Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chybí vám zub? Poradíme, co s tím

3. 04. 2014 | Péče o tělo
Chybějící zub, případně zuby, narušují celistvost chrupu a to nejen z hlediska estetického, ale i z čistě praktického a zdravotního. Existují případy, kdy se lidé s mezerami po zubech naučí žít, a snad jim to ani nevadí, ale ze stomatologického hlediska to rozhodně není nejlepší varianta. Ale jak takovou ztrátu nahradit?

Jistě víte, že existuje možnost snímatelného protetického řešení. To ale pravděpodobně nebude to pravé. V případě, že vám chybí jeden nebo více zubů jsou varianty dvě. Buďto si necháte sáhnout i do zdravých zubů a přijmete řešení skrz můstek nebo zvolíte vhodnější variantu implantologickou.

Z dlouhodobého pohledu je chybějící zub problém pro celý chrup. Stejně jako v dětství, když vám vypadl zub, se ostatní zuby snažily mezeru zaplnit, tak i v dospělosti se zuby snaží stahovat k sobě a zaplňovat mezery. Jako dítě se pak nevyhnete ortodontické léčbě, ať už v podobě vyndavacích rovnátek, nebo těch, které jsou připevněny nastálo. V dospělosti tu vyvstává ještě jeden problém. Protilehlý zub v druhé čelisti, který nebude mít na co nakusovat a v touze nalézt skusový kontakt se začne posouvat ven z kosti. Aby se všem těmto nepříjemnostem zamezilo, je nutné vzniklou mezeru zaplnit. A jak jsme již zmínili, v zásadě máme na výběr ze dvou základních fixních řešení: můstek nebo implantát.

Chybí vám zub? Poradíme, co s tímTo, zda si vyberete můstek, nebo implantát, by mělo záležet hlavně na dohodě s lékařem, který po řádném vyšetření zjistí, která z variant pro vás bude lepší. Ano, jsou zde i hlediska finanční, ale věřte, že v dlouhodobém měřítku zde rozdíl nebude.

Můstek


Aby bylo možno pacientovi nabídnout můstek, je třeba, aby mezera po jednom zubu byla ohraničena nejméně jedním pevným zubem s dlouhodobou prognózou z každé strany. Tyto zuby pak budou sloužit jako pilíře pro korunky. Z toho vyplývá, že je potřeba zuby značně obrousit, ačkoliv mohou být jinak živé a zcela zdravé. Protože každým zásahem do zubu je zkracována jeho životnost, je dobré se ne zcela nezbytným zásahům vyhnout, a to v případě mezery implantátem. Velmi důležité je, aby byl můstek kotven na kvalitních zubech, neboť selže-li jeden, je celé ošetření ztraceno. Pravidlem také bývá, že kolik zubů se můstkem nahrazuje, tolik by mělo být podpěrných zubů. Čím tedy větší mezera je, tím více zubů je třeba nabrousit.

Implantát


Zavedení implantátu je zcela nezávislé na sousedních zubech a v případě, že se chcete vyhnout broušení okolních zubů, je implantát vhodným řešením. Důležité je množství kosti, které po ztraceném zubu zbývá. Není-li kosti dostatek, lze v některých případech množství kosti zvětšit, pokud to ale není možné, pak se léčba přesměruje k můstku.

Při výběru metody jistě budete zvažovat i finanční aspekt. Ekonomické hledisko se často stane hlavním faktorem při rozhodování o léčbě. Je ale nutné si uvědomit, že i můstek, pokud má být zhotoven kvalitně, rozhodně není levnou záležitostí. Riziko můstku tví hlavně v kvalitě a stabilitě podpěrných zubů, které budou díky obroušení náchylnější. V budoucnu je možné, že začnou podpěrné zuby potřebovat ošetření, v nejhorším případě extrakci a mezeru, tentokrát již větší, bude třeba řešit znovu. Pak už vám možná nezbude nic jiného, než zvolit variantu implantátu a investice tak bude mnohem větší, než by byla v případě, že byste zvolili implantát hned napoprvé.

Autor, foto: MUDr. Jan Stuchlík


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Chybí vám zub? Poradíme, co s tím:

Chybí vám zub? Poradíme, co s tím
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Manžel byl všera plnit kanálky a platil 1700kč...a to ještě nemá dodělané zuby,takže náhrady si opravdu nemůže dovolit každý!Naštěstí zuby ještě máme svoje,je třeba chodit pravidelně,protože jak se to zanedbá,to už je pak opravdu paráda pro peněženku Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jo implantát v dnešní době si může dovolit málokdo.
Nebo nemám pravdu?Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
bez zubu, zvláště bez předního zubu, vypadá člověk jako bezdomovec. Takže - okamžitě k zubaři a ten bude vědět jak dál.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles