Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Péče o prarodiče a dovolená? Je to možné!

8. 02. 2014 | Praktické rady
Pečujete o rodiče nebo prarodiče v seniorském věku a říkáte si, že se ještě nějakou dobu na dovolenou nedostanete? Opak může být pravdou, protože dnes už existují zařízení, kde se vám o rodiče postarají a vy si za tu dobu můžete skvěle odpočinout.

Načerpat síly, dopřát si relax například u moře nebo v horském wellness hotelu a vrátit se zase plní energie a vitality. A o jakém zařízení je řeč? Kupodivu to není to hotel ani domov seniorů, ale LDN neboli léčebny dlouhodobě nemocných.

Péče o prarodiče a dovolená? Je to možné!LDN jinak


Některé LDN skutečně boří mýty v pohledu na tato zařízení. U běžné populace jsou totiž LDN vnímány jako zařízení pro dožití seniorů, mnohdy i s neodpovídající péčí. Slovo „dlouhodobě“ v jejich názvu udělalo své a tak jsou většinou populace chápány jako takzvané „konečné řešení“.

A právě proto je až fascinující setkat se s LDN, kde senioři nejsou dlouhodobě, ale například jen na několik týdnů, a kde mohou třeba vyšívat, chodit do přírody na procházky, jezdit na výlety nebo se účastnit různých besídek. Jinak řečeno, je to prostředí, kde se může senior rozptýlit, zapomenout na běžné starosti a psychicky se takzvaně nastartovat.

Není nic horšího než zavřít starého člověka mezi čtyři stěny, kde je odkázán jen na pomoc druhých, nemá si s kým co říct a je trýzněn svými myšlenkami na poslední roky života a často i na smrt.


Pobyt v LDN


Pacienti tak během svého pobytu v LDN chodí na nejrůznější kroužky ručních prací, účastní se besídek, hovoří se spolubydlícími i ošetřovateli. V letním období jsou jim zajištěny i činnosti ve venkovním prostředí, kde třeba opékají buřty apod. Pravidelně pro ně pořádají ranní hromadná rehabilitační cvičení, ergoterapii, sváteční posezení, například před Velikonocemi nebo Vánocemi.

Vše je směřováno k tomu, aby pacient nebyl pouze umístěn na lůžku, ale aby se plně zapojil do života v LDN. Řada pacientů se snaží si pobyt co nejvíce užít a načerpat spoustu podnětů. Rodinám se pak vrací rodiče nebo prarodiče plní energie, dobré nálady a pozitivních myšlenek, což je přínosem i pro samotné rodiny.

Návrat rodiny z dovolené


Zatím co si tak užíváte zasloužené dovolené, můžete být v klidu, protože o vaše rodiče nebo prarodiče je skutečně kvalitně postaráno. Na to jsou tato zařízení opravdu kvalitně připravena. Nabídnou rodinám alternativu ve formě sociálního lůžka v péči o jejich blízké, zázemí a profesionální péči. Rodiny tak mají jistotu, že své blízké svěřili do dobrých rukou a že rozhodně nebudou strádat. A často se pak nevrací z dovolené pouze rodiny, ale i jejich senioři, protože pobyt v takovýchto zařízení je psychicky povznese a dodá jim opět tolik potřebnou chuť do života.

Zdroj, foto: Vysočínské nemocnice
Autorka: Lenka Netušilová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
myslela jsem, že čtu pohádku a ono je to realita?
Obrázek uživatelky
profil
Jejda z čeho našetřit peníze na dovolenou a peníze na péči v takovém zařízení? Starám se 7let o rodinného příslušníka na toto potřebovala pořádnýho sponzora .
Obrázek uživatelky
profil
ideální popis, skutečnost je nejspíš trochu jiná, především je to o financích, všechny ty rádoby kroužky musí někdo řádně zaplatit a taky ne každý rodič bude chtít opustit své , kde to zná
staré rodiče mám, na dovolené jezdíme, ale tak do 150 km od domova a maximálně na týden s každodenním telefonním kontaktem
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkVidím to trochu jinak. Maminku jsem měla v LDN jeden a půl roku. S něčím podobným, o čem se tady píše, jsem se tam nesetkala. Jezdila jsem za ní 3xtýdně.Bylo to pro ni i pro mě velice kruté. Bohužel, nemohla jsem se o ni starat doma.
Obrázek uživatelky
profil
Článek sice pěkně napsaný ,ale vypadá to spíše na skrytou reklamu. jen chybí informace kolik taková péček stojí. Když už si člověk našetří na 10-14 dní dovolené, těžko k tomu přidá dalších 5-10 tisíc podle délky pobytu za starost o rodiče.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles