Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak přežít zimu ve zdraví

5. 03. 2020 | Péče o tělo
Nemoci nechodí po horách, ale po lidech. Obzvlášť v zimních měsících, kdy teploty klesají rychleji, než padá listí ze stromů. Nedostatek slunce a sychravé počasí oslabují imunitu a pomáhají tak šíření bakterií a virů, které útočí ze všech stran. Přežít toto nelehké období ve zdraví se zdá jako nemožný úkol. Pokud však budete dbát na prevenci a případné nachlazení či rýmu začnete léčit s prvními příznaky, může se vám to povést.

1.    Čerstvý vzduch a pohyb vám prospějí
Ať už sportujete rádi nebo ne, pohyb je pro tělo a posílení imunity důležitý. Rozhodně byste na něj neměli zapomínat ani se zhoršujícím se počasím. Nemusíte hned začít běhat maraton. Vašemu organismu prospěje i svižná procházka na čerstvém vzduchu. Stačí, když půjdete z práce pěšky nebo se projdete při venčení psa. Nezapomeňte se dostatečně obléct, jinak si o nachlazení přímo koledujete.

2.    Ovoce a zelenina jsou zdrojem vitamínů
Důležitou roli v posilování imunity hraje i vyvážený a pestrý jídelníček. Zejména ovoce a zelenina jsou cenným zdrojem vitamínů. Třeba takový pomeranč nebo křen obsahují velké množství vitamínu C, který pomáhá udržovat zdravý imunitní systém. Česnek je zase všeobecně známý jako přírodní antibiotikum a zapomínat byste neměli ani na vitamín D. Ten tělu v zimních měsících pro nedostatek slunce schází. Najdete ho třeba ve vaječném žloutku, rybím tuku či v mléce.

med3.    Med je osvědčený lék na všechno
Léty osvědčeným pomocníkem v boji proti bakteriím a virům je med. Elixír života, jak se mu často přezdívá, totiž obsahuje množství vitamínů a minerálních látek důležitých pro lidský organismus. Posiluje imunitní systém, zmírňuje příznaky nemocí dýchacích cest a podporuje trávení. Jako přírodní zdroj sacharidů navíc tělu dodává potřebnou energii. Med lesní obsahuje aminokyseliny a antioxidanty, které imunitní systém zaručeně povzbudí.
Ať už si ho namažete na chleba, rozpustíte v čaji nebo ho budete jíst po lžičkách, vaše tělo vám určitě poděkuje.

4.    Spolehněte se na bylinky

Ani v zimě byste neměli zapomínat na pitný režim. Mít dostatek tekutin je pro tělo důležité, ať je venku jakékoliv počasí. Nemusíte přitom zůstat jen u vody. Zdraví prospěšné vám budou zejména bylinkové čaje. Jako prevence i jako první pomocník vám skvěle poslouží například čaj.

5.    Inhalování je prevence i lék

Při dlouhodobých problémech s respiračním onemocněním i při obyčejném nachlazení vám pomůže inhalování. To zmírní obtíže spojené s ucpaným nosem, prospěje dýchacím cestám a také poslouží jako prevence proti nachlazení. Pozor však na klasické vdechování horké páry, u kterého hrozí popálení, a navíc inhalujete pouze vodní páru nikoliv účinnou látku. Inhalace s pomocí inhalátoru je moderní způsob, který přináší efektivní a účinnou léčbu dýchacích obtíží i rýmy. Chcete-li předcházet nemocem a dýchacím potížím, inhalujte před spaním po dobu 10 – 15 minut. Výhodou inhalátoru je, že léčivou látku umístí přímo do plic, takže začne brzy působit a zároveň omezí její vedlejší účinky. Inhalátor je navíc vybavený nosní sprchou, která při pravidelném používání snižuje rizika virové a bakteriální infekce. Pomáhá udržovat čistý nos a zabraňuje suchosti i podrážděnosti nosních dutin.


Zdroj: Omron



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !