Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka na Náchodsko aneb výlety s naší Eliškou

13. 11. 2012 | Vaše tipy

Než se nám narodila Eliška, cestovala jsem spíše do vzdálenějších míst a hlavně do zahraničí. Tím, že máme doma malou neposedu a jízdu v autě zrovna nemiluje.

To se vrtí, rozčiluje, že musí být připoutaná, kňourá, vzteká se. Nastal ten správný čas výletovat hlavně v nejbližším okolí. Od té doby, co jsem na mateřské, tak si plně užívám krásy našeho kraje. A tak i vy přijměte pozvánku na Náchodsko, odkud pocházím. Do Náchoda bych vás určitě chtěla vylákat na zámek. Je renesanční a tyčí se na kopci nad Náchodem. Ti, co jsou sportovně založení, můžou jít k zámku po schodech. Je jich kolem 300. Sami si je můžete přepočítat. Pro ty pohodlnější vede k zámku asfaltka, po které můžete přijet autem. V zámecké oboře na vás budou bručet dva medvědi, Ludvík a Dáša. Od zámku vede krásná procházka alejí Kateřiny Zaháňské k vojenskému hřbitovu. Cestou je obora s daňky, na které naše Eli dokáže koukat neskutečně dlouho. Vojenský hřbitov je postavený ve stylu romantické zříceniny. Jsou tam pochováni vojáci z období prusko-rakouské války a někteří členové rodu Schamburg Lippe. Jako malá holka jsem vždy nosila kytičku na hrob princezně Luise.

pozvánka na náchodskoPokud jste spíše příznivci bunkrů a zajímají vás věci kolem druhé světové války, 3 km od Náchoda je malá vesnička Dobrošov. Celá vesnice je obklopena pozůstatky dělostřelecké tvrze. Na dobré jídlo se dá zajít do asi půl kilometru vzdálené Jiráskovy turistické chaty s rozhlednou (624 m). Je tam příjemné posezení venku i uvnitř. Rádi tam celá rodina chodíme na nějakou tu mňamku. Je prima, že tam můžete i s pejskem.

Kdyby vás lákalo spíše koupání. V Náchodě máme nově zrekonstruované koupaliště. Tím, že jsme na hranicích s Polskem, vás můžu pozvat i na skok do sousední polské Kudowy Zdroje, kde je malý aqvapark a moc krásné lázně. Do Polska podnikáme výlety na kolech. Všude jsou nabídky k rybolovu. Kdo rád pstruha, určitě si přijde na své. Sami si rybu ulovíte a na místě vám ji připraví.

Ale zpátky do Čech. Další lákadlo našeho kraje jsou Ratibořice. Leží 15 km od Náchoda a s nimi je spojené i Babiččino údolí. Kdo by snad neznal, jde o babičku z knihy Babička od Boženy Němcové. Po návštěvě zámku je možné projít zámeckým parkem k mlýnu. Uvnitř je technické vybavení a obydlí mlynáře a jeho rodiny. 28.-30.9. zde bylo jako každý rok  Svatováclavské posvícení a provázelo se v dobových krojích s ukázkami tradic. Na příští rok si udělejte čas a určitě přijeďte, stojí to za to. Nedaleko mlýna je sousoší babičky s vnoučaty. Proti toku mlýnského náhonu dojdete k hlavnímu dějišti románu Starému bělidlu a za ním je Viktorčin splav na řece Úpě. Řeka Úpa je super na sjíždění a vyhledávají ji vodáci. V údolí se děti můžou svézt na koni. Vidět ovečky a rodiče si můžou posedět u něčeho dobrého a poslouchat vystoupení, ať už country nebo folk, která jsou tam v létě téměř stále. S Boženou Němcovou se můžete setkat i v nedaleké Č. Skalici. Je zde školička, kam chodila a textilní muzeum. 

Další výlet v našem kraji může být třeba do skal. Adršpašské skály jsou od Náchoda asi 35 km.

A to ještě není všechno, krásné je i Nové Město nad Metují se svým zámkem. Oborou s jelenem a divokými prasaty. Červený Kostelec a jeho kemp Brodský. Pekelské údolí, kde straší čerti. Mohla bych jmenovat další a další. Pokud byste zavítali k nám, určitě jeden den nebude stačit a každý si přijde na své. Přijměte tedy pozvánku a přijeďte k nám na Náchodsko.


Tumik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka na Náchodsko aneb výlety s naší Eliškou:

Pozvánka na Náchodsko aneb výlety s naší Eliškou
Pozvánka na Náchodsko aneb výlety s naší Eliškou
Pozvánka na Náchodsko aneb výlety s naší Eliškou
Pozvánka na Náchodsko aneb výlety s naší Eliškou
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný kraj Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Právě se tam letos chystáme,už se těším.
Obrázek uživatelky
profil
Človek nemusí "precestovať sveta kraj" aby navštívil pekné a zaujímavé miesta.
Mala by si neposednej Eliške poďakovať, pretože vďaka nej spoznáš lepšie svoje okolie, ktoré je krásne. A keď trochu vyrastie, zas sa môžete spolu venovať objavovaniu cudzích a vzdialených krajov.
Obrázek uživatelky
profil
trávili jsme v Náchodě loňskou dovolenou, bylo tam krásněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík hezký článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles