Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Braňte se rakovině

15. 12. 2008 | Nemoci
Diagnózu „rakovina děložního čípku“ vyslechne v České republice od svého gynekologa každý rok asi tisíc žen. Čeká je pak náročná cesta, kdy se musí s tímto závažným onemocněním vypořádat. Ne každá z nich však může nad nemocí zvítězit.

Rakovina děložního čípku není dědičným onemocněním. Její příčinou je přetrvávající infekce lidským papilomavirem (HPV). Jedná se o virus, který je v populaci velmi rozšířený a během svého života se s ním setká až 80 % sexuálně aktivních žen. HPV se nejčastěji přenáší při sexuálním styku, k nákaze však stačí i pouhý kontakt s kůží v genitální oblasti. O tom, že situaci nelze podceňovat, svědčí také fakt, že infekce někdy v těle přetrvává bez jakýchkoli příznaků i několik let. Časem se pak může vyvinout až v rakovinu děložního čípku.  

Braňte se rakoviněKaždá žena by proto neměla zapomínat na pravidelné gynekologické prohlídky. Jejich součástí je optická kontrola děložního čípku a odběr cytologického stěru. „Při cytologickém stěru se odebírají buňky z povrchu děložního čípku,“ upřesňuje doc. MUDr. David Cibula, CSc. z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze a dodává: „Toto vyšetření sice neumí HPV infekci zabránit, dokáže však odhalit změněné buňky na povrchu čípku. Díky tomu je možné zachytit nemoc v jejích přednádorových stadiích a zahájit tak včasnou léčbu.“  

Braňte se rakoviněBohužel i cytologie má svá úskalí. Rakovina děložního čípku se totiž vyskytuje ve dvou základních formách. Nejčastější je forma dlaždicobuněčná, která se vyskytuje na povrchu děložního čípku a je dobře dostupná při vyšetření. Druhou formou je forma žlázová, tzv. adenokarcinom, který se vyskytuje nejčastěji v kanále děložního hrdla. Tento prostor není při vyšetření viditelný a i odběr cytologie při preventivní gynekologické prohlídce je složitější. Adenokarcinom postihuje často mladé ženy a jeho následky pak mohou být o to nepříjemnější.  

Braňte se rakoviněProto je právě kombinace preventivních prohlídek a očkování proti HPV vhodnou formou prevence. Možností, kterou mají nyní ženy a dívky ve věku 10 až 25 let k dispozici, je očkování. Podle současných dat poskytuje vakcína Cervarix spolehlivou a dlouhodobou ochranu před infekcí viry HPV po dobu téměř šesti a půl roku. Působí preventivně proti nejvíce rizikovým virům HPV 16 a 18, které způsobují až 70 % případů onemocnění rakovinou děložního čípku. Vakcína Cervarix je vhodná jak pro dívky, které ještě nezačaly sexuálně žít, tak i pro ženy sexuálně aktivní.
 
Braňte se rakoviněOčkování probíhá ve třech dávkách v rozmezí 0., 1. a 6. měsíc. Vakcína se aplikuje do horní části paže. Je pouze na lékařský předpis a předepsat ji může dětský lékař nebo gynekolog. Většina zdravotních pojišťoven poskytuje dívkám ve věku 13 – 15 let na očkování finanční příspěvek. Další informace naleznete na webových stránkách www.zdraviprozeny.cz.

Braňte se rakoviněVakcína Cervarix je lékem proti lidskému papilomaviru (jeho typům 16, 18). Je to rekombinantní, adjuvovaná, adsorbovaná vakcína, určená k prevenci cervikálního karcinomu u dívek a žen ve věku 10 až 25 let. Očkování nenahrazuje pravidelný cervikální screening a nechrání ženy, pokud již byly v době očkování infikovány HPV-16 nebo HPV-18. Délka ochrany nebyla přesně stanovena. U všech očkovaných jedinců nemusí být dosaženo ochranné imunitní odpovědi.  Přípravek je pouze na lékařský předpis a není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Před použitím si pečlivě přečtěte příbalový leták.



ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
keby sa to dalo takto ovládať
Obrázek uživatelky
profil
stale je to strasak lidi........a dalsi vyzkumy
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles