Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Hudební událost roku: Hana Hegerová na podzim vydá novinkové album!

7. 08. 2010 | Novinky
Dlouho připravované album Hany Hegerové vyjde na značce Supraphon na základě výhradní licence od společnosti Live Production a přinese především francouzské šansony s českými texty renomovaných autorů.
 
Od vydání posledního studiového alba Hany Hegerové, jenž vyšlo pod názvem Potměšilý host, uplynulo třiadvacet let. Hana Hegerová mezi tím slavila úspěchy nejen s koncerty doma i ve světě, ale také s řadou pečlivě vybíraných kompilací a se záznamy svých koncertních vystoupení. V její diskografii mají také své místo i cizojazyčná alba, která vyšla (až na jednu Supraphonskou výjimku) u zahraničních nahrávacích společností.

Novinkové album (zatím s pracovním názvem Mlýnské kolo v srdci mém), se natáčí pod producentským dohledem klavíristy a „dvorního kapelníka“ Hany Hegerové – Petra Maláska, již od podzimu loňského roku. V současnosti je před dokončením.

Nové album tvoří písně především klasiků francouzského šansonu, jimiž jsou Serge Gainsbourg, Michel Legrand, Barbara či Isabelle Mayereau a další. Písňové texty jsou přebásněny jedněmi z nejlepších textařů, jejichž jména jsou příslibem nápaditých slovních obrazů, z nejvíce zastoupených jsou Jiřina Fikejzová a Pavel Vrba, ale jedním textem i Pavel Kopta či Jiří Dědeček. Na albu by se měl objevit i duet Stará píseň, s textem i interpretací Jaromíra Nohavici.

Vydání alba je plánováno na září 2010.


Hana Hegerová
Po absolvování odborného divadelního kurzu při státní konzervatoři v letech 1951 až 1953, se stala od roku 1957 členkou Divadla Petra Jilemnického v Žilině. V roce 1954 hrála titulní roli ve filmu Jiřího Krejčíka Frona pod uměleckým jménem Hana Čelková. V roce 1957 působila v bratislavské Tatra revue, kde se poprvé představila jako zpěvačka. Od roku 1961 vystupovala v pražském divadle Rokoko. V letech 1961 až 1966 vystupovala v divadle Semafor, kde hrála v muzikálech Dobře placená procházka, a Kdyby tisíc klarinetů. Dosáhla velkých mezinárodních úspěchů svou jedinečnou interpretací šansonů. Absolvovala celou řadu úspěšných vystoupení doma i v zahraničí. V roce 1962 byla oceněna na festivalu v Sopotech cenou kritiky. V roce 1967 vystoupila v pařížské Olympii a na Světové výstavě v Montrealu. Po úspěšné titulní roli ve filmu Jiřího Krejčíka Frona hrála i v dalších filmech jako například: Ta naše písnička česká, Dobře placená procházka (televizní film), Kdyby tisíc klarinetů, Konkurs, Naděje.

V roce 1974 získala v Německu prestižní cenu Golden Europa. Ve stejném roce jí byl udělen Francouzskou akademií titul Chevalier de l´Ordre pour le Mérite de l´Education Artistique. Zahraniční kritici ji nazývají Velkou dámou šansonu, Piaf z Prahy, nebo také Šansoniérkou se slovanskou duší. Vedle zahraničních ocenění získala Zlaté a Platinové desky Supraphonu a v roce 1996 byla uvedena Akademií české populární hudby do Síně slávy. V roce 2002 obdržela od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy. V letech 2003, 2004 a 2008 uspořádala beznadějně vyprodaná koncertní vystoupení v Národním divadle v Praze. Její koncertní domovskou scénou se stalo Divadlo Kalich v Praze, ale stále koncertuje téměř po celé republice.

Hana Hegerová dosud koncertovala v těchto zemích: Argentina, Belgie, Chorvatsko, Finsko, Francie, Kanada, Kuba, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, USA, Švédsko, Švýcarsko.

Všechna její alba se s velkým úspěchem prodávají v několika reedicích od vydání až dodnes. V roce 2006 vyšlo její první DVD s koncertním vystoupením a také reprezentativní dvojalbum Všechno nejlepší – za něž v roce 2007 převzala Multi-platinové desky. V roce 2009 byla vydána 2CD kompilace Paběrky a pamlsky, která vedle známých písní obsahuje raritní a dosud nevydané archivní nahrávky

DISKOGRAFIE:

Studiová alba Hany Hegerové:
(vydané na značce Supraphon)
Šansony (1966)
Recital (1971)
Recital 2 (1974)
Lásko prokletá (1977)
Potměšilý host (1987)

kompilace a live nahrávky:
Ohlédnutí (Supraphon, 1984)
Paběrky (Supraphon, 1991)
Live (Supraphon, 1991)
Můj dík… H. Hegerová zpívá písně Pavla Kopty (Supraphon, 2005)
Všechno nejlepší (Supraphon, 2006)
Paběrky a pamlsky (Supraphon, 2009)
Hana Hegerová, záznam koncertu z Moravského divadla v Olomouci (Live Production, Sony BMG, 2006)
Hana Hegerová, záznam koncertu DVD (Live Production, Sony BMG, 2006)
                                           
alba v německém jazyce:
Ich – Hana Hegerová (1967, Philips)
Hana Hegerová (1969, Philips)
So geht es auf der Welt (1972, Decca)
Fast ein Liebeslied (1974, Decca)
Wir für euch (1975, Telefunken)
Chansons / Wenn die Schatten (1987, Supraphon)
 
Zdroj: Supraphon

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !