Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Chůze, která léčí: Jak na nordic walking a výběr turistikých holí

11. 11. 2015 | Fitness
V přírodě je vždycky dobře a úplně nejlíp je, když se hýbete. Spojte příjemné s užitečným a vyzkoušejte populární Nordicwalking nebo chůzi s turistickými holemi. Užijete si pohybu na čerstvém vzduchu, posílíte tělo a navíc spálíte přebytečná kila. Poradíme vám, jak s holemi správně chodit, vysvětlíme vám, jaké jsou mezi nimi rozdíly a pomůžeme vám vybrat ty pravé.

Chůze s holemi je velice jednoduchá a přitom vysoce efektivní aerobní aktivita, která získává po celém světě čím dál více příznivců. Věnovat se jí totiž může každý a nejsou zde vysoké náklady na její provozování.

Nordic walking, jak už sám název napovídá, má své kořeny ve Finsku, kde byly jeden rok velice špatné podmínky pro běh na lyžích. Nedostatek sněhu tak vedl k zavedení nového závodu, který účastníci absolvovali bez lyží, jen s hůlkami. Vznikl tak nový sport, který si rychle získal příznivce po celém světě. A není se čemu divit – o jeho prospěšnosti mluví i vědecké závěry, z nichž vyplývá, že pokud se mu věnujete třikrát týdně, významně snižujete svou tepovou srdeční frekvenci a zvyšujete aerobní kapacitu. Oproti běžné chůzi spálíte o 20% více kalorií (za hodinu až 400 kalorií) a tělo díky tomu dokáže lépe hospodařit s cholesterolem.

Chůze, která léčí: Jak na nordic walking a výběr turistikých holíA jak tedy na to? Základem je efektivní koordinace nohou a paží, kdy se střídá pravá ruka s levou nohou a naopak. Všemu napomáhá odraz pomocí speciálních holí. Naučíte se tak správné technice chůze, která napravuje špatné držení těla, a zapojíte více než devadesát procent svalstva. Je to tedy ideální aktivita pro rehabilitaci i hubnutí a na druhou stranu je skvělým výchozím bodem pro správné návyky v běhání.

Hole pro lepší stabilitu i stav kloubů

NordicWalking má svá jasná pravidla, která by bylo škoda nedodržovat. Něco jiného je chůze s turistickými (nebo též trekovými) holemi, jejichž využití má za cíl primárně zvýšit vaši stabilitu a bezpečnost. Používat je můžete nejen na náročné túry, ale i při vycházce do lesa či městem. Za jejich společnost budete rádi zejména při dlouhých sestupech, protože napomáhají snižovat dopad nárazů na klouby dolních končetin, kyčelní klouby i páteř. A překvapivým zjištěním pak pro někoho může být fakt, že zapojením rukou díky holím, kvůli rovnoměrnějšímu rozložení zátěže, dosáhnete až o třicet procent vyšší výkonnosti.

5 rad pro výběr holí:

1. Hmotnost: Váha holí je jedním z nejdůležitějších parametrů. Pokud jdete na krátký výlet, o pár gramů vyšší zátěž vás nemusí trápit, při náročnější túře je ale každý gram znát.  

2. Skladnost: Hole se mohou dělat teleskopické nebo pevné. Výhodu teleskopických je možnost nastavit ideální délku pro postavy od 140 do 200 cm výšky a jejich přeprava je snazší. Pevné hole mívají větší tuhost, nižší hmotnost a delší životnost. Turistické bývají teleskopické a hole na Nordic walking spíše pevné.

3. Materiál: Hole se dělají ze tří základních materiálů–hliníku, kompozitu a karbonu.
Hole z hliníku jsou nejtěžší, neabsorbují rázy, které tak přechází do rukou, ale většinou jsou levné. Hodí se pro nenáročné uživatele. Hole z kompozitních materiálů jsou výrazně lehčí než hliníkové, ale mají stejný problém s tlumením nárazů, jako hole hliníkové. Ideální jsou pro chůzi na měkkých površích a spíše pro nenáročné uživatele. U karbonových holí záleží především na množství použitého karbonu. Čím více karbonu v holích je, tím jsou, tvrdší a lépe absorbují otřesy, které pak nepřechází do těla. Množství karbonu použitého v holích udává CI (carbon index). Např. CI 500 znamená 50% karbonu. Hole s CI nad 500 se hodí i na běh nebo chůzi pro těžší jedince.

4. Madla, poutka: Madla a poutka na první pohled nejvýrazněji odlišují hole trekové a ty na NordicWalking. Zjednodušeně se dá říct, že hole na turistiku vypadají jako hole na sjezd a hole na NordicWalking jsou velmi podobné těm na běžky. Na kvalitě a materiálu gripů (madel) hodně záleží, utváří totiž celkový dojem z holí. Levné používají většinou jednoduché plastové výlisky, které mohou klouzat a díky nedokonalé výrobě mohou mít ostré hrany, o které je snadné se poškrábat. U kvalitnějších se už můžete setkat s velmi oblíbenými korkovými madly nebo třeba s neoprenem. U turistických holí se setkáte většinou s jednoduchým poutkem, kdežto hole na NordicWalking mají propracovanější systém uchycení pro lepší přenos sil a vyšší dynamiku.  

5. Antishock:
Antishock je jednoduše řečeno systém odpružení. A používá se výhradně u holí turistických. Hole vybavené Antishockem jsou ještě šetrnější k vašim kloubům než hole klasické, na druhou stranu jsou však zpravidla o něco těžší. Antishocku rozeznáváme několik druhů, které se liší jak umístěním, tak provedením a oceníte je při chůzi po tvrdých površích, zejména pak při sestupech. Odpružení také ulehčí vašim svalům. Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje, lze ho u některých modelů holí vypnout a používat je jako klasické bez odpružení.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hole na chůzi používáme již několik let..je to ohromná věc..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles