8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co mohou způsobit viry v našem počítači?

30. 09. 2011 | Technika
Každému, kdo chodí na internet, ale i bez něho se může stát, že bude mít ve svém počítači nějaký vir. Většina virů se dokáže sama šířit tím, že vytváří někdy i upravené kopie sebe sama a k šíření využívá jiné soubory, tzv. hostitele. Každý vir se mezi dvěma počítači může přenést například tím, že někdo přenese celého hostitele, třeba i neúmyslně, jako soubor na CD nebo DVD nebo ho pošle prostřednictvím počítačové sítě.

Existují tisíce různých druhů virů, z těch nejznámějších a nejrozšířenějších to jsou například trojan neboli trojský kůň. Dříve se takto označovaly škodlivé programy, které se vydávaly za jiný neškodný software. Dalším hodně známým a nebezpečným je backdoor, což je škodlivý kód, který umožňuje převzít vzdáleně, třeba přes internet, kontrolu nad takto infikovaným počítačem. Downloader je také škodlivý kód, který zase z internetu stahuje další havěť. Prevencí před těmito viry je jen zdravý rozum, nesmíte věřit všemu, neklikat na každou ptákovinu a nespoléhat se plně na  antivirus. Ani ten někdy před virem neochrání.

Dalším rozšířeným škodlivým kódem je dropper, který ve svých útrobách přenáší další škodlivou havěť a tuto po spuštění vypouští do počítače. Pokud se vám to stane a zjistíte, že dropper nebo jiný vir máte v PC, tak nejdříve je dobré zkusit vir odstranit pomocí antivirového programu. Pokud se nedaří, což se stává celkem často, můžete použít ještě tvrdší metodu likvidace, ale na to už budete potřebovat rady odborníků.

Viry se projeví například zpomalením přístupu na internet, delší dobu se načítají některé stránky, zpomalením vašeho počítače nebo  poškozením operačního systému. Některý vir může také kompletně poškodit a zničit data ve vašem počítači, na to si dejte pozor, protože jejich obnova bývá většinou velmi náročná. Také může zpřístupnit váš počítač pro další útoky a automaticky se rozeslat na elektronické adresy (e-maily) ve vašem adresáři.

Mimo virů můžete mít v PC červy, což se označuje jako havěť, která se šíří ve formě síťových paketů. Další menší hrozbou je adware, to je aplikace, která má obvykle za následek to, že vyskakují reklamní okna během práce i surfování na PC. Spyware je zas špionážní software, který může odcizovat data z vašeho počítače a většinou se na něj ještě váže další havěť. Pozor si dejte také na dialer, což je
aplikace, která se postará o to, že připojení k internetu se v případě vytáčeného dial-up připojení několikanásobně prodraží. Velkou hrozbou je také tracking cookie, to je speciální druh viru, zneužíván k monitorování pohybu uživatele po internetu.

Pokud zjistíte, že váš počítač je napaden jakýmkoliv virem, otestujte ho antivirovým programem. Pokud antivir nic nenajde, je dobré otestovat počítač ještě jiným antivirovým programem, abyste snížili riziko, že první antivir virus nerozeznal. Jestliže antivir najde v počítači virus, nabídne vám většinou řešení problému, a to buď léčit, nebo odstranit. Léčením se pokusí odstranit vir bez poškození souboru, odstraněním lze jednoduše smazat celý soubor s virem. Je ale velmi nutné používat antivir s aktualizovanou databází, jinak testování není objektivní.


Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
A pak jsou také viry,které vám totálně zničí pc.Budou například tak dlouho blikat s monitorem,až ho odpálí a vy to ani nepostřehnete.Nebo vám také mohou zničit hardisc,atd.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
máš to hezky a odborně napsanýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles