Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké změny nastanou od Nového roku ohledně plateb zdravotního pojištění?

29. 12. 2018 | Finance
OTÁZKA TÝDNE:
Jaké změny nastanou od Nového roku ohledně plateb zdravotního pojištění?

ODPOVĚĎ:

Změny výše vyměřovacích základů a plateb zdravotního pojištění se od 1. 1. 2017 týkají všech skupin plátců pojistného, tedy osob samostatně výdělečně činných, osob bez zdanitelných příjmů, zaměstnavatelů i státu. Zvýšení průměrné mzdy znamená zvýšení minimálního pojistného OSVČ, a to z 1 823 Kč na 1 906 Kč. Změna minimální mzdy přináší navýšení pojistného OBZP a minimálního pojistného zaměstnanců z 1 337 Kč na 1 485 Kč. A mění se i vyměřovací základ pro platby pojistného státem; ty se zvyšují z 870 Kč na 920 Kč měsíčně.

Podnikatelé musí po celý rok 2017 na zálohách odvádět částku 1 906 Kč, jsou-li povinni dodržet minimální vyměřovací základ. Zvýšení se týká jak těch, kdo platí podle svého loňského přehledu OSVČ částku minimálních záloh ve výši 1 823 Kč, tak i těch, kdo platí svoji vypočtenou zálohu nižší než 1 906 Kč. Pro OSVČ je totiž vyměřovacím základem 50 % příjmu ze samostatné činnosti po odpočtu výdajů v daném roce, ale minimálním vyměřovacím základem je dvanáctinásobek 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství. Je-li průměrná mzda pro rok 2017 stanovena na 28 232 Kč, je měsíčním vyměřovacím základem částka ve výši 14 116 Kč (= 50 %) a pro všechny měsíce roku 2017 je minimální záloha na pojistné 1 906 Kč (= 13,5 % z vyměřovacího základu).

Jaké změny nastanou od Nového roku ohledně plateb zdravotního pojištění?Změnit výši své platby budou muset i všichni pojištěnci evidovaní jako osoby bez zdanitelných příjmů. U nich je vyměřovacím základem stanovená minimální mzda, takže její zvýšení znamená i zvýšení pojistného OBZP. Jestliže minimální mzda od 1. 1. 2017 činí 11 000 Kč místo dosavadních 9 900 Kč, je pojistné 1 485 Kč místo dosavadních 1 337 Kč měsíčně.

U zaměstnanců, resp. zaměstnavatelů se projeví zvýšení minimální mzdy zejména při provádění doplatků do minima u zaměstnanců, u nichž je vyměřovací základ nižší než minimální mzda (a nejedná se o zaměstnance, u nichž minimální vyměřovací základ není stanoven). Vyměřovacím základem zaměstnance je sice úhrn jeho příjmů ze závislé činnosti podle zákona o daních z příjmů, s výjimkou nezapočitatelných příjmů dle zákona o veřejném zdravotním pojištění, ale minimálním vyměřovacím základem je stanovená minimální mzda.

Platby ve výši nového minima musí být odvedeny poprvé už za měsíc leden 2017. OSVČ a OBZP mají jako datum splatnosti vždy osmého následujícího měsíce. Pojistné za zaměstnance se platí za jednotlivé kalendářní měsíce a je splatné od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce. A pozor, za den platby pojistného se ve všech případech považuje den, kdy došlo k připsání částky na účet zdravotní pojišťovny.

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !