Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co kraj, to jiný (čajový) mrav

13. 02. 2016 | Zajímavosti
Kamkoliv se ve světě vydáte, bude vám k občerstvení nabídnut šálek čaje. Jeho druh a kvalita už však závisí na čajové kultuře kraje, kde si tento celosvětově známý nápoj dopřejete. Nahlédněte s námi do čajových zvyků některých zemí a vychutnejte si horký šálek až do dna.
 

Anglický „tea time“

Pokud je pro nějaký národ pití čaje typické, tak jsou to jednoznačně Angličané, kteří denně vypijí zhruba 175 milionů šálků tohto nápoje. „Tea time“ je každodenní součástí jejich života. Přednost dávají zejména klasickým směsím černých sypaných čajů, které si nejraději dochucují mlékem.

Francouzská vybíravost

Ačkoliv se Francouzi v porovnání s jinými evropskými národy vyznačují menším počtem čajových milovníků, vyvažují tento nedostatek svoji náročností. Právě proto upřednostňují čajové druhy vysoké kvality, které se podávají v noblesních čajovnách s jedinečnou atmosférou. Čaje jsou zde podávané vybraným způsobem, často na stříbrných podnosech a v porcelánových šálcích. Během okamžiku se tak ocitnete v dobách minulých, kdy pití čaje patřilo ke stylu vybrané společnosti.

Co kraj, to jiný (čajový) mravJaponské čajové obřady

Japonci povýšili pití čaje na umění i spirituální cestu zároveň. Čajová kultura se zde rozvinula až do formy precizně připraveného obřadu. O oblíbenosti tohoto nápoje svědčí skutečnost, že v zemi existuje velké množství specializovaných obchodů s čaji, ve kterých kromě různých druhů čaje najdete i veškeré pomůcky potřebné na vykonávání čajového obřadu.

Neslavně proslulý čaj

Na americkém kontinentě se čaj proslavil zejména Bostonským pitím čaje, tedy události, která odstartovala boj za nezávislost USA. Od té doby se bohužel čaj netěšil velké oblibě. Když už se Američané rozhodnou osvěžit čajovým nápojem, volí ledovou variantu s množstvím cukru a citronu. Na druhou stranu, v jižní Americe natrefíte na typický národní čajový nápoj téměř na každém kroku – šálek maté určitě neomítnete.

Tibetská pohostinnost

Pozvání na čaj znamená v Tibetu projev místní pohostinnosti. Jeho příprava by vás však mohla překvapit. Nasekané čajové lístky se povaří v hrnci s vodou. Tímto odvarem se následně naplní dřevěný soudek, do kterého se přidá sůl a máslo, nebo dokonce kozí mléko. Host je usazený na polštář k nízkému stolu, kde má připravenou misku na čaj, nádobku s máslem a dózu s „čampou“, což jsou koláčky z kaše z praženého obilí. V tibetských klášterech je pak čaj dokonce součástí náboženských rituálů a představuje jeden z obětních darů.

Zdroj, foto: Lipton


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Co kraj, to jiný (čajový) mrav:

Co kraj, to jiný (čajový) mrav
Co kraj, to jiný (čajový) mrav
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ten tibetský čaj bych asi nepozřela..článek je zajímavýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
neuvěřitelné - v porovnání k našim zvykům . převážně pytlíky s čajem !!! ale chtěla bych to zažít a trochu závidím !
Obrázek uživatelky
profil
ZajímavéSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles