Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké jsou nejčastější mýty o výživě psů a koček?

6. 04. 2018 | Zvířátka
Krmivo domácích mazlíčků musí být především chutné, nemělo by obsahovat obiloviny a jeho kvalitu lze posoudit podle obsahu masa jsou mylná přesvědčení, která stále přežívají mezi majiteli a chovateli zvířat. Jak ukázaly výsledky cíleného průzkumu mezi českými majiteli zvířat, 94 % respondentů neví, že zvířata nevnímají chuť a více než polovina dotázaných je přesvědčena, že není problém měnit stravovací návyky koček a psů.  

Mýtus č. 1: Kočky a psi vyžadují pestrý jídelníček.

Kočky a psi nemají ve slinách trávicí enzymy a jejich trávicí trakt je ve srovnání s lidským v poměru k celkové tělesné hmotnosti čtyřikrát kratší. Správné trávení ovlivňují bakterie, které osidlují střevo a na konkrétní potravu musí být adaptovány. Časté změny krmiva mohou vést k zažívacím potížím. Proto je třeba krmit kočky a psy dobře stravitelnou potravou a používat stejné krmivo. U kvalitních průmyslových krmiv s kompletním složením je každá krmná dávka vypočítána tak, aby obsahovala všechny potřebné živiny pro konkrétní zvíře. Pestrost takového krmiva je zajištěna obsahem všech potřebných živin, a proto není třeba ho obměňovat nebo doplňovat.


Jaké jsou nejčastější mýty o výživě psů a koček?Mýtus č. 2: Kvalitu krmiva lze posoudit podle seznamu obsažených složek.

Kvalitu krmiva je třeba hodnotit podle množství výživných látek, tj. cukrů, tuků, bílkovin, vitaminů a minerálních látek, nikoli podle seznamu složek, které jsou uvedené na obalu. Kočky a psi potřebují získat z každé krmné dávky 47 různých živin, proto je pro jejich správnou výživu důležitá kompletní a vyvážená strava. Kompletní krmivo je velmi složité připravit v domácích podmínkách, protože domácí nebo syrová strava často neobsahuje všechny potřebné vitaminy a minerální látky.

Mýtus č. 3: Výživové potřeby koček a psů jsou podobné jako u lidí.

Kočky a psi neposuzují potravu podle chuti, ale hodnotí ji čichem. Na rozdíl od lidí neobsahují sliny koček a psů trávicí enzymy a jejich trávení je proto méně účinné. Výrazně se liší také délka přijímání potravy. Zatímco člověk konzumuje potravu přibližně 1 hodinu denně, psovi stačí 1-3 minuty na každých 100 g přijaté stravy. Vzhledem ke všem těmto odlišnostem mají kočky a psi zcela jiné výživové potřeby než lidé. Ve stravě koček a psů musí být oproti lidské stravě podstatně větší podíl bílkovin, naopak cukrů by zde mělo být méně. Z důvodu výrazně kratšího trávicího traktu a odlišného způsobu trávení potřebují zvířata lépe stravitelnou potravu. Záruku kvalitního složení a vysoké stravitelnosti krmiv mohou poskytnout jen renomovaní výrobci se zázemím výzkumného centra, kde krmivo formulují certifikovaní nutriční poradci a před uvedením na trh ho pečlivě testují.

Mýtus č. 4: Kočky a psi by neměli konzumovat obiloviny.

V souvislosti se současnými výživovými trendy se mnoho lidí domnívá, že obiloviny jako kukuřice nebo pšenice nemají žádnou nutriční hodnotu a pro výživu koček a psů mohou být dokonce škodlivé. Vědecké studie však dokazují, že obiloviny poskytují malým zvířatům mnoho dobře stravitelných výživných látek, např. esenciální aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny, vitaminy, minerální látky, sacharidy a prospěšnou vlákninu. Pšeničný lepek může u lidí způsobovat celiakii, ale u koček nebylo toto onemocnění nikdy zjištěno a objevilo se pouze u jediné rodiny irských setrů v Anglii. Obavy z alergie na lepek nejsou u koček a psů na místě a bezlepková dieta jim rozhodně neprospívá.

Mýtus č. 5: Nejdůležitějším ukazatelem kvality krmiva je vysoký obsah masa.

Podle Veterinární asociace lékařů malých zvířat jsou nejdůležitějšími kritérii při výběru krmiva jeho zdravotní nezávadnost, výživná hodnota a vhodnost pro daného jedince. Údaj o množství masa použitého k výrobě krmiva může být značně zavádějící. Čerstvé maso obsahuje až 85 % vody a pouze 10-30 % bílkovin. Podstatně hodnotnějším a koncentrovanějším zdrojem bílkovin je dehydrované maso, ze kterého je voda odstraněna, a tak může obsah bílkovin dosahovat až 90 %. Navíc velké množství kvalitních, vysoce stravitelných bílkovin s obsahem esenciálních aminokyselin je obsaženo v rostlinných zdrojích.

Mýtus č. 6: Kuřecí maso není pro výživu koček a psů vhodné, protože je alergenní.
 
Kuřecí maso má ve výživě koček a psů významnou roli, protože obsahuje vysoce stravitelné bílkoviny, esenciální aminokyseliny a vitaminy. Navíc je bohatým zdrojem vápníku a fosforu. Výborné nutriční vlastnosti mají i kuřecí vnitřnosti, například kuřecí játra jsou bohatým zdrojem vitaminu A a D3. Kuřecí kůže je nutričně přínosná zase díky vysokému obsahu živočišného tuku. Alergie u zvířat jsou nejčastěji způsobeny alergeny z vnějšího prostředí. Jen 10 % alergií je potravinových a reakce na kuřecí maso se vyskytují zcela výjimečně.


Zdroj, foto: Royal Canin


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !