8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně naučit psát leváka

20. 08. 2012 | Výchova
13. srpen byl vyhlášen jako mezinárodním dnem leváků. V některých firmách si ho připomněli tak, že na celý den eliminovali používání pravé ruky a všechny běžné i pracovní činnosti vykonávali levou. Vcítili se tak na chvíli do kůže leváka v praváckém světě.

V běžném životě by se to jednou za rok hodilo každému pravákovi. Vůbec si totiž neuvědomujeme, s jakými obtížemi se v každodenním životě setkává tato menšinová populace v situacích, které jsou pro praváky samozřejmostí. Například klika na dveřích, otvírání dveří na autobusech, počítačová myš, stolování v restauracích atd...

Svět levákůPravdou je, že mnoho z těchto věcí dospělým levákům nedělá žádné problémy, protože si jednoduše zvykli a přizpůsobili se. Větší problémy se však dají pozorovat u dětí.

Je vaše dítě levák?


Většinou se dominance ruky vyhraní mezi pátým a šestým rokem života dítěte. Nevyhraněná dominance ruky je důvodem k odkladu školní docházky. Zhruba u 2% populace nedojde k vyhranění dominantní ruky, pak je vhodné řídit se dominancí oka a nohy, a pokud ani ty nejsou vyhraněny, je vhodné přiklonit se k pravé ruce. Rozhodně není dobře psát či kreslit oběma rukama. 

Naštěstí je v dnešní době násilné přeučení leváka na praváka již minulostí a pedagogové jsou dobře informováni o schopnostech a možnostech levorukých dětí. I přes dostatečnou osvětu však stále narážejí malí leváci na mnoho nepříjemných situací a nedorozumění. Největší chybou rodičů je intuitivní podávání věcí dětem do pravé ruky nebo ukazování praktické činnosti pravou rukou.

Děti, které to táhne používat levou, jsou z toho zmatené a zkoušejí to pravou i levou rukou. Podobným případem je, když děti pozorují své rodiče praváky nebo kamarády a vidí je používat pravou ruku. Nechtějí vyčnívat z řady nebo se odlišovat, a proto zkoušejí věci dělat také pravou rukou, i když se při tom necítí přirozeně. S dalšími obtížemi se levoruké děti setkávají při nástupu do školy. Učit se psát první písmenka inkoustem je pro ně náročné a téměř vždy skončí s kaňkami v sešitu a zašpiněním rukou.

Problémy mají i při rýsování, kde nevidí na čísla a kvůli tomu jsou často jejich úkoly nepřesné, přerušované nebo kostrbaté. Levákům se ve škole podobně nedaří i při kreativních předmětech, například při stříhání nůžkami přizpůsobenými pro praváky. Celková nešikovnost při manipulaci se školními pomůckami a zaostávání za spolužáky mohou mít negativní dopady na psychiku dítěte. Nepomáhají ani rodiče, kteří mají problém nacvičovat s malými leváky psaní, protože leváci mají jiný úchop a sklon ruky než praváci.

Jak přistupovat k levorukým dětem?


Svět levákůPokud máte doma leváka, je třeba mu vysvětlit, že někteří lidé používají více pravou ruku a někteří levou, a že je to úplně normální. Dítě se pak nebude cítit pod tlakem a odlišně od svých kamarádů. Nejdůležitější je přistupovat k němu s trpělivostí a láskou. Aby zvládlo další milník ve svém životě v duševní i fyzické pohodě, pořiďte mu školní pomůcky pro leváky.

Usnadní mu školní úkoly a nebude muset bojovat s pomůckami pro praváky. Pera, nůžky a ořezávátka, dostanete i v klasickém papírnictví. Speciálnější pomůcky jako pravítko a sešity najdete ve specializovaných internetových obchodech pro leváky. Když bude dítě starší je, dobré mít i kuchyňské potřeby ve variantě pro leváky, jako například škrabka na brambory, otvírák konzerv nebo nůž na chléb.

Pikantnosti o levácích:


- 10 - 15% populace je levoruká
- V mnoha částech světa (Indie, Indonésie) je neslušné jíst levou rukou nebo jí přijímat dary
- Eskymáci považují levoruké lidí za čaroděje
- V minulosti bylo v církevním prostředí leváctví považováno za vliv ďábla
- Kalhoty, které mají jen jednu zadní kapsu, ji mají vždy na pravé straně

Slavní leváci


Politici: Julius Caesar, Jana z Arku, Princ Charles, George Bush.

Spisovatelé a filozofové: Johann Wolfgang von Goethe, Hans Christian Andersen

Skladatelé:
Johann Sebastian Bach, Niccolo Paganini

Sportovci: Martina Navrátilová, Pelé, Diego Maradona

Hudebníci: Paul McCartney, Phil Collins

Herci a režiséři: Bruce Willis, Whoopi Goldberg, Tom Cruise, Brad Pitt

Autorka: Mgr. Světlana Drábová
speciální pedagog
společnost Stabilo


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mně to čeká, mám dvojčata 1 pravák a 1 levák, ted půjdou do první třídy, tak mám trochu obavy jak to půjde, jestli, vy, co s tím máte zkušenosti, máte nějaké tipy, jak se s tím vyrovnat, tak mi prosím poraďte, děkuji.
Obrázek uživatelky
profil
že je ten článek k ničemu - jen je nevhodně zvolený nadpis...
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím,článek k ničemu.
Mám doma dva leváky a dva praváky a mohu porovnat,jak školu,tak běžný život i to zmiňované psaní.Dcera se naučila psát téměř sama a krasopisně,syn má typický hrabopis,
a kdybych se na hlavu postavila,líp mu to nepůjde.
Obrázek uživatelky
profil
jak tedy naučit psát leváka - problém asi je, že to nevědí často ani učitelé a nebo neberou zřetel na to, že je dítě levák Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Článek vlastně o ničem.Maximálně o školních pomůckách pro leváky.Ale rozhodně ani neodpovídá na otázku ,kterou si sám v nadpisu klade- Jak správně naučit psát leváka?.
Mám doma leváka a rozhodně to není jen o psacích potřebách.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles