MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cigarety jsou škodlivější než před 50 lety

22. 10. 2009 | Nemoci

Kouření je nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik rakoviny plic. Vědci navíc přišli s objevem, že cigaretový kouř je dnes škodlivější než před několika desítkami let. Důvodem je rozdílný obsah karcinogenů v cigaretě a různé způsoby výroby cigaret.

Prvních změn si všimli vědci v 60. letech minulého století, kdy se začaly vyrábět cigarety s menším obsahem dehtu. Studie přinesly překvapivé závěry: počet nemocných s rakovinou plic se zvyšoval v Americe více než v Austrálii, ačkoliv se v obou zemích začaly prodávat takzvané „jemné“ – mild – cigarety. Nejpravděpodobnějším vysvětlením tohoto jevu byly odlišnosti ve složení cigarety. V těch australských bylo méně nitrosaminů, tedy látek, které jsou zodpovědné za vznik rakoviny.

Rakovina hluboko v plicích

Existuje několik typů rakoviny plic, které jsou různě závislé na působení cigaretového kouře. Dříve byl častější nádor, který se vyskytoval vysoko v dýchacích cestách (takzvaný dlaždicobuněčný nádor). Pak si lékaři všimli zvýšeného výskytu nádoru, který postihuje spíše malé průsvity dýchacích cest hluboko v plicích (plicní adenokarcinom). Bylo to v době, kdy kuřáci začali kouřit cigarety s nízkým obsahem dehtu, kdy kouř více inhalovali do plic.

Jiná cigareta v každé zemi

Je dobře známo, že cigarety se liší kraj od kraje. Závisí to na druhu tabákových rostlin, úrodě tabáku a také různé chuti kuřáků v dané zemi. Nitrosaminy jsou vedlejším produktem zpracování tabáku a jejich hladiny jsou také ovlivněny různou přípravou cigarety.

Podle odborníků se na vzniku rakoviny podílí jak vliv výroby tabáku, tak i způsob inhalace tabákového kouře. Pochopitelně závisí také na dalších faktorech: kdy začal kuřák kouřit, kolik cigaret vykouřil a jestli se u něj nebo v rodině objevilo nádorové onemocnění. Radou pro všechny kuřáky tak stále zůstává otřepané heslo:Přestaňte kouřit, vyplatí se to vždy.


Zdroj: Odvykání-kouření.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nic proti kuřákům nemm, vždyť kdo z nás to v mládí nezkusil. Ale vadí mi, že jsou vůči nekuřákům bezohlední, to že si ničí vlastní zdraví, je jejich věc, ale kdo jim dal právo ničit zdraví těm, kteří nekouří a musí snášet ten zápach. A upřímně řečeno, mládeži, vám pusa od kuřáka nesmrdí?
Obrázek uživatelky
profil
že by kuřáci měli mít za ty daně, co ve formě cigaret platí státu, zdravotní pojištění nadstandardní a ne aby se do nich stále rylo. Výrobci cigaret jsou sponzory největších kulturních akcí atd. Kde máme nápisy na alkoholu, že škodí zdraví a to je jen jiná droga. Závislost vzniká i na čokoládě, kávě, čaji, vepř. bůčku atd.
Obrázek uživatelky
profil
Co dnes není nebo je škodlivější než bylo? Cigarety, tloušťka, otrávený vzduch, cizorodé látky v půdě a posléze v potravinách... Cigarety sice napomáhají k předčasné smrti. No a co? Já mám pocit, že článků tohoto typu je čím dál víc. Vyloženě hon na ně(kuřáky)!!! Pokud nikoho neobtěžuji, proč se do toho stále rejpe. Platím si zdravotní pojištění. Z prodeje cigaret se plní erár daleko více než z jídla. A kdyby na světě nebyl žádný kuřák,bylo by vše ostatní dražší. A nevěřím, že by bylo méně nemocných!!!
Obrázek uživatelky
profil
Nic proti,ale tohle mě může docela nadzvyhnoutSmajlík,že by jsme měli kuřáci platit větší pojištění?Aby jsme měli děti museli jsme na umělé oplodnění,které nás stálo desetitisíce(to v tom nemám cesty a léky) a taky jsme za to nemohli,že jsme nemohli počít normálně a to,že jsme do toho šli dobrovolně,aby jsme státu dali další poplatníky daní....a když vidíš,jak mají feťaci všechno grátis a tohle si musíme platit....,taky je to nefér,tak když je na ně,tak bude i na léčbu kuřákůSmajlíkRozepsala bych se víc,ale akorád mi hejbe žlučíSmajlíka souhlasím s WeendySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já sama jsem zapřísáhlý nekuřák a možná svým nekuřáctvím občas otravuji život v práci kolegům,protože jsem fakt nepříjemná i když ke mě někdo z nich přijde a jenom z něho tem kouř cítím. Ale určitě nejsem pro zrušení cigaret, vždyť to by položilo celou ekonomiku tohodle světa. Stát z nich má nemalé peníze a moc dobře to ví....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles