Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dietami se prababičky netrápily

6. 10. 2010 | Krása

Jak zhubnout a udržet si štíhlé tělo – to je téma dnes a denně probírané. Na  stránkách časopisů, televizních obrazovkách, internetu i kdekoli jinde. Vybrat si přitom můžeme z mnoha zaručených diet. Nabízí se diety podle krevních skupin, zahraničních celebrit a mnohé další. Ponechme ale stranou výčet zaručených tipů jak zhubnout a podívejme se na to, jaký vztah měly ke štíhlé linii naše prababičky.

 

Skromné lukulské radosti

Podle Hospodyňských listů z počátku třicátých let minulého století ženy uznávaly, že dietní kuchyně má veliký význam. Hlavně při menších žaludečních potížích nebo střevních nevolnostech. Přesto prý nebylo třeba zříkat se skromných lukulských radostí – v duchu hesla, že s plným žaludkem se všechno lépe snáší.

 

Čtenářky si na téma správné stravování navzájem často radily a posílaly do redakce i své tipy. Příznivý vliv na úpravu trávení podle některých z nich měl například šrotový chléb. Tato zřejmě nepříliš lákavá pochoutka se dala jíst s máslem, medem nebo marmeládou, ale chutnal prý i s ostatními „lehkými“ pomazánkami. Přidával se k ostatní stravě, ale jak se také můžeme dočíst, ne každý žaludek jej snášel.

 

Dietní zásady 

Pokud se tedy prababičky dietami zabývaly, zřejmě je k tomu vedly potřeby spíše zdravotního rázu. Také ony se dokázaly mírnit v jídle a při bolestech žaludku popíjet třeba mátový čaj. Při dlouhodobém průjmu se zase používal odvar z jeřábu ptačího… A podobných babičkovských rad bychom našli ještě mnohem víc. Zajímavá je třeba i ta na hlídání tělesné váhy. Čtenářkám se prý osvědčilo popíjet před jídlem celerovou šťávu. Stačily údajně dva nebo tři doušky a nějaké to kilo šlo dolů.          

 

Ideální postava   

Jak vlastně měla vypadat moderní žena na počátku třicátých let, tehdy sledovala módní hlídka hospodyňky. Její pisatelky velice pečlivě hlídaly soudobé trendy.  Hitem v té době byla postava se širokými rameny, vytvořenými třeba balonkovými rukávy, s pěkným poprsím a útlým pasem. Psalo se doslova, že ploché a mátožné postavy mizí jako březnový sníh. Za krásně rostlé a kulatější tělo se tehdy žena vůbec nemusela stydět. Módním ideálem totiž byla „svižná“ a urostlá postava.

 

Světlana

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
samozrejme nebolo tolko sladkostí
Obrázek uživatelky
profil
samozrejme nebolo tolko sladkostí
Obrázek uživatelky
profil
to naozaj , vtedy bol ideal krasy iny
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles