Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krásný Karlův most

8. 10. 2016 | Česká republika

Karel IV. zahájil stavbu mostu symbolickým uložením základního kamene 9. července 1357. Do říčního dna byly zatloukány piloty u dubových kmenů, aby byl most dost pevně ukotven. Stavbu řídil Petr Parléř čtyřicet dva let. Traduje se, že prý do malty přidávali syrová vejce, aby byla pevnější. Jezdit se po mostě mohlo od roku 1370. Kompletně hotový byl ale až v roce 1402. Až do roku 1841 byl Karlův most jediným mostem přes Vltavu.

Na Karlův most vstoupíte Staroměstskou mosteckou věží. Je považována za jednu z nejkrásnějších gotických staveb v Evropě. Postavil ji Petr Parléř v sedmdesátých a osmdesátých letech čtrnáctého století. Za autora výzdoby je považován Karel IV. a Petr Parléř. Věž je postavena na prvním vnitřním pilíři Karlova mostu a má tvar třípatrového hranolu s cimbuřím a vysokou stanovou střechou. Na ochoz věže se dostanete po vystoupání 138 schodů, výška činí 47 metrů. V současné době se zde konají různé výstavy. Zpřístupněno je první a druhé poschodí a ochoz na střeše. Výhled odtud je nádherný.

Karlův mostKarlův most spojuje Staré Město s Malou Stranou a nahradil dřívější Juditin most, který strhla velká voda. Je 515 metrů dlouhý, 9,40 metrů široký, výška chodníku je 13 metrů nad hladinou Vltavy. Most je tvořen šestnácti oblouky z pískovcových kvádrů. Tloušťka pilířů je od osmi do téměř jedenácti metrů. Most je třikrát zalomený a proti proudu řeky vypouklý. Dostavěný most byl bez výzdoby. Později zde byl vztyčen kříž a postupně přibývaly další sochy. Nyní je na mostě třicet soch a sousoší. Většina z nich sem byla umístěna na počátku osmnáctého století. Mezi autory patří barokní mistři Jan Barhoff a Matyáš Bernard Braun. Pokud byste si je chtěli všechny prohlédnout, doporučuji navštívit most brzy ráno. Potom už je zde plno turistů. Automobilový provoz přes Karlův most byl ukončen v roce 1965 a od té doby most slouží jen pro pěší. V letech 2007-2010 byla provedena rozsáhlá oprava, která probíhala za provozu. Nyní na mostě uvidíte mnoho stánků s různými upomínkovými předměty a muzikanty.

Na malostranském břehu most zakončuje Malostranská mostecká věž. Jsou to vlastně dvě věže stylově odlišné a nestejně vysoké propojené bránou. Nižší věž – Juditina byla součástí opevnění a je v románském stylu, pochází z dvanáctého století. Za vlády Jiřího z Poděbrad byla postavena druhá vyšší věž. Tato věž je trochu podobná Staroměstské mostecké věži, chybí jí ale sochařská výzdoba. I na tuto věž je možné vystoupat.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Krásný Karlův most:

Krásný Karlův most
Krásný Karlův most
Krásný Karlův most
Krásný Karlův most
Krásný Karlův most
Krásný Karlův most
Krásný Karlův most
Krásný Karlův most
Krásný Karlův most
Krásný Karlův most
Krásný Karlův most
Krásný Karlův most
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nejhezčí pohled na Karlův most je z Novotného lávky. Na mostě samotném mi vadí ty davy turistů a "umělců - prodavačů".
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
praha má veľa krásnych pamiatok,pri ktorých sa dá zažiť úžasná romantika.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles