Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak předejít latentní obezitě?

16. 09. 2014 | Diety
Myslíte si, že štíhlí lidé nemohou trpět obezitou? Že se jich zdravotní rizika spojená s nadbytečným tukem netýkají? Bohužel, není tomu vždy tak. Kromě klasické obezity totiž existuje také obezita latentní, která je nebezpečím pro štíhlé – její příčinou je nedostatek svalové hmoty a provází ji ochablost a často i špatné držení těla.

Zatímco lidem s nadváhou, kteří mají svalovou hmotu, často stačí úpravou jídelníčku omezit přísun energie do organismu, lidé s latentní nadváhou tuto možnost nemají, neboť by vedla k dalšímu úbytku svalů. Primární je pro ně tedy získání svalové hmoty a zařazení vhodné pohybové aktivity.

Z tohoto pohledu je ideální pravidelné cvičení – 30minutový kruhový trénink pro ženy, které přináší kombinaci silového a kardiovaskulárního tréninku. K dispozici máte 8 hydraulických pístových strojů a 8 aerobních stanovišť, po nichž se přesouváte v kruhu z jednoho stanoviště na druhé po zhruba 30 vteřinách. Během pouhých 30 minut zde rovnoměrně procvičíte a posílíte všechny svalové skupiny.

posilovnaPohybem proti latentní obezitě

O klasické obezitě slyšíme často, o latentní se příliš nemluví. Způsobuje ji paradoxně snížení přísunu energie, tedy například některé diety. Jak je to možné? Výživová poradkyně Monika Čiháková vysvětluje: „V dnešní době mají ženy často během dne jen minimum pohybu, v práci sedí, na sport není v každodenním shonu čas. Pokud si chtějí udržet správnou váhu, snaží se nedostatek pohybu vyrovnat snížením přísunu kalorií. To však vytváří nevhodný poměr tuků a svalů v těle a otevírá cestu k latentní obezitě.“

Ani štíhlé ženy by proto neměly pohyb zanedbávat a měly by se snažit si alespoň dvakrát třikrát týdně najít trochu času na fyzickou aktivitu. Vhodné je zejména posilování, které pomůže tělu vybudovat si chybějící svalovou hmotu, doplněné cvičením zaměřeným na spalování nadbytečného tuku.

Vyvážená strava a pitný režim

Při riziku latentní obezity není dobré omezovat přísun energie, ale přesto (nebo tím spíš) je třeba dbát na složení našeho jídelníčku. Základem je pravidelnost stravy a vyvážený poměr tuků, bílkovin a sacharidů (ale těch správných!). Měli bychom se vyvarovat živočišného tuku, tučných mléčných výrobků a potravin s vysokým obsahem soli. Jednoduché cukry nahradit komplexními sacharidy a pohlídat si dostatečný přísun bílkovin a syrové stravy. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na pitný režim – osvědčilo se mi s sebou vždy nosit láhev obyčejné vody bez příchutí i bublinek.

Zdroj, foto: Expreska


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak to já mám skrytou štíhlost.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles