8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kernterier (Cairnterier)

13. 05. 2010 | Zvířátka

Chtěla bych Vás seznámit s plemenem psího zvířecího mazlíčka kernteriéra. Jednoho takového nezbedu doma vlastníme, jmenuje se Ace z Vltavotýnských lesů. Spousty zvířecích páníčků se zajímá o to, s čím je náš Ace křížený, nemohou uvěřit tomu, že je to čistá rasa.

Nám to nijak nevadí, těchto pejsků je u nás docela málo a je nám líto, že na procházkách na různých místech jsme kerna ještě za celou dobu, co Aceho vlastníme, nepotkali. I my jsme se seznámili s touto rasou pomalu týž den, co jsme si ho přivezli domů z Týna nad Vltavou. Na štěndo jsme celkem spěchali, protože jsme přišli o našeho pejska a bylo nám hodně smutno. Každé štěně rozzáří tvář (u kerna to platí dvojnásob) a tak nám bylo vcelku jedno, jaké si domů přineseme, jen já nechtěla nic většího po zkušenostech se stářím našeho mazlíka, kdy jsme ho na venčení museli vynášet ven a 4 roky před tím jsme zápasili s mrtvicí na zadní nohy, ale k našemu štěstí jsme to tenkrát po měsíci rozchodili. Jen stáří se vyléčit nedá.

Poslední žíhané štěně ze 4 kluků na mě čekalo u maminky Mimi. Mimina byla zarostlá a jak čírtě přebíhala z mého klína na manželův a vytrimovaný Ace ji následoval, vypadal úplně jinak než ona, a tak jsme viděli jaké dvě podoby bude náš psík mít. Acíno je totiž celý máma. Brali jsme si ho ve 4 měsících a od té doby se vzhledově ani moc nezměnil, sice zarostl, ale po trimování zas vypadá jak štěně. Jen pěkně rozvázal a žádná lumpárna mu není cizí, ale když se podívá těma jeho nevinnýma očima, tak je mu vše odpuštěno. Dávno jsou doby pryč, kdy se bál něčeho nového a měl alespoň před něčím respekt, jako třeba před slepicí přecházející silnici a nebo novou lampičkou v zahradě. Nedávno se mu narodili 3 bráškové a 2 sestřičky a já bych mu nejraději jednoho jeho sourozence přivezla domů, jen si teda neumím představit, jak by na nás s těmi lumpárnami byli dva.

Kernteriér (cairn teriér)  je malý nízkonohý drsnosrstý teriér přírodního vzhledu s kratšími silnými končetinami, menší hlava s malýma vztyčenýma ušima a ocasem vztyčeným vzhůru, celkovým vzhledem připomíná tak trochu divokého kanečka.

Kohoutková výška je 28 - 31 cm a jeho hmotnost 6-7,5 kg (náš Ace rád sní vše co vidí, tak váží 8,2 kg).

Jeho srst je odolná vůči povětrnostním vlivům s bohatou tvrdou krycí srstí. Trimuje se 2 - 3x do roka. Barvu může mít krémovou, pšeničnou červenou, šedou nebo téměř černou. Jakékoli barvy mohou mít žíhání.Typické jsou tmavé znaky na uších a mordě.

Je to čilý, bystrý, sebevědomý, nikoli agresivní pes, hodně hravý a aktivní, s loveckou vášní a smyslem pro humor. Je dobré včas ho upozornit, že kočka se nežere, což Ace ještě nepochopil a náš kocour má často našeho kerníka zakousnutého v pacce a nebo v uchu, ale jelikož je to bojovník, tak se jen tak nedá. Má rád lidi a psy okolo sebe.

Název cairn teriér je odvozen od slova cairn, které znamená kámen. Jeho předkové byli používáni kromě jiného jako lovečtí psi při lovu kunovitých a jiných menších šelem, zalézajících do děr mezi kameny, (nás by jen zajímalo, s čím si náš Ace plete cyklisty, které tak rád honí). Nalézali uplatnění při hubení hlodavců a hlídaní objektů. Tito psi se vyskytovali na statcích a usedlostech na západním pobřeží Skotska.

Plemeno cairn teriéra bylo uznáno roku 1912 Anglickým Kennel Clubem.

Doporučuji takového psíka všem, kdo nechtějí mít doma nudu a rádi vyrazí někam do přírody. Kerni mají rádi hodně pohybu a unavit je dá někdy docela dřinu. Když už pak spí únavou, tak je to nejsladší pejsek na světě.


 

Hanalka1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Vypadá to,že zatím ne,manžel druhého psa neche.Tak snad se mi podaří ho přemluvit někdy pozdějiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak jsem zase díky článku o něco chytřejší. Je pravda, že jsem tuto rasu opravdu ještě nikdy neviděla. A váš Ace se mi opravdu líbí.
Obrázek uživatelky
profil
pejsek je nejen hezký, ale i šikovný SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a pejsek taky krásný a abych nezapoměla ta kočička na té jedné fotce je taky nádhernáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek i pejsek, také jsem si myslela, že je to nějaký kříženec.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles