Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti a výuka jízdy na in-line bruslích

25. 06. 2014 | Výchova

Patříte k rodičům, kteří propadli jízdě na in-line bruslích? A chcete jízdu na nich naučit i své děti a přemýšlíte, kdy je nejvhodnější doba nebo jaký je správný způsob výuky? Možná vám tyto i jiné otázky pomůže zodpovědět následující článek.

S výukou jízdy na in-linech se dá začít již zhruba kolem tří až čtyř let věku dítěte (záleží na jeho konkrétní vyspělosti atd.). V některých městech můžete využít služeb instruktora v kurzech pro děti a zvolit si individuální nebo skupinovou výuku a rovněž vyhovující délku kurzu. Na některých kurzech zapůjčí dětem nejen brusle, ale i další vybavení. Děti se tu postupně naučí především základní postoje, rozjezd a jízdu vpřed, zatáčení a různé techniky bezpečného brzdění. Správná technika jízdy je naprostý základ - pokud dítě získá špatné návyky, těžko je pak budete odbourávat... Ale pokud jste dobrý bruslař, zvládnete výuku i sami.

Ideální pro výuku jízdy je asfaltové hřiště, cyklostezka nebo jiná asfaltová plocha, kolem které je tráva. Právě na trávě se totiž děti nejlépe seznámí s pocitem, jaké to je mít na nohou brusle a vyzkouší si pády do měkkého. Platí pravidlo, že děti učíme hravou a nenásilnou formou.

in-line brusleVýběr vybavení:

Nejdůležitějším krokem je vybrat správné vybavení a pomůcky. Dětem pořídíme kromě bruslí také helmu a kompletní sadu chráničů - na kolena, lokty i dlaně.

Brusle jsou na trhu k dostání ve velkém výběru, bohužel většina z nich je sice na pohled líbivá, ale jinak nevyhovující (platí to zejména o bruslích v hypermarketech; brusle kupujte raději značkové a po poradě s odborníkem ve specializovaných obchodech). V podstatě platí, že dobré dětské brusle vyrábějí firmy, které se zaměřují i na brusle pro dospělé a na závodní modely bruslí. Pro děti jsou vhodné brusle, které se dají velikostí přizpůsobit rychle rostoucí dětské noze (většinou se jedná o velikost 29 - 34). Bota by měla jít na noze dobře utáhnout a neměla by být příliš široká. Helma může být i cyklistická, vždy ale dbejte na její správné seřízení, aby neklouzala z hlavy a při případném pádu plnila svůj účel. S výběrem chráničů rovněž poradí odborník.

Vlastní výcvik jízdy:

Děti nejprve seznámíme se správným postupem nazouvání bruslí, helmy a chráničů - u menších dětí samozřejmě na vše dohlížíme. Jak již bylo řečeno, pro první seznámení s bruslemi poslouží tráva, na které dítě naučíme nejprve chůzi po krůčkách, aby si na brusle zvyklo. Pak - nejlépe hravou formou - zkoušíme stoje na jedné noze, poskoky nebo techniku správného padání a vstávání. Zpočátku by trénink neměl být dlouhý, aby děti neodradil. Ve chvíli, kdy dítě získá stabilitu a bude schopné samo na bruslích chodit, můžeme přejít na klouzavý povrch: asfalt.  Zde dítěti vysvětlíme základní postoj - nohy na šířku ramen, mírně pokrčené, záda rovná a nenecháváme děti vystrkovat zadeček - a seznámíme ho s jízdou na bruslích: dítě může být mírně předkloněné a s rukama na kolenou a my ho uchopíme zezadu za boky a tlačíme před sebou. Druhý způsob je postavit se k dítěti čelem, chytit ho za obě ruce a rozjet se opatrně pozadu.  Počítejte s tím, že dítěti budou ze začátku různě podjíždět nohy a bude padat, takže se ho vždy snažte zachytit. Neustále hlídáme základní postoj, aby si ho dítě dobře zafixovalo. Když dítě zvládne pohyb vpřed, naučíme ho také brzdit - nejprve pluhem, poté s použitím brzdového kolíku na bruslích. Děti zpočátku nemají velikou rychlost a brzdění jim proto většinou nedělá problém.  Po zvládnutí základních dovedností se otevírá prostor pro další zdokonalování jízdy.

In-line bruslení patří poslední dobou mezi nejpopulárnější volnočasové aktivity, tak proč to nezkusit a třeba se s dětmi také nenaučit bruslit? Pokud se tak rozhodnete, tak hodně úspěchů a radosti z jízdy!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bohužel nejsem zas tak sportovně založena a trpělivosti mám dost málo, takže děti učí tatínek, sice není sportovec, ale sport mu jde a baví ho
Obrázek uživatelky
profil
bohužel ani já ani manžel nejsme nijak sportovně založeni,občas pěší turistika,kolo,plavání.....takže to asi nenaučíme ani děti,ale snažím se
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles