Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dítě a zdravý životní styl: 10 tipů, jak na ně

18. 08. 2015 | Výchova

Děti se učí hlavně nápodobou


České děti mají problém se svojí hmotností stejně jako dospělí. Roste podíl dětí s vyšší než normální hmotností, situace je horší u chlapců – každý pátý má vyšší než normální hmotnost. Od roku 1996 vzrostl počet obézních dětí trojnásobně. Přitom je známo, že s výskytem nadměrné hmotnosti v dětském věku stoupá riziko nadváhy v dospělosti se všemi negativními následky.


10 tipů, jak na ně


1. Začněte sami u sebe

Dítě automaticky přebírá návyky svých rodičů, učí se nápodobou. Pokud budete držet diety, přejídat se nebo jíst klobásy, zatímco jemu dáte na talíř zeleninu, nebude to nic platné. Děti jsou otiskem svých rodičů, nechtějte po nich, aby se chovaly jinak. Začněte nejdříve u sebe. Vypněte televizi a jeďte na výlet. Nechce ke svačině jogurt s celozrnným rohlíkem? Dejte si ho s ním. Děti veďte k aktivnímu životnímu stylu a vyváženému jídelníčku už od malička.

2. U jídelního stolu společně

Společné stolování celé rodiny posiluje u dětí zdravé postoje k jídlu. Jestliže nestíháte, vyhraďte si přes týden čas alespoň na společné večeře a u stolu se celá rodina scházejte také o víkendech. Společné stolování posiluje rodinné pouto, udržuje vzájemnou komunikaci a snadno se při něm odhalí případné stravovací nedostatky.

jak na děti3. Děti co nejvíce zapojujte

Při vaření jídel i při přípravě jídelního stolu mohou být děti s vámi. Podporujete tak jejich samostatnost a kreativitu spojenou s jídlem. U stolu by měla vládnout pohoda. Neřešte zde konfliktní věci, můžete tak v dětech vyvolávat úzkost ve spojitosti s jídlem.

4. Naučte děti vybírat nutričně vyvážené potraviny


Zapojujte potomky také při nákupu. Z průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju vyplývá, že potraviny vhodné pro zdravý životní styl při nákupu příliš nezohledňuje třetina (34,5 %) dotázaných. Naopak pravidelně nebo alespoň často je zařazuje jen 37 % respondentů. Jednoduchým pomocníkem je logo Vím, co jím. Jedním pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin jako jsou sůl, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny.

5. Netrvejte na dojídání za každou cenu

Povinnost sníst vše co je na talíři, je v Česku starý zvyk, od kterého mnozí ještě nedokázali odstoupit. Není dobré na něm trvat. Rodič je zodpovědný za kvalitu jídla a zdravé stravování dítěte, ale konkrétní porci nechte na dítěti. Povedete je ke zdravé sebekontrole, přirozenému pocitu hladu a sytosti.  

6. Pozor na odměňování a trestání jídlem

Jestliže využíváte jídlo k odměňování či trestání, pak může tato spojitost přetrvat do dospělosti. Jídlo pro bude mít pro vašeho potomka nezdravý emocionální aspekt a bude symbolem jeho hodnoty. Je v pořádku použít jídlo ve formě pochvaly či trestu v určité míře, ale nemělo by se stát hlavním způsobem, jak dítě oceňovat či kárat.

7. Nabídněte dítěti pestrost

Vyvážený jídelníček je pestrý jídelníček. Pokud nemají dítěti při vývoji chybět důležité živiny, je vhodné opakovaně zařazovat různé druhy masa, mléčných výrobků, zeleniny, ovoce. V každé fázi vývoje dítě preferuje určité chutě, a proto je důležité nabízet mu jejich různé zdroje.

8. Striktní zákazy nefungují


Nezakazujte striktně dítěti určité potraviny. Bude je chtít o to více. Raději jděte příkladem a vysvětlujte, proč je vhodnější dát si například místo lentilek banán. Pozor také na nadměrnou rodičovskou kontrolu a zakazování určitých potravin. Rozdělování jídla na zakázané a povolené (zdravé a nezdravé) může často přispívat ke vzniku poruch příjmu potravy.

9. Děti mohou dělat chyby

Chybovat je lidské a nedokonalost je přirozená. Touha po dokonalosti, perfekcionismus, černobílé myšlení, vysoké požadavky a nereálné cíle jsou častými tématy jedinců s nezdravým vztahem k jídlu. Dítě je k těmto způsobům myšlení vedeno nejen výchovou, ale také chováním rodičů. Může pak nabýt dojmu, že musí být bez chyb, aby ho někdo ocenil.

10. Více chvalte, méně kritizujte

Osobnost dítěte se vytváří v závislosti na hodnocení z vnějšku. Dětská psychika je velmi zranitelná a citlivá k jakékoli kritice. Pokud je dítě silnější nebo naopak hubenější než ostatní, nekritizujte ho za to, ani to posměšně. Je-li dítě za svou postavu či chování často kritizováno, naučí se negativnímu postoji samo k sobě a může to vést až k sebedestruktivnímu chování. Pro jeho zdravý duševní vývoj je nezbytné chválit ho a podporovat v něm jeho silné stránky. Podporujete tak jeho sebejistotu a zdravé sebevědomí, které je důležité pro budoucí život. Jako dospělý nebude závislé na hodnocení od okolí, protože si bude jisté sám sebou.

Zdroj, foto: Vím, co jím


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zdravých tipů není nikdy dost
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles