že jedu s někým blízkým z rodiny. V tomto případě máme vždy více zavazadel a pro případ, že by se jedno nebo více z nich ztratilo, obsahy zavazadel promícháme, abychom se nestalo to, že jeden z nás nebude mít nic a druhý všechno. Myslím si, že je to velmi praktická rada, která se mi nejen mně, ale i mým známým velice vyplatila.

Šťastnou cestu, bez ztracených kufrů!

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
kamarátka mala taký problém,,ale nakoniec to spoločnosť poriešila
Obrázek uživatelky
profil
Pred 4mi lety mi vykradli kufr v Neapoli na letisti. Blbec nezkusenej jsem si tam nechala panize. Cert je vem, byla to mala castka, ale ten binec! Vysypany tasticky s kosmetikou, pytle se spinavym pradlem, obleceni, jeste vlhky rucniky a plavky, boty, vsechno jden chumel. Hruza to pak davat dohromady, vetsina obleceni byla na vyhozeni nasakla opalovacim kremem. Reklamace se tenkrat na to nevztahovala, nemela jsem patricne pripojisteni. Dneska uz si kufry nechavam balit do folie, zlodeje to odradi, je to moc pracne na otevreni.
Obrázek uživatelky
profil
zažila jsem při sdletu z milána do prahy,můj kufr byl tak poškozený až mi to vyrazilo dech,samozřejmě že jsem ho reklamovala ihned po příletu,ale do dnes se nic neděje,bylo to v roce2007!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
měli jsme s přítelem jen jeden společný kufr, cenné věci a plavky v příručním zavazadle, ale naštěstí vše v pořádku. A to jsme ho i zapomněli zabalit fólií, ani nebyl nijak zamčený, protože mám spíš cestovku na kolečkách, kde není zámek, ani očka, aby se tam dal nějaký přidat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles