Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet do krajiny mého dětství

10. 10. 2012 | Vaše tipy
Čím je člověk starší, tím hlouběji sahá do vzpomínek.  Alespoň já velmi často vzpomínám na dobu před více než padesáti lety, kdy jsem žila ve vesničce Dolní Chrášťany na Prachaticku.

Když mi před pár dny zavolala kamarádka, kterou jsem teprve před dvěma lety znovu našla, že bude v Dolních Chrášťanech pouť a abych se přijela podívat, byla jsem u vytržení. Vzpomínala jsem, jaké tam bývaly poutě dříve. Vesnička byla malá, tak tam nikdy nepřijel kolotoč ani  střelnice. Jezdil tam chlapík s tureckým medem, „fialková bába“, která prodávala cukrlata,  především ta ve tvaru a s vůní fialek a pak paní, která prodávala „štěstí“. Balíčky, které jste si koupili za korunu nebo za pět a většinou tam byla nějaká bezcenná věc. Ale já jsem tam jednou měla miniaturní kapesní nožík, s kterým se sice nedalo nic ukrojit, ale měl neuvěřitelné množství hejblátek a všichni mi ho záviděli.

Výlet do krajiny mého dětstvíJenomže, to bylo tenkrát, v padesátých letech, kdy byla vesnice plná lidí. Byla tam škola, školka, hospoda, kde se občas hrálo kino, pořádaly tancovačky, estrády, kouzelník… V obci byla pila, maličký obchůdek, JZD a ves měla svůj vlastní národní výbor.

Teď? Našla jsem si na internetu, že ves patří pod městys Lhenice, má nyní 38 adres a žije v ní trvale 32 obyvatel. Ano – některé domy už neexistují, jiné koupili chalupáři, takže stálých obyvatel je 32, určitě včetně dětí, pokud tam nějaké jsou. Proboha, jaká tam může být pouť?

No, přemluvila jsem přítele a jeli jsme. A musím říci, že jsem byla překvapena. Hned zkraje vsi nás vítala  ručně vyvedená cedule „ Zpomalte prosím, je tu pouť“.

Vesnice byla uklizená, nikde žádné odpadky, kde byla tráva, bylo posečeno. Samotný program pouti byl -  mše v nově opravené kapličce, kapela, pásmo divadelních pohádek pro děti a koncert v kapličce. Místo pouťových stánků a atrakcí byl jen stánek s pitím, stánek s grilovaným masem, pár lízátek, jedna amatérská střelnice, tombola. To všechno bylo dílem několika nadšenců (Občanské sdružení Náves).

Lidí přijelo plno a k mé radosti jsem tam objevila několik bývalých spolužáků, kteří jako já přijeli přesto, že ve vsi už nemají žádné příbuzné.

Možná si říkáte, proč vám o tom píšu. Snad to není pozvánka? Je to ovšem pozvánka. Vím, že byste do takové vsi nejeli jen tak, protože po pravdě - není tam nic. Žádná pamětihodnost, žádné turistické lákadlo. Jen malebná vesnička, kde hned za posledním stavením vlezete do lesa. A krajina líbezná. Neměla jsem teď čas procházet zdejší lokalitu „Hýbl“, kde kvetly už tehdy vzácné a chráněné hvozdíky pyšné ani bohaté louky, kde kvetly křivatce a naše orchideje - vstavače kukačky. Takže vám nemůžu slíbit, že tam pořád rostou. Na zdejších polích lidé nacházeli vltavíny, ale zřejmě už je vysbírali.  Je tam jen božský klid. Oblast spadá do CHKO Blanský les. Výlet můžete spojit s návštěvou Netolic nebo Lhenic, obě městečka jsou vzdálená  jen asi 6 km. Lhenicko je vyhlášená ovocnářská oblast, „Zahrada jižních Čech“, pěstují se tam jabloně, třešně, rybíz. Lhenickým se říkávalo „peckáři“, podle třešní. Hned vedle leží ves Vodice, jejíž historická část je památkovou rezervací. A ke vsi patří  statek Nový Dvůr, kam jezdívali bratři Rodenové  zajezdit si na koních.

U Netolic nezapomeňte navštívit renesanční zámek Kratochvíle, který určitě stojí za shlédnutí. Vydat se můžete i k poutnímu kostelu Jména Panny Marie v Lomci. Kostel je postaven v barokním slohu a má unikátní oltář. Z Netolic je do Lomce pouhých 5 km. V oblasti je několik dalších zajímavých vesnic, například ves Vitějovice, která je známá jako místo setkání pěti armád  na konci 2. světové války. Tuto událost připomíná památník, postavený severně od vsi u křižovatky silnice z Husince do Netolic se silnicí od Vitějovic. Dne 9. května 1945 tady zajali Američané prchající vojáky německé a maďarské armády a předali je československým vojákům. Od nich si zajatce převzala sovětská armáda.

V regionu jsou výborné podmínky pro pěší turistiku, cyklistiku, ale i pro jízdu na koni, houbaření, rybaření. Výborné  koupání je v rybníku Podroužek.

Kdo by se chtěl podívat jen o něco dál, má na výběr – Bavorov, Vodňany, Chelčice, Prachatice, Husinec… Daleko není ani Kleť, Hluboká n. Vltavou a jen něco přes 35 km je do Českého Krumlova.

Do samotných Dolních Chrášťan, do Lhenic i Netolic se dostanete autobusem z Č. Budějovic, Netolice pak mají i vlakové spojení.

Myslím, že v kraji se dá prožít pěkná dovolená. Ubytovat se lze v Netolicích, ve Lhenicích a i v Dolních Chrášťanech.

Bm68 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výlet do krajiny mého dětství:

Výlet do krajiny mého dětství
Výlet do krajiny mého dětství
Výlet do krajiny mého dětství
Výlet do krajiny mého dětství
Výlet do krajiny mého dětství
Výlet do krajiny mého dětství
Výlet do krajiny mého dětství
Výlet do krajiny mého dětství
Výlet do krajiny mého dětství
Výlet do krajiny mého dětství
Výlet do krajiny mého dětství
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, milé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc krásná pozvánka k výletům, moc krásná vzpomínka na krajinu Tvého dětství.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně se to čte, byla jsem nedávno ve svém rodišti, ale je to moc daleko, tak se tam málo dostanu.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak též ráda vzpomínám na oblast Prachatice Volary Nová Pec jezdila jsem tam k babičce na prázdniny Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
příjemné počteníčko
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles