Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Křečové žíly - prokletí žen

16. 11. 2008 | Nemoci

Nespravedlnost!

Křečové žíly neboli varixy trápí skoro každou druhou ženu, ale jen každého pátého muže. Právě teď je ten nejlepší čas se jich zbavit. Odsudek k nošení kalhot není přece na doživotí.  Zná to asi 40% Evropanek a 20% Evropanů. 


Postižení žil dolních končetin někdy začíná jako kosmetický problém v podobě sítě nafialovělých žilek - pavučinek v okolí kotníků, a stav se dokonce někdy ani nezhoršuje. Mnohem závažnější je postižení hluboko uložených žil, které zpočátku nemusí být patrné vůbec. Zvýšený pocit tíhy v dolních končetinách, únava a občasné noční křeče k lékaři asi nikoho nepřivedou. Jenže už v této fázi neplní žíla a její chlopenní aparát bezezbytku svou úlohu, odvod odkysličené krve zpět k srdci. Žilní stěna je solabená, takže v místě největšího tlaku krve vznikají výdutě.


křečové žílyProudění krve se zpomaluje, jen nedostatečně domykavé chlopně nedokážou zcela zabránit jejímu zpětnému toku. Svalová pumpa už nestačí hnát krev správným směrem. Krev v zasažené žíle se městná a mohou se tvořit sraženiny - tromby - s rizikem ucpání žíly v místě vzniku (trombóza) s možností uvolnění a zablokování cévního řečiště v jiném místě (embolie). navenek nění někdy vidět nic, jindy se pod kůží rýsují jasně modří "hádci" s uzly výdutí. Kůže časem mění barvu, je napjatá, suchá, šupinatá, někdy zatvrdlá a na dotek bolestivá. Potíže sezhoršují vlivem vysokých teplot v létě a v zimě v přetopených místnostech, během dne s maximem navečer, při delším stání či sezení, u žen v období menstruace. Poranění změněné kůže může skončit i rozvojem obávaného bércového vředu.


JAK SI UDRŽET ZDRAVÉ NOHY

Pokud máte nadváhu, zhubněte, dodržujte pitný režim a jezte hodně vlákniny (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo) - zabráníte tím zácpě, která zvyšuje nitrobřišní tlak, snažte se zamezit dlouhému stání nebo sezení bez možnosti pohybu, v letadle nebo dálkovém autobusu se občas projděte uličkou, cvičte prsty, propínejte střídavě zdvižené končetiny, kružte kotníky, netahejte tašky s nákupy, nezvedejte nic těžkého, přestaňte kouřit, tabákové zplodiny zanášejí cévy, nechoďte celé dny na vysokých podpatcích, nekupujte si těsné boty, noste ponožky se zdravotním lemem, vyhněte se oblečení upnutému kolem lýtek (podkolenky - škrtidla) a stehn, nekřižte při sezení končetiny v kotnících, nedávejte si nohu přes nohu, stlačujete tím podkolenní cévy, kdykoliv je možné, hoďte nohy na stůl, věnujte se turistice, choďte co nejvíc pěšky, plavte a jezděte na kole. 


K LÉKAŘI VČAS

Křečové žílyJiž vytvořená křečová žíla sama od sebe nazmizí. Včasná návštěva praktického nebo odborného lékaře (flebologa) může naopak zabránit rozvoji onemocnění a vzniku komplikací ohrožujících život. V počátečních stádiích je lékem první volby podpůrná kompresivní léčba pomocí elastických obinadel, stahujících punčoch nebo punčochových kalhot, které se liší stupněm stlačení, a měl by je proto předepsat lékař podle aktuálního stavu pacienta. Nasazení léků má za cíl zvýšit žádoucí napětí žilní stěny a zlepšit cirkulaci krve - součástí venofarmak často bývají výtažky z různých tostlin a kyselina askorbová (vitamín C). Příznivý vliv na "ředění krve" a rozpouštění krevních sraženin mají i přípravky na bázi heparinu. Pokud žíly bolí a hrozí komplikace, je na místě chirurgické řešení.

Sklerotizace: do postižené žilky se vstříkne tenkou jehličkou speciální látka, která způsobí místně ohraničený zánět žíly a její uzavření. Stripping: nejčastěji prováděný úkon v celkové anestezii, spočívající v odstranění hlavní povrchní žíly dolní končetiny, po jejím podvázání. Nemějte strach, že vám žíla bude chybět, jeji funkci převezmou "kolegyně" Z BABIČČINY KRABIČKY - extrakty z ginko biloby, koňského kaštanu a borůvek obsahují látku hesperidin, která zdraví žil svědčí. Kostivalová mast nebo chladivý gel z lékárny podporují krevní oběh, hojení ran a tiší bolest křečových žil. Při domácí výrobě masti stačí smíchat hrnek čerstvě vyškvařeného sádla se čtyřmi lžícemi nastrouhaného kostivalového kořene.


NEJLEPŠÍ CVIKY PRO ŽÍLY

V lehu na zádech zvedněte končetiny vzhůru do svislé polohy a rytmicky hýbejte chodidly vpřed a vzad asi 30x za minutu. Při únavě nebo bolesti si odpočiňte, opakujte aspoň 5x.


RADA!

Teplotní šoky ne, v chladu se cévy totiž stahují, v teple roztahují. Nemocné žíly s oslabenou a málo pružnou stěnou však nestíhají rychle reagovat. Proto se vyvarujte prudkých změn teplot - například v sauně. Koupele střídavě v teplé a studené vodě jsou fajn, jen pokud není voda horká. Nevystavujte nohy přímému působení tepla, třeba v těsném sousedství topení.

Veru
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já to mám dědičný (ve 22 docela vopruz), ale už asi dva roky chodím na sklerotizaci a absolutně se to nedá srovnat - stačí jednou za půl roku zajít na pár injekcí a nohy jsou v pořádku.. když se to podchytí včas, není to ani moc vidětSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bohužel i mne to postihlo a musím říct,že je to fakt dost nepříjemný...Tu bolest žil běhěm menstruace nikomu nepřejuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Chudáci, kteří touto nemocí trpí. Všimla jsem si( v létě ) kolik mladých žen touto nemocí trpí.Ani zásypy bohužel tyto tzv. křečáky nezakryjí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles