Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kostel duchů v Lukové

17. 06. 2019 | Česká republika

Když v roce 2012 vytvořil student Jakub Hadrava v rámci své bakalářské práce na Fakultě designu a umění ZČU v Plzni neobvyklou instalaci soch ve zchátralém kostele v Lukové, okamžitě mě jeho myšlenka nadchla. Místo je však pro nás poněkud vzdálené a kostel přístupný jen v omezeném čase, takže k jeho návštěvě došlo až letos.

Víska Luková leží zhruba 7 km severozápadně od Manětína, při hranici Karlovarského a Plzeňského kraje na území bývalých Sudet. Je uváděna jako nejstarší sídlo v regionu, před II. světovou válkou zde žilo 120 lidí, aktuálně se uvádí 6 stálých obyvatel. Kostel sv. Jiří tu byl vybudován už ve 14. století, později byl regotizován. Nevyhnulo se mu husitské rabování ani požáry, několikrát byl vykraden, zvony zrekvírovány za války; na dalším chátrání se podepsal poválečný odsun Němců a nezájem státu o církevní památky.

Kostel duchů v LukovéPoté, co v roce 1968 při pohřebním obřadu spadl kus omítky ze stropu (nikomu se nic nestalo) byl kostel uzavřen. Kdy půjde definitivně k zemi bylo jen otázkou času. Zapomenutý kostel v zapomenuté vísce. Pravda, nebyl jediný, ve špatném stavebně-technickém stavu se po komunistickém hospodaření nacházely stovky (nejen) sakrálních staveb a ty v pohraničních pásmech či vojenských újezdech obzvlášť. Smutné je, že metoda ignorance (+legislativního chaosu) zapříčiňující mnohdy cíleně postupné chátrání některých objektů, dokud nebude z bezpečnostních důvodů nařízena jejich demolice, se občas praktikuje i dnes. Na druhé straně se po sametové revoluci podařilo mnoho památek opravit a zachránit. Díky státu, obcím, farnostem, spolkům, nadacím i soukromým osobám. Při putování po vlasti vidíme nejlépe, co vše se pro záchranu našeho kulturního dědictví udělalo. A pochopitelně vidíme i onu druhou tvář.

Právě proto oceňuji způsob, kterým se podařilo kostel v Lukové zviditelnit. Jakub Hadrava za pomoci figurantů-spolužáků, a kusů látek a záclon namočených v rozdělané sádře, vytvořil 32 soch duchů zemřelých věřících. Mlčenliví pamětníci v dokonalých kulisách „promluvili“ a do Lukové začali přijíždět turisté a fotografové z různých koutů světa.

Upoutat pozornost veřejnosti je sice jen prvním krokem, ale krokem nejdůležitějším. Díky němu se oživí zájem kompetentních orgánů, na opravu přispějí sponzorské dary a dobrovolné příspěvky od návštěvníků a účastníků benefičních koncertů. Kde je vůle, je i cesta. Není výstižnějšího rčení.

Prohlídka tohoto tajemného místa je možná pouze v sobotu od 13:00 do 16:00, po telefonické domluvě se správcem kostela panem Kouklem, informace o případných kulturních akcích naleznete na webových stránkách kostela.

Vzhledem k popularitě místa je možné, že nebudete v kostele sami, a tak není od věci vyčkat, až případní hlučnější návštěvníci odejdou, a pak v tichu setrvat. Jen tak je zdejší „genius loci“ přítomen a jaké otázky sociální, filozofické či teologické vám proběhnou hlavou, to poznáte sami.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kostel duchů v Lukové:

Kostel duchů v Lukové
Kostel duchů v Lukové
Kostel duchů v Lukové
Kostel duchů v Lukové
Kostel duchů v Lukové
Kostel duchů v Lukové
Kostel duchů v Lukové
Kostel duchů v Lukové
Kostel duchů v Lukové
Kostel duchů v Lukové
Kostel duchů v Lukové
Kostel duchů v Lukové
Kostel duchů v Lukové
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
kostel má dnes už novou fasádu. Právě tyto sochy ho vlastně zachránily před zkázou. A prohlídky jsou už také častější. Taky pěkný článek.
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé,trochu děsivéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles