Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké plemeno psa vybírat, máme-li doma malé dítě?

9. 09. 2015 | Zvířátka
Názory na domácnost, kde je zároveň dítě i pes, se rozcházejí. Někteří by na toto uspořádání nedali dopustit, jsou ale tací, kteří jsou hlavně kvůli bezpečnosti ostře proti. Jak vybrat takového psa, který má k dětem blízko a nehrozí žádná rizika?

To, jak se pes chová k malým dětem, ovlivňuje do jisté míry výchova. Mezi čtyřnohými společníky však najdeme takové, kteří mají k dětem blíže než ostatní a svou povahou jsou pro jejich výchovu a společnost vhodní.

Pro začátek je třeba zvážit, do jaké velikosti pes dorůstá. Máme-li doma batole či ho mít plánujeme, není asi úplně vhodné pořizovat pejska, který zabere celou pohovku. Na druhou stranu ale, o rasách jako je labrador nebo retrívr se obecně ví, že pro děti jsou výborní společníci. Jsou trpěliví a tolerantní. Labradoři mají však sklony být jako štěňata trochu zbrklí, a tak je lepší pejska pořídit dříve, než se dítě narodí.

Jaké plemeno psa vybírat, máme-li doma malé dítě?Krom těchto faktorů je třeba i zvážit možnosti bydlení, které máme k dispozici. Prací a rodinou zaneprázdnění rodiče, kteří bydlí v bytě, asi nebudou mít čas denně podnikat dlouhé procházky, které větší psi potřebují. Také jsou finančně náročnější a vyžadují větší péči. Zároveň s tím přichází na řadu i otázka hygieny. U psa v bytě se musí myslet i na to, že úklid prachu, vysávání a vytírání podlahy bude na denním pořádku kvůli všudypřítomným chlupům.

Vezmeme-li v potaz plemena menší, z těch vhodnějších můžeme zmínit například francouzské buldočky či bígly. Přičemž konkrétně buldočci jsou k dětem geniální. Jsou hraví, mazlivé a milují se válet. V horkém počasí však nejsou uzpůsobeni na dlouhé procházky. Snadno se zadýchají a je třeba mít vždy k dispozici vodu.

Můžete však vybrat sebevhodnějšího pejska, když ho ale řádně nevychováte, nějaké riziko je tu vždy. Stejně tak je třeba učit i dítě, aby se k psovi chovalo s respektem a úctou. Dítě by mělo vědět, že psa nemá budit ani ho rušit na jeho odpočinkovém místě, zbytečně ho dráždit a celkově mu omezovat jeho prostor. Dítě a psa bychom ale stejně neměli nechávat o samotě, a to do věku cca pěti let. Přece jen nikdy nevíte, co se může stát.

Zdroj, foto: FookyWater



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles