Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hráčská vášeň

6. 12. 2023 | Vaše příběhy

Mám známého Františka. Poznal jsem ho až v dospělosti a vždy jsem si myslel, že pochází ze zámožné rodiny. František žije v přepychu. Jeho dům víc připomíná sídlo králů, než domov obyčejného Čecha. Luxusní vybavení domu neodpovídá tomu, co František celý život dělal. Pracoval na obyčejném dělnickém místě. Přesto se topil v bohatství. František se nikdy nezmínil, kde k majetku přišel. Za obyčejnou práci si tak luxusní život nemohl dovolit. František byl znám tím, že několikrát v roce létal na zahraniční dovolené, doma měl paní na úklid i vlastní kuchařku. František je totiž starý mládenec. Až jednou došla řeč na to, kde František k majetku přišel. Vyprávěl mi tento příběh.

Františkův dědeček byl obyčejný muž. S babičkou žili v malém domečku na vesnici. Františkova babička pracovala jako kuchařka, její muž pracoval jako dělník v továrně. Jejich příjem stačil stěží na to, aby uživili své tři děti. Jedním z dětí byl také Františkův tatínek. Rodina žila skromně, ale šťastně až do chvíle, která jejich život nadobro změnila. Františkův dědeček byl totiž vášnivý karbaník. Hrál vášnivě a často karty v hospodě. Babička to neviděla ráda, a tak se snažila dědečka v jeho vášni krotit. 

Dědeček si ale nedal říct, vášeň je vášeň a se závislostí se špatně bojuje. Tak se také stalo, že jeden večer dědeček opět hrál karty v hospodě. Zprvu mu karty přály. Dědeček vyhrál nějaký obraz, který byl ve hře. Nabuzen výhrou hrál dál, až mu karty přestaly přát, a v samém závěru prohrál rodnou chalupu. Chalupu, ve které žil se svou ženou a třemi dětmi. Když babička slyšela, že jim prohrál střechu nad hlavou, museli ji křísit. Kam teď má rodina s dětmi jít? Prohra byla tak zásadní, že se babička s dědou rozvedla. Tehdy to byla velká aféra, rozvody nebyly tak běžné jako dnes. Dědeček odešel z rodného domu s prázdnou. Tedy, ne s prázdnou, odnesl si s sebou onen obraz, který vyhrál těsně předtím, než prohrál dům. Babička se i s dětmi uchýlila k příbuzným.

„No dobře, kde ale vaše rodina přišla k tam velkému majetku?“ musel jsem vyprávění kamaráda přerušit. „Počkej, hned se to dozvíš.“

Děda pak zemřel v chudobě. Babička se zmátožila z toho, že musela odejít z domu i s dětmi. Už se podruhé nevdala a zůstala s dětmi sama. Až po úmrtí Františkova dědečka jeho již dospělé děti zdědily onen obraz a nechaly ho ohodnotit. A teprve nyní se přišlo na to, že jde o obraz nesmírné hodnoty. Jeho autor byl uznávaným umělcem a jednalo se o dílo nevyčíslitelné ceny. Děti obraz prodaly a o peníze se rozdělily. Utržená částka vystačila na poklidný a velmi bohatý život jak všech třech dětí, ale i jejich rodin. A tak František zdědil velké bohatství, které mu zajistilo luxusní a spokojený život.

„Ač to dědeček už neví, celá rodina na něj mnohokrát vzpomínala. Děda zemřel v chudobě, ale posléze se zjistilo, že se jednalo o boháče, který o svém bohatství neměl ani tušení. Jen díky dědovi a jeho hráčské vášni dnes mohu spokojeně žít ve svém domě,“ ukončil František své vyprávění.    


Svehlava - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Hráčská vášeň:

Hráčská vášeň
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné počteníčko jako pohádka na dobrou nocSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles