Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Egyptský vladař Amenhotep III.

30. 07. 2008 | Kultura
Amenhotep III. je 9. vladařem 18. dinastie a vládl v letech1388-1351 před naším letopočtem. Jeho jméno znamená v překladu Amon je spokojený. Jeho otec byl farao Tuthmose IV., matkou jeho vedlejší manželka Mutemwija. Své dětství prožil převážně ve Vasetu (Théby), proto si Vaset také zamiloval a vybral si toto město jako hlavní město Egypta.

Na trůn nastoupil ještě jako dítě, prameny se v datech liší, některé udávají že již v 8 letech, jiné že až ve 12 telech. Dva roky po nástupu na trůn si vzal za svoji velkou královksou manželku Teje, jenže nebyla královského původu. Ovšem Teje se později stala velmi důležitou královnou, která udržovala diplomatické styky se svými vazaly a spojenci. Zvláště za doby panování svého syna Achnatona. Amenhotep měl s Teje syny Achnatona, Thutmose V., a čtyři dcery Satumun, Eset, Henuttanet a Nebtah. Dokonce první dvě dcery si vzal za vedlejší manželky. Ačkoliv měl Amenhotep velmi rád ženy, proto měl i obrovský harém, svoji ženu Teje měl v úctě. Napovídají tomu i sousoší královského páru, kde Teje není zobrazována u nohou svého muže a několikrát měnší, ale na rozdíl od zvyků je znázorňovaná větší než jiný královny.

Egyptský vladař Amnhotep III.Spíše než bojovník se vyznačoval jako skvělý stavitel. V pramenech se píše jen o jedné válce, kterou musel Amenofis podniknout a to do Palestiny. Ačkoliv vše řešil diplomatickou cestou a snažil se válčení vyhnout, byl Egypt za jeho vlády bohatý. Amenofis byl také výborným lovcem. Lov byl jeho vášní, kterou po něm zdědil jeho vnuk Tutanchamon, syn Achnaton. Nechal vybudovat velkolepé chrámy v Egyptě i v Núbii. Mezi ty známější patří Elefantinu, Wádí es-Sebúu, Aníbu, Kavu nebo Sesebi. Také přestavil města Tell el-Bastu a Tell Atríb.

Amenhotep skoro celý život nemocný, dokonce se některé nemoci objevili na obrazech z konce jeho vlády. Jednalo se především o bolavé zuby, které ho trápily opravdu neskutečně. Další nemocí byly hnisavé vředy, ty nebyly v Egyptě až tak neobvyklé, ačkoliv to byla nemoc velice nepřijemná a bolavá. Také se hovoří že Amenofis trpěl dnou. Možná proto, že velkou část svého života trpěl bolestmi způsobujícímu nemoci, věnoval velkou úctu bohyni Sachmetě, lví bohyni války, která také vláda nemocem, a když jí prokazovala zvláštní úcta, před nemocemi i chránila. Pro Sachmet nechal tudíž také vystavět některé svatostánky.

Amenhotep III. zemřel ve třicátém devátém roce své vlády. V 21. dinastii byla jeho velkolepá hrobka vykradena, ale naštěstí jeho mumie byla ušetřena.



Enda – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !