Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 18.10. 2017
Dnes má svátek Lukáš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Chcete-li si užít podzim a zimu ve zdraví, jezte česnek!

22. 09. 2014 | Péče o tělo
Česnek obsahuje až čtyři stovky léčivých látek a ve všech kulturách byl považován za přírodní antibiotikum. Pokud ho od září do března zařadíte čtyřikrát týdně do svého jídelníčku, vyhnete se mnoha nepříjemným nemocem.

Na podzim a v zimě je naše tělo oslabeno a je nezbytné ho posílit. Velkou službu vám podle odborníka udělá právě česnek, který je v našich podmínkách vždy dostupný a má velké účinky na zdraví. Za jednu ze základních věcí považuju to, že snižuje krevní tlak. Ten má spousta lidí. Česnek je také protizánětlivý, antiparazitický, obsahuje velké množství vápníku, železa, draslíku, hořčíku, selenu, zinku, vitamíny A, B1, B2, C.

Česnek ovšem také snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) i krevního cukru a medvědí česnek je výborný na detoxikaci (hlavně těžkých kovů jako je rtuť a olovo, kterých máme v tělo mnoho). V kombinaci s extraktem z grepových jadérek česnek také pomáhá při zánětech močových cest.

Chcete-li si užít podzim a zimu ve zdraví, jezte česnek!Málokdo pak ví, že česnek pomáhá v těle snižovat tvorbu látek zvaných nitrosamini poškozující naše buňky, které nejčastěji vznikají při konzumaci uzenin a šunek plných konzervantů, konkrétně dusitanových solí E250, které se přidávají pro barvu a trvanlivost.

Jak „jíst“ česnek

Ne každý má dost silný žaludek na česnek v jeho čerstvé podobě. V tomto počasí je z něj ideální dělat vývary. Vezmete zeleninu, dáte do ní různé bylinky, povaříte a k tomu přidáte několik stroužků česneku. Pokud by na vás bylo i to moc silné, stačí vymačkat šťávu z jednoho dvou stroužků do uvařené polévky servírované na talíři.

V tomto období je také ideální kombinace česneku s luštěninami, které čistí střeva a jakoukoliv tepelně upravenou zeleninou. Výborné je česnek přidat například do fazolí nebo červené čočky se zeleninou a čtyři minuty ho s nimi povařit.

Tip na skvělý podzimní detox

Dalším tajným tipem je konzumace česneku formou odšťavněné zeleniny, ovšem i tady je nutno na podzim přistupovat k odšťavňování trochu jinak. Na podzim a v zimě je syrové ovoce a zelenina silně ochlazují (jedná se o tzv. termický účinek potravin). Na druhou stranu dodávají spoustu živin, a v tekuté podobě do sebe dostaneme mnohem více potřebných vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů s minimálním úsilím těla pro vstřebání těchto životně důležitých látek. Podle tradiční čínské medicíny a mně osobně funguje jeden účinný fígl: nakrájím si na kusy zeleninu, vezmu si misku, ohřeju si horkou vodu, zaleju jí zeleninu, tři minuty ji v ní nechám, aby se stáhl její chlad a pak teprve vše odšťavním. Odšťavněte klidně i kousek cibule a česneku. Přidejte do šťávy špetku kari, skořice a zázvoru, klidně sušeného. Je dobré pít alespoň jednu sklenici denně - dodá vám to mnoho energie a sníží chuť na sladké!

Ing. Martin Škába


Jak zabránit zápachu z úst

Mnoho lidí se česneku bojí kvůli jeho silnému aroma. Můžete si koupit tobolky s česnekovým extraktem, které jsou k dostání u kvalitních výrobců doplňků stravy. Výhoda je v tom, že se rozpouští se až v tenkém střevě a nepříjemného zápachu se tak nemusíte bát ani v nejmenším.



 
Autor, foto: Ing. Martin Škába
Výživový specialista
www.skaba.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nebo jezte hlívu ústřičnou 800mg, dobrá je ta s echinaceou a rakytníkem, je totiž nejsilnější a nejúčinnější, ale vidím tady i další dobré tipy, do sklenic jo? A to se nezavařuje? Jen tak zavře a nechá odležet třeba?
Obrázek uživatelky
profil
Dá se skladovat i oloupaný a vložený do sklenic. Lze jen tak i zalitý olejem. To dle následného způsobu použití.
Obrázek uživatelky
profil
Doma mám paličky česneku i se stonky ve váze jako dekoraci se sušenými šípky bez trnů ,
nevím jak vy ale mě drží a dělá parádu.Je pravda ,že nemám přetopeno.A nesvítí na ně přímé sluníčko.Kamarádka ho váže po kuse do silonek a zavěšuje u stropu na chatě v koutě,má o dobrý do jara.
Obrázek uživatelky
profil
ví někdo o dobrém uskladnění?
Obrázek uživatelky
profil
Česnek je výborný, nejen do teplé, ale taky studené kuchyně. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Hromada zlaťáků