Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dětská spála - vysoce nakažlivá nemoc

4. 04. 2012 | Dětské nemoci

Dětská spála je infekční, vysoce nakažlivá nemoc, která je vyvolaná bakteriemi z rodu streptokoků a většinou se projevuje horečkou, zánětem mandlí a vyrážkou. Hlavním původcem nemoci je streptoccocus hemolyticus skupiny A s produkcí erytrogenního toxinu.


Postihuje především děti předškolního věku a šíří se kapénkovou infekcí vzduchem při kýchání, kašli nebo dokonce mluvením. Spála se ale může přenésti i přímým kontaktem s nakaženou osobou a  kontaminovanými předměty. 

 

Dětská spála - příznaky

Prvním příznakem dětské spály je horečka, která většinou začne náhle a může být vysoká až 40°C. Dalším příznakem je únava - jste celkově schvácení, může se také vyskytnout zimince a třesavka. Dále následuje bolavý krk a nezvyklé zbarvení jazyka, tzv. zánět mandlí nebo hltanu, který se projevuje bolestí v krku, červeným krkem a bílými čepy. V první dny je jazyk s bílým povlakem, potom má malinově rudou barvu.


Dětská spála - také můžete mít zvětšené uzliny na krku a mohou se objevit bolesti břicha, hlavy nebo zvracení. Přibližně do dvou dnů se objeví drobná hustá světle až temně rudá krvavá vyrážka. Jako první ji najdete v tříslech - podbříšku, na vnitřních stranách stehen, loketních a podkoleních jamkách, až se rozšíří po celém těle. Vyrážka se objevuje asi 12-24 hodin po první horečce. Kůže se začne loupat asi ve 2.-4. týdnu a dojde k zvýšenému odlučování pokožky. 

 

Dětská spála - Léčba

Určitě jako první byste měli navštívit lékaře. Ten většinou předepíše antibiotika, buď penicilín nebo makrolidy, které byste měli užívat asi 10 dní. Pro snížení teploty se podává paracetamol, například panadol, paralen, ibuprofen nebo jiné. Nejdůležitější je ale klid na lůžku a dostatečný přísun tekutin. Pokud se vám bude loupat pokožka, tak ji promazávejte vhodným krémem.

 

Na spálu žádná očkovací látka neexistuje, protože existuje velké množství typů streptokoka, je jich známo více než 80. Touto nemocí můžete onemocnět i mnohokrát za život, prodělání nemoci vám nezaručí jako u jiných nemocí celoživotní ochranu.


Dětská spála - inkubační doba spály je asi 1 - 5 dní, přičemž 5 dní se uvádí u spály přenesené ránou. Vyrážka je drobná a připomíná husí kůži. Po ukončení léčby spály se většinou vyšetřuje moč a dělají se kontrolní odběry krve. Rekonvalescence se doporučuje minimálně týden ještě po ukončení léčby. Dětská spála se objevuje hlavně v dětských kolektivech a postihuje především děti ve věku 3 - 12 let. Samozřejmě ale mohou onemocnět i mladší a starší děti a dokonce i dospělí.


Markéta

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Měl ji mladší kluk jak chodil na základní školu.
Moje sestra byla se spálou v nemocnici. Je to nebezpečná nemoc.
Obrázek uživatelky
profil
syn jí dostal 31 srpna a 1 září měl jít úplně poprvé do školky.Celou noc mi ve vysokých horečkách proplakal že je zdravý,žádnou teplotu nemá a ráno musí jít do školky.Já to probrečela sním
Obrázek uživatelky
profil
nepríjemná chororba
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem hospitalizovaná v nemocnici.
Starší dcera měla spálu v 15 letech během letních prázdnin. Hrůza 40 teploty každý den penicilin v injekcích, ani po 10 injekci žádná změna. Nemocnice, neustále v horečkávh. hrůza a děs. Celé prázdniny se z toho dostávala.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Měla jsem jako malá. Pamatuju si na ní dodneška Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles