Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Herpes: kosmetická vada i varování organismu

27. 12. 2018 | Péče o tělo
Opar neboli herpes je jedním z nejrozšířenějších infekčních onemocnění. Jeho virus HSV-1 nosí v těle více jak 85% populace, přibližně třetina z nich přitom na opary pravidelně trpí. Jak toto nepříjemné onemocnění vzniká a existuje vůbec způsob, jak se mu vyvarovat?
   
U postižených se opar obvykle vyskytuje v oblasti rtů, na bradě či nose. První infekce přichází nejčastěji již v dětském věku, kdy probíhá bez symptomů. Následně virus přetrvává v nervových buňkách a po čase propukne v podobě svědících a mokvavých puchýřků. Přestože tento typ viru většinou nezanechává jizvy, jde o velmi nepříjemné a vysoce infekční onemocnění. Těžký průběh nemoci může mít i vážné komplikace, jako jsou závažné záněty mozkových blan a mozku.

A jak vlastně k opětovnému vzniku oparu dochází? Spouštěcím mechanismem bývá zpravidla oslabení organismu, které ve většině případů souvisí s psychickou zátěží. Je to tedy především stres, ale také hormonální výkyvy při menstruaci či v těhotenství, jež virus aktivují a pomohou mu přestěhovat se z nervových buněk na povrch těla. Na vině může být mimo jiné i nachlazení, výraznější fyzická zátěž či nadměrné slunění.

Herpes: kosmetická vada i varování organismuPřestože je herpes velmi neestetický, neměli bychom jeho přítomnost řešit pouze povrchově, ale zamyslet se i nad tím, zda ve svém životě neděláme něco špatně. Jako první je třeba přehodnotit náš jídelníček, který by neměl obsahovat L-arginin, jenž dle studií napomáhá ke vzniku oparů. Tato aminokyselina se vyskytuje především v ořeších a čokoládě, ale také těstovinách, želatině, pšenici a dokonce i v růžičkové kapustě. Doplnit bychom naopak měli lyzin, který má schopnost vznik oparu potlačit.
 
Zajistit dostatečný přísun této aminokyseliny je však poněkud složité, jelikož se vyskytuje jen v některých potravinách a navíc se vytrácí s tepelnou úpravou.

Virus Herpes-simplex typ 1 (HSV-1) je původcem oparu. Infikováno je a virus aktivně šíří více než 85% obyvatelstva. U přibližně třetiny postižených se v důsledku latentního zatížení virem periodicky objevuje opar a rovněž virově podmíněné léze v oblasti úst nebo oka.

První infekce virem se často objevuje již v dětském věku a probíhá bez symptomů. Virus často přetrvává nepozorován v nervových buňkách a příležitostně vypukne a nepříjemně se projeví v podobě svědících, pálících a mokvavých puchýřků.

Vysoká nakažlivost

Herpetické viry se přenášejí primárně dotykem. Postižení by se měli proto vyhýbat dotyku lézí, aby přenos na jiné části těla nebo osoby ztížili.

Pozor na varovné příznaky

Stres, nachlazení, hormonální výkyvy (menstruace, těhotenství), fyzické zatížení, všeobecné oslabení imunity, ale i intenzívní opalování (na pláži, ve vodě i na horách) aktivují viry a způsobují, že se stěhují z nervových buněk směrem na povrch těla. Objeví se první náznaky, jako je svědění nebo nepříjemný pocit napětí - vzniká opar.

Silný proti oparům

L-Lysin je esenciální aminokyselina vyskytující se převážně v potravinách zvířecího původu. Tato aminokyselina má neobyčejný význam pro biosyntézu proteinů a tím pro výstavbu tělu vlastních bílkovinových struktur (kolagen, zuby, kosti a svaly). Mimořádný význam má L-Lysin při šetrném boji proti herpetickým infekcím způsobujících opar.

L-Lysin při něm tlumí transportní mechanismus L-argininu v buňkách, aminokyseliny důležité pro rozmnožování viru. Současné výzkumy ukazují, že esenciální aminokyselina L-Lysin působí proti herpetickým infekcím a prodlužuje období bez oparu. Rovněž může významně zkrátit fázi regenerace intaktní kožní bariéry. Cílené a úspěšné léčení oparu vyžaduje dodání 1500 mg L-Lysinu denně, pokud možno ve formě čisté substance.

Doporučení proti oparu

•    Posílení imunitního systému - jsou-li posíleny obranné síly, má virus malou šanci. Nejlepší podporou fungujícího imunitního systém je dostatečné zásobení vitálními látkami a vydatný spánek a pohyb.
•    Ochrana před sluncem - používejte ochranu proti slunci s vysokým UV faktorem pro rty, protože ultrafialové záření poškozuje buňky a podněcuje propuknutí herpetické infekce.
•    Cílené nasazení mikroživin - zinku, vitamínu D3 a vitamínu C aktivně přispívá k posílení obranyschopnosti. Společně s L-Lysinem je možné imunitní systém stabilizovat a vyhnout se tak vzniku oparů.
•    Hygiena – je nezbytná příslušná hygiena rukou, protože se jinak infekce snadno přenese na jiné části těla (prsty, oči, genitální oblast), zvláště po rozškrábání puchýřků oparu.
•    Vyhněte se L-argininu - Vyhýbejte se potravinám jako jsou ořechy, hrozinky, želatina a čokoláda. Ty obsahují velké množství L-argininu, který může podpořit akutní vypuknutí oparu.


Zdroj, foto: Purecaps.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !