Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dovolená na Rabu

12. 10. 2023 | Evropa

Letošní dovolenou jsme se rozhodli po letech strávit u moře. Vybrali jsme si pobyt s cestovní kanceláří, kterou dobře známe. Věřili jsme, že máme záruku pěkného zájezdu. A nemýlili jsme se. Městečko Rab, kde jsme strávili krásný týden, nás nadchlo, proto jsem se rozhodla Vás s tímto místem také seznámit. Městečko Rab leží na stejnojmenném ostrově Rab. Je vlastně jeho hlavním městem.

Říká se, že Rab je jeden z nejkrásnějších chorvatských ostrovů. Říká se mu také „zelený ostrov“ díky množství lesů a další vegetace, bohaté zejména v hlavních sídlech a jejich okolí. Na vápencovém podkladu rostou různé druhy borovic, dub cesmínovitý, cedry, cypřiše nebo moruše. Kromě lesní rezervace Dundo na poloostrově Kalifornt je botanickou zvláštností  chráněný park Komrčar u města Rabu.  Ostrov je hornatý, skládá se hlavně z vápenců. Ty tvoří dva hřbety – Kamenjak a Kalifornt. Nejvyšší hora je Straža, měří 408 m.

Ostrov RabOstrov Rab leží ve skupině Kvarnerských ostrovů. Od pevniny jej dělí Velebitský průliv. Mezi ostrovem Rab a ostrovem Pag je Pažský průliv a od Cresu jej dělí průliv Kvarnerič. Ostrov není velký, má rozlohu jen asi 94 km2. Na šířku má asi jen 3,5 km, jeho délka je 22 km.  Z pevniny se dostanete na ostrov trajektem z městečka Stinica. Ostrov má také trajektové spojení s ostrovem Krk. 

Na ostrově žije kolem 9300 obyvatel.  Nacházejí se zde  malá městečka a vesnice: Rab, Banjol, Barbat na Rabu, Kampor, Lopar, Mundanije, Palit a Supetarska Draga. Městečko Rab je architektonickou perlou ostrova. Je to takové hlavní město a nejvíce navštěvované středisko. Prý se mu přezdívá „malý Dubrovník“. Zdobí ho středověké hradby, románské zvonice, kostely, starobylá průčelí a kamenné ulice.  Symbolem města a celého ostrova se staly čtyři zvonice, které tvoří jakousi řadu. Pokud sháníte pohlednici, určitě kupte tu se všemi čtyřmi zvonicemi. Pokud se projdete po Rabu, z vyhlídky v centru města jsou krásně vidět, stejně tak třeba z paluby lodi na vyjížďce kolem pobřeží.

Nejstarší zvonice patří k románskému kostelíku sv. Ondřeje z počátku 12. století. Nejcennější stavbou v Rabu je bývalá katedrála Panny Marie Veliké, vysvěcena v r. 1175 osobně papežem Alexandrem III. Tato bazilika patří k nejhodnotnějším stavbám v Chorvatsku. Zvonice stojí samostatně, několik desítek metrů od chrámu. Je nejvyšší a nejkrásnější. Měří 27 m. Je veřejnosti přístupná. Výstup až na vyhlídkový ochoz je poněkud krkolomný, ale výhled pak stojí za to. Zvonice bývá otevřená až do noci, nenechte si proto ujít pohled na noční osvícené město.

 Další zvonice patří kostelu sv. Jana Evangelisty, ta je druhá nejvyšší. A poslední zvonice patří ke klášternímu kostelu sv. Justiny. Zvonice se od ostatních liší svou cibulovitou kopulí. Kostel byl přeměněn na Muzeum sakrálního umění.

Ostrov je hornatý, a tak z jednoho konce městečka, přístavu, do centra města nebo na druhou stranu k pláži, se člověk projde do kopečka a z kopečka, po schodech, přes park, ale je to procházka pěkná. Město má krásně jednoduše vše vyřešeno. Hlavní dlouhé ulice jsou tři – Dolní, Střední a Horní. A na ně „kolmo“ navazují krátké uličky, kterými se vždycky dostanete tam, kam potřebujete. Právě Střední ulice a Dolní ulice jsou hlavními tepnami města. Je zde spoustu obchodů, restaurací, kaváren. Obě cesty se sbíhají na jednom konci na náměstí sv. Kryštofa a na druhé straně k Městskému náměstí. Večer město žije.  Hotelové zahrádky jsou plné hostů, hraje živá hudba, prodává se zmrzlina, obchůdky jsou otevřené.  Pokud se vydáte na Horní ulici, necháte ruch městečka za zády a užijete si klidnou atmosféru mezi starobylými domy nebo se projdete po mořském pobřeží a užíváte si nočního vzduchu. Ještě dodám, že patronem města i ostrova je svatý Kryštof, jehož sochu v centru města také najdete.

Možná trošku nezvyklé jsou pláže. Jsou to městské pláže, které možná na někoho působí divným dojmem. Celá promenáda u moře je vybetonovaný chodník. Na některých místech je z něj přístup do moře po schůdcích, přes velké kameny, někde jsou kamínkové pláže. Komu by to snad nevyhovovalo, má možnost se lodičkou nechat převézt na jinou část ostrova – FRKANJ.  Tam jsou dvě oblázkové pláže a také skalnaté pobřeží.  Prostředí je tam velmi pěkné, protože odpočíváte u moře v borovicovém lese. Klidně se sem můžete přestěhovat na celý den. U pláže je bistro, kde se dá dobře občerstvit.

A pokud byste chtěli krásnou písečnou pláž, pak můžete odjet z města pryč na další část, poloostrov  LOPAR, který má svou „Rajskou pláž“.  Ta je vhodná hlavně pro rodiny s dětmi. Děti si tu mohou stavět hrady z písku, zajít do jakéhosi zábavného parku plného klouzaček na moři a hlavně sbírat mušličky a cachtat se klidně i dál od břehu, protože vstup do moře je dlouho velmi mělký. Plavci si musejí do moře kus zajít, aby se mohli ponořit do moře a zaplavat si. Odpočinout si můžete na lehátkách pod slunečníky. A i tady se můžete občerstvit v několika plážových restauracích a bistrech.

Zkrátka na Rabu je kam jít, je tam co dělat a je tam toho spoustu k vidění, hlavně se tam dá báječně odpočívat. A pokud by Vám už město připadalo malé a chtěli jste vidět něco dalšího, stačí se projít po přístavu a vybrat si některý z lodních výletů, které nabízejí výletní lodě do okolí ostrova.


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dovolená na Rabu:

Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
Dovolená na Rabu
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pavli, mali ste krásnu dovolenku a veľa ste toho videli, o čom svedčia veľmi pekné fotky.
Obrázek uživatelky
profil
všem za krásné komentářeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme tam s rodinou dvakrát a je to tam opravdu nádherné, hlavně historická část města
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný a poučný článek.
Obrázek uživatelky
profil


Moc pěkný článek a krásné fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles