Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hurá na prázdniny aneb jak nezešílet z balení

11. 07. 2011 | Praktické rady

Prázdniny již začaly a před námi je každoroční stěhování národů. Někdo k moři, jiní do hor, někdo autem, jiní letadlem, autobusem nebo na kole. Dovolenou lze prožít na desítky způsobů, ale vždy je potřeba mít to správné vybavení, aby se těch několik zasloužených volných dnů nestalo noční můrou.


Stačí nekvalitní stan s jedním letním deštíkem, promáčené věci včetně dokladů a kouzlo prázdnin je pryč.Podívejme se na několik modelových situací pro správné zabalení na cesty na příkladu jedné obyčejné rodiny….         


Autem a pohodlně do hotelu


cestováníJakékoli balení na cesty zejména s rodinou a dětmi se může někdy podobat malé hororové scéně. Matýskovi zabalit čtyři medvídky, pět autíček, nejméně patery puzzle a dostatek barviček na malování; Mařence vybrat správnou sestavu barbín s Kenem, kolekci gumiček do vlasů se sponkami, kosmetickou taštičku a samozřejmě dostatek šatiček na každý den, protože opuštění hotelového pokoje se rovná vkročení na molo.


A že musíte dohlédnout na kufr manžela, o tom není pochyb a jistě není pochyb ani o tom, že na jakoukoli maličkost jako je náplast, krém na opalování nebo rodinná hra musíte myslet zase jen vy.   


Jak na nic nezapomenut? Netřeba objevovat již objevené, napište si seznam, a dokud neuděláte poslední fajfku, nemáte hotovo. Seznam si navíc rozdělte na kategorie, jen tak vám skutečně nic neunikne. Kategorie Mařenka (půl šatníku a další), kategorie Matýsek (celé hračkářství a další), kategorie manžel (mapy, mapy a další), kategorie věci na pláž (osušky, krémy, čepice, plavky – pro Mařenku troje), kategorie večerní zábava (rodinné hry – přece nebudete mít večer s manželem klid), kategorie lékárna (děti bohužel léčit slivovicí nelze), kategorie vy (Co prosím? Aha, já. Zkuste aspoň pět minut myslet také na sebe!).    


Máte zabaleno? Tak nezapomeňte překontrolovat pasy, vyměněné peníze, víza a na internetu počasí destinace, kam vyrážíte, aby vás skutečně nic nepřekvapilo. Manžela vyšlete na generální kontrolu motoru a všech nejdůležitějších funkcí auta, abyste nevěnovali své rodinné úspory prvnímu italskému autoservisu.


Sice vás nečeká velké ležení s knížkou na pláži a budete denně minimálně několik hodin strážit u tobogánu, ale co byste neudělala pro rodinnou dovolenou!  


Pod stanem 


stanJestliže zabalit do hotelu bylo malým hororem, pak zabalit pod stan může být hororem o to větším. Protože pod stanem prostě nelze Mařenku 3x denně převlékat a vozit extra stan pro medvídky a puzzle by bylo přece jen moc. Základní rada zní – děti do ZOO, vy balte. Na dotaz „zda jste zabalila barbínu Elišku, Aničku, Katku a Haničku a adekvátní protějšek od Kena“ samozřejmě odpovězte ANO. Po cestě už jistě vymyslíte přijatelnou historku o zapomenutém kufru s hračkami a desatery šatečky.


A teď chvíli vážně: kvalitní stan (investice, kterou opravdu oceníte, když vám bude třetí den pršet), plastový lavor na nádobí a kempingové vybavení na vaření včetně vařiče (kdo vám poradil ten skvělý nápad, že pod stanem si odpočinete?), spacáky (pro každého svůj a jeden navíc, protože než vypakujete v noci děti a sebe ze stanu, wc nebude potřeba), nafukovací lehátka (přece nechcete poslouchat každou noc pištění, „že to tlačí do zad“) a pláštěnky, holínky, tenisky, žabky, plavky i svetry, zkrátka vždy připravena!  


Letadlem k moři


Potřebovat budete zejména čtyři kufry. Dva velké, dva malé. Velké samozřejmě pro děti. Garderobě pro Mařenku se vyhnete asi jen těžko, ale zde by naopak mohlo zafungovat zapojení do balení. Ještě než však děti přizvete, naskládejte do jejich kufrů osušky a všechny praktické věci. Ty zakryjte růžovými šatečkami, jedním plyšákem a vyzvěte děti, aby si vybraly, co si dobalí do „volného“ prostoru. Volba mezi barbínami Eliškou, Aničkou, Katkou a Haničkou bude muset padnout. A co víc, Ken nepojede na dovolenou. Nezapomeňte rodinné hry, abyste si aspoň trochu k večeru odpočinula.    


S batohem do džungle


lesS Mařenkou a Matýskem to bohužel nepůjde. Babička vám ale jistě ráda dopřeje cestu „jako zamlada“ a své malé miláčky pohlídá. Na zaprášenou krosnu z půdy rovnou raději zapomeňte a investujte do kvalitního batohu, protože to, co si balíte, si budete nosit na zádech. Takže každé kilo drahé a každá jedna věc, kterou si budete moci vzít s sebou, se bude rovnat pokladu. Dbejte, aby měl batoh zabudovanou pláštěnku, což oceníte nejen v dešti ale i na lodi. Pláštěnka – pončo pro vás je nezbytná. 


Před cestou si detailně prostudujte zemi, do které letíte, tamní zákony a pravidla, abyste neměli tu čest poznat místní policejní stanici. Především si zjistěte, zda můžete do zavazadlového prostoru uložit popř. nůž, pokud se chystáte na dobrodružnější cestu.


Hamaka s moskytiérou na zip bude spásou na zemi ve chvíli, kdy budete ulehat pod palmy, a ze všech stran na vás budou útočit komáři, od kterých by se ti čeští mohli leccos přiučit. Velmi oceníte nejrůznější praktické taštičky a pásek na peníze. Nikdy nedávejte peníze na jedno místo. Doklady, cestovní šeky a peníze rozdělte a uložte do hermeticky uzavřených nepromokavých pytlíků.


Boty si pořiďte neznačkové, pohodlné a ideálně takové, které jedny před odletem vyhodíte a budou „do města“ (obyčejné tenisky, namísto nich dva dárečky pro Mařenku a Matýska), druhé vysoce kvalitní a bytelné do džungle. Všechny věci nakupujte tak, aby měly praktické kapsičky a barvy. Zapomeňte na pračku a módní kreace. Zavděk vezmete tři trička a mýdlo.   


Co se týče lékárničky, léků na průjmová onemocnění není nikdy dost. Dezinfikovat se lze ale naštěstí různými prostředky. Navíc slivovice vám může pomoc nejen při střevních potížích, ale dobře zabere i po návštěvě chlupatého osminožce. Očkování netřeba zdůrazňovat, dostatek náplastí, obvaz a prášky na bolest hlavy byste také neměli zapomenout.


Zdroj: Albert.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
na cestu, tak to mi nedělá žádné potíže. V podstatě to mám už vymyšleno.
Horší je, když se vrátíme domů - vybalování, třídění, praní a uklízení věcí, tak to mě otravuje.
Obrázek uživatelky
profil
se mi článek líbil....přesně vystihuje naše balení a to nemusíme brát Barbie ...Díky...SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles