Dnešní medicína má léky na nejrůznější druhy nemocí, ale lék na celiakii ještě nalezen nebyl. Bezlepková dieta je tak jediná cesta. Diagnóza této nemoci s sebou přináší celou řadu omezení. Z počátku není vůbec jednoduché přejít k „čisté“ bezlepkové dietě. Jisté pochybnosti o zvládnutí diety měl na začátku každý, ale nakonec ji většina dokázala úspěšně zvládnout.
Kromě klasické formy celiakie, která postihuje asi jen desetinu pacientů, jsou i další formy s odlišným průběhem. Citlivost na lepek v podobě příznaků celiakie bez poškozování střev u sebe pozoruje čím dál více lidí, aniž by jim byla celiakie diagnostikována, což vede k rozvoji nového trendu: bezlepkové stravy (nikoliv diety, o které mluvíme v případě nemocných). Své zastánce má bezlepková strava mezi známými osobnostmi. Mezi českými osobnostmi můžeme jmenovat např. moderátorku a herečku Kláru Doležalovou.
Jak začít s bezlepkovou dietou?
Bezlepkovou dietu nemusíte chápat jako nutné zlo, ale třeba jako pozitivní změnu životního stylu. Bezlepková strava/dieta je zkouškou silné vůle. V dnešní době ji volí nejen nemocní lidé, ale i lidé, kteří chtějí žít zdravějším životním stylem a upravit si jídelníček. V první řadě je třeba si uvědomit, že jde především o vaše zdraví. Ani organismus zdravého člověka lepek vůbec nepotřebuje. Lepek je požehnáním pouze pro pekaře, protože zkvalitňuje vlastnosti těsta.
Dál jezte svá oblíbená jídla! Bojíte se, že přijdete o většinu svých oblíbených a hlavně častých potravin jako je pečivo nebo třeba pizza? Výrobci potravin na celiaky již pamatují a snaží se vyrábět své produkty i v bezlepkové variantě a to při zachování stejné chuti.
Lepší a spolehlivější jsou potraviny od výrobců, kde jakákoliv kontaminace lepkem či jinými alergeny nehrozí, jelikož výroba v provozu je výhradně bezlepková.
Požádejte rodinu o spolupráci a zamezte tak dvojímu vaření. Příkladem je zahušťování omáček či polévek pouze bezlepkovou moukou. Vašim blízkým takováto nepatrná změna velmi prospěje.
Pozorně čtěte etikety. Dávejte přednost balenému zboží, kde musí být vždy uvedeno přesné složení. Zdroje lepku se přidávají do potravin jako separační a zahušťovací prostředek. Bezlepkové výrobky naleznete označené speciálním symbolem přeškrtnutého klásku.
Zdroj: Nutrifree