8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké oblečení je vhodné pro cyklistiku?

31. 05. 2009 | Fitness
Výběr vhodného sportovního oblečení bychom neměli podcenit. Samozřejmě můžete jezdit na kole v kraťasech a bavlněném tričku, ale doporučit se to určitě nedá. Důležitá je funkčnost oblečení, což je speciálně pro cyklistiku velmi důležité. A pak také chceme při sportování samozřejmě dobře vypadat. Dnešní syntetické materiály umožňují tepelný komfort a zároveň minimalizují odpor mnoha vrstev tlustého oblečení bránící pohybu. Navíc dobře vypadají a jsou příjemné na tělo.
 
Začít bychom měli již u spodního prádla. Prvořadá je jeho schopnost odvádět pot od těla a pomáhat tak udržovat mikroklima přirozené tělesné termoregulace. Jinými slovy udržet propocené triko, které studí od těla.

Při teplotách v letním období volíme cyklistický dres a krátké kalhoty „kraťasy“popř. ¾ kalhoty – „golfky“. Dresy na kolo mají na zádech zpravidla 3 kapsy, do kterých lze dát větrovku nebo pláštěnku, mobil, klíče nebo Jaké oblečení je vhodné pro cyklistu?svačinku a nemusíte se tedy tahat s batůžkem nebo taškami na kolo. Důležitou věcí je tzv. „sedlo“ kalhot. Jedná se o odolné vyztužení kraťasů v oblasti pánve mezi nohami sportovce. Sedlo je antibakteriální, snižuje tření a otlačování sedacích kostí. Výrazně přispívá k pohodlí během výkonu.

Oblečení na chladnější části roku musí zamezit profouknutí, udržet teplo, nepromokat a co možná nejméně překážet při pohybu. Dnes je již běžné využívat tzv. membránových materiálů, které propouští pouze jedním směrem z důvodu odvodu potu, ale brání pronikání deště a profouknutí nepříjemným větrem.

Rozhodně doporučujeme nakupovat oblečení ve specializovaných prodejnách, kde odborná obsluha poradí, popř. hledat doporučení na stránkách výrobců. Vidina levně pořízené věci může být zbytečně vyhozenými penězi. Kvalitní vybavení vám poskytne mnohaletou službu ve chvílích odpočinku a relaxace.

Nezapomeňte na bezpečnost!
Statistiky hovoří jasně. U velkého procenta cyklistů mohla přilba zabránit úrazu nebo zachránit život. Kdyby ji ovšem měli na hlavě. Bez přilby se dnes už skutečně neobejdeme. Ostatně děti do patnácti let jsou ze zákona povinny mít přilbu při jízdě na kole nasazenou.

Při koupi je dobré vyzkoušet si helmy od různých výrobců, protože každý vyrábí trochu jiný vnitřní tvar přilby. Počítejte s tím, že přilbu budete mít na hlavě dlouhou dobu, takže každé místečko, které vás tlačí, může po delší jízdě přivodit nepříjemnou bolest hlavy. Zkuste nastavit upínací mechanismus, nasadit přilbu na hlavu a dotáhnout. Dobré je i potřepat hlavou. Ukáže se, jak přilba sedí.

„Vidět a být viděn“
bezpečnost při jízdě na kole je velmi důležitá, a tak výrobci doplňují své výrobky reflexními prvky, jako jsou reflexní paspule, proužky, loga apod. Dnes je již možné těchto prvků použít jako doplněk designu, který neruší, ale je velice funkční při silničním provozu. Velký důraz je v tomto ohledu kladen zejména na dětské vybavení.

Zdroj: Kolo pro život

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !