Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně naučit psát leváka

20. 08. 2012 | Výchova
13. srpen byl vyhlášen jako mezinárodním dnem leváků. V některých firmách si ho připomněli tak, že na celý den eliminovali používání pravé ruky a všechny běžné i pracovní činnosti vykonávali levou. Vcítili se tak na chvíli do kůže leváka v praváckém světě.

V běžném životě by se to jednou za rok hodilo každému pravákovi. Vůbec si totiž neuvědomujeme, s jakými obtížemi se v každodenním životě setkává tato menšinová populace v situacích, které jsou pro praváky samozřejmostí. Například klika na dveřích, otvírání dveří na autobusech, počítačová myš, stolování v restauracích atd...

Svět levákůPravdou je, že mnoho z těchto věcí dospělým levákům nedělá žádné problémy, protože si jednoduše zvykli a přizpůsobili se. Větší problémy se však dají pozorovat u dětí.

Je vaše dítě levák?


Většinou se dominance ruky vyhraní mezi pátým a šestým rokem života dítěte. Nevyhraněná dominance ruky je důvodem k odkladu školní docházky. Zhruba u 2% populace nedojde k vyhranění dominantní ruky, pak je vhodné řídit se dominancí oka a nohy, a pokud ani ty nejsou vyhraněny, je vhodné přiklonit se k pravé ruce. Rozhodně není dobře psát či kreslit oběma rukama. 

Naštěstí je v dnešní době násilné přeučení leváka na praváka již minulostí a pedagogové jsou dobře informováni o schopnostech a možnostech levorukých dětí. I přes dostatečnou osvětu však stále narážejí malí leváci na mnoho nepříjemných situací a nedorozumění. Největší chybou rodičů je intuitivní podávání věcí dětem do pravé ruky nebo ukazování praktické činnosti pravou rukou.

Děti, které to táhne používat levou, jsou z toho zmatené a zkoušejí to pravou i levou rukou. Podobným případem je, když děti pozorují své rodiče praváky nebo kamarády a vidí je používat pravou ruku. Nechtějí vyčnívat z řady nebo se odlišovat, a proto zkoušejí věci dělat také pravou rukou, i když se při tom necítí přirozeně. S dalšími obtížemi se levoruké děti setkávají při nástupu do školy. Učit se psát první písmenka inkoustem je pro ně náročné a téměř vždy skončí s kaňkami v sešitu a zašpiněním rukou.

Problémy mají i při rýsování, kde nevidí na čísla a kvůli tomu jsou často jejich úkoly nepřesné, přerušované nebo kostrbaté. Levákům se ve škole podobně nedaří i při kreativních předmětech, například při stříhání nůžkami přizpůsobenými pro praváky. Celková nešikovnost při manipulaci se školními pomůckami a zaostávání za spolužáky mohou mít negativní dopady na psychiku dítěte. Nepomáhají ani rodiče, kteří mají problém nacvičovat s malými leváky psaní, protože leváci mají jiný úchop a sklon ruky než praváci.

Jak přistupovat k levorukým dětem?


Svět levákůPokud máte doma leváka, je třeba mu vysvětlit, že někteří lidé používají více pravou ruku a někteří levou, a že je to úplně normální. Dítě se pak nebude cítit pod tlakem a odlišně od svých kamarádů. Nejdůležitější je přistupovat k němu s trpělivostí a láskou. Aby zvládlo další milník ve svém životě v duševní i fyzické pohodě, pořiďte mu školní pomůcky pro leváky.

Usnadní mu školní úkoly a nebude muset bojovat s pomůckami pro praváky. Pera, nůžky a ořezávátka, dostanete i v klasickém papírnictví. Speciálnější pomůcky jako pravítko a sešity najdete ve specializovaných internetových obchodech pro leváky. Když bude dítě starší je, dobré mít i kuchyňské potřeby ve variantě pro leváky, jako například škrabka na brambory, otvírák konzerv nebo nůž na chléb.

Pikantnosti o levácích:


- 10 - 15% populace je levoruká
- V mnoha částech světa (Indie, Indonésie) je neslušné jíst levou rukou nebo jí přijímat dary
- Eskymáci považují levoruké lidí za čaroděje
- V minulosti bylo v církevním prostředí leváctví považováno za vliv ďábla
- Kalhoty, které mají jen jednu zadní kapsu, ji mají vždy na pravé straně

Slavní leváci


Politici: Julius Caesar, Jana z Arku, Princ Charles, George Bush.

Spisovatelé a filozofové: Johann Wolfgang von Goethe, Hans Christian Andersen

Skladatelé:
Johann Sebastian Bach, Niccolo Paganini

Sportovci: Martina Navrátilová, Pelé, Diego Maradona

Hudebníci: Paul McCartney, Phil Collins

Herci a režiséři: Bruce Willis, Whoopi Goldberg, Tom Cruise, Brad Pitt

Autorka: Mgr. Světlana Drábová
speciální pedagog
společnost Stabilo


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mně to čeká, mám dvojčata 1 pravák a 1 levák, ted půjdou do první třídy, tak mám trochu obavy jak to půjde, jestli, vy, co s tím máte zkušenosti, máte nějaké tipy, jak se s tím vyrovnat, tak mi prosím poraďte, děkuji.
Obrázek uživatelky
profil
že je ten článek k ničemu - jen je nevhodně zvolený nadpis...
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím,článek k ničemu.
Mám doma dva leváky a dva praváky a mohu porovnat,jak školu,tak běžný život i to zmiňované psaní.Dcera se naučila psát téměř sama a krasopisně,syn má typický hrabopis,
a kdybych se na hlavu postavila,líp mu to nepůjde.
Obrázek uživatelky
profil
jak tedy naučit psát leváka - problém asi je, že to nevědí často ani učitelé a nebo neberou zřetel na to, že je dítě levák Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Článek vlastně o ničem.Maximálně o školních pomůckách pro leváky.Ale rozhodně ani neodpovídá na otázku ,kterou si sám v nadpisu klade- Jak správně naučit psát leváka?.
Mám doma leváka a rozhodně to není jen o psacích potřebách.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles