Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Exotika láká i starší ročníky. Na co si dát při plánování pozor?

26. 09. 2023 | Praktické rady
Lidé v seniorském věku už dávno netráví svůj volný čas jen s vnoučaty či sledováním oblíbených seriálů, stále častěji se vydávají na cesty a nebojí se zavítat i do exotických krajin. I aktivní senior v dobré kondici by však měl během cestování dbát zvýšené opatrnosti a dostatečně se na cestu připravit. Pojďme si říct, na co se zaměřit a co neopomenout.


Výběr destinace


Cestovatelům vyššího ročníku doporučujeme zvážit několik klíčových věcí při výběru destinace. Pokud vám mohou příliš vysoké teploty a vlhkost způsobovat potíže, zaměřte se na země s mírnějším klimatem. Zvolte pohodlné ubytování, které bude odpovídat vašim potřebám a preferencím a zároveň si ověřte dostupnost zdravotnické péče v místě pobytu. Před cestou zjistěte, zda jsou pro danou destinaci vyžadována očkování nebo jiné zdravotní opatření. Zároveň se informujte o bezpečnostní situaci a zvyklostech místa, které hodláte navštívit. Zvažte, jak dlouhou cestu zvládnete absolvovat. Nejoblíbenější exotickou destinací je dle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Thajsko a další asijské destinace jako například Vietnam či Bali. Koho by tato místa nelákala, ale dlouhý let s nutností přestupu může být náročný. Není proto na škodu zaměřit se na cílovou zemi s kratším a přímým letem. Dle prodejů v cestovních kancelářích a agenturách je nejoblíbenější destinací do 6 hodin letu například Egypt, Spojené arabské emiráty či Kapverdské ostrovy.

Exotika láká i starší ročníky. Na co si dát při plánování pozor?Konzultace zdravotního stavu a inventura léčiv


Dlouhé cestování může pro stárnoucí organismus představovat určitá rizika, proto by první kroky před plánováním cesty měly směrovat k praktickému lékaři. Konzultace zdravotního stavu a absolvování doporučených očkování pro danou destinaci je základ. Pokud trpíte chronickou nemocí, se kterou se pojí pravidelné užívání medikamentů, je třeba si s sebou zajistit dostatečné množství léků, včetně rezervy, pro případ, že dojde například ke zpoždění letadla. Pokud je užívání vašich léků vázané na konkrétní časový interval a vydáváte se do destinace s velkým časovým posunem, poraďte se předem s lékařem, jak užívání v místě pobytu načasovat. Veškerá léčiva si ideálně zabalte do příručního zavazadla, nejen že je budete mít pod kontrolou, ale když by se vám ztratil kufr ze zavazadlového prostoru, nepřijdete o ně. Přesto se však názvy léků, účinných látek a dávkování vyplatí mít sepsané, přece jen se může stát, že si budete muset v zahraničí obstarat nové nebo uvést tamnímu lékaři, jaké užíváte.

Sjednejte si vhodné pojištění


Každý má jiné preference, jak dovolenou trávit, ale už dávno neplatí, že starší ročníky dávají přednost pouze odpočinku. Narůstá počet jedinců ve věku 55 plus, kteří v rámci dovolené vyhledávají nejrůznější sportovní aktivity. Těmi jsou nejčastěji cyklistika, rafty, turistika v horách do 3 000 metrů nad mořem, via ferrata, potápění či jachting. Pokud jste fit a plánujete oddávat se podobným zážitkům, je vhodné sjednat si v rámci klasického cestovní pojištění také připojištění rizikových sportů. Klasické cestovní pojištění kryje nenadálé události při pobytu v zahraničí, mnoho cestovatelů si však nezkontroluje, které činnosti se do něj započítávají. Pokud pak dojde k úrazu, čeká je velmi nemilé překvapení. Bez připojištění jim totiž peníze za zdravotní pojištění nemusí být propláceny. Do nebezpečných sportů se řadí například i jízda na skútru či parasailing a další vodní sporty typické pro zahraniční dovolenou u moře. Předem si tedy promyslete, jaké aktivity budete chtít zkusit.

Zároveň je třeba myslet i na to, co se může pokazit před odjezdem. Pro případ, že nebudete moci vůbec odcestovat, slouží připojištění storna, které vám umožní získat zpět až 80 % celkové částky, kterou jste za dovolenou zaplatili. Toto pojištění se vztahuje nejen na komplexní zájezd od cestovní kanceláře, ale také na jednotlivé komponenty cesty, v případech, kdy si turista organizuje svou dovolenou individuálně, sem patří výdaje za ubytování, letenky nebo například půjčení auta.

Finance na dovolené


Mít u sebe na cestách menší částku v hotovosti se vždy hodí, ale cestovat s velkým finančním obnosem se z bezpečnostního ani praktického hlediska nevyplatí. V případě krádeže či ztráty je lepší pořízení s kartou, kterou jednoduše zablokujete ve svém internetovém či mobilním bankovnictví nebo kontaktováním své banky. Bez obav můžete odjet pouze s kartou a v případě potřeby si vybrat hotovost až na místě. Pokud jedete do odlehlejší části cílové země, vyplatí se předem zjistit, jaká je v destinaci míra pokrytí bankomatů. To platí zejména v případě, že se chystáte do země, jejíž měnu nenabízejí směnárny či banky v Česku, a čeká vás směna až v místě pobytu. Dle Českého statistického úřadu využívá 40 % seniorů chytrý telefon, pokud patříte mezi ně, mohlo pro vás být výhodné používat tzv. online směnárnu. Pomocí aplikace si jednoduše směníte potřebnou částku za aktuálního kurzu a poté už provádíte platby v zahraniční měně. Největší výhodou je, že kurz znáte předem a směnu můžete provést prakticky kdykoli a odkudkoliv. Zbývající peníze v cizí měně můžete jednoduše směnit zpět na koruny.



Zdroj: UNIQA



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Koukni, už jsem nějaký ten pátek na důchodu a řek jsem si, že budu víc šmátrat svět. Ale když jsem se snažil sehnat cestovní pojištění, taky mě to moc nebavilo. Věk prostě není kámoš a spousta těch pojišťoven na mě koukala jak na vetřelce a ceny byly taky dost vysoko.

Musím říct, že to nebylo jen tak. Ale nakonec jsem vytahuje nějakou tu pojistku od tý firmy, co se točí jen kolem seniorů. A měl jsem volnost, abych si vybral pojistku, co sedla jak prdel na hrnek a navíc za fajn cenu.

Takovej ten proces jednání nebyl tak hrozný. Ale je fajn si dávat bacha a číst si ty drobný písmenka, abys věděl, co tam vlastně píšou.

Moc bych to doporučil ostatním seniořím, co chtějí vyrazit na cesty. Najděte si společnost, co se věnuje cestovním pojistkám pro nás starý pány. Pořádně si vyberete a budete mít klid, že kdyby něco nečekanýho přišlo, tak nebudete mít strach o peněženku. Nakonec mi nejlíp vyšly vstříc u srovnátoru, kde mi dohodly pojistku na míru.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles