Novoroční předsevzetíNovoroční předsevzetí Velký roční horoskop na rok 2019Velký roční horoskop na rok 2019 Jarní prázdniny 2019 - termínyJarní prázdniny 2019 - termíny Jak vyrobit budku z prkna?Jak vyrobit budku z prkna?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Vánoční strom
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 23.01. 2019
Dnes má svátek Zdeněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Které potraviny nejsou zdravé pro náš chrup?

9. 01. 2019 | Péče o tělo
Zdraví našich zubů ovlivňuje nejen správná dentální hygiena, pravidelné návštěvy zubaře či genetika, ale také potraviny, které konzumujeme. Mnoho jídel či potravin přispívá ke kazům či ničí zubní sklovinu a způsobuje větší tvorbu plaku. U jakých jídel bychom měli být nejvíce na pozoru?

Sladké mámení

Mnoho lidí se obává, že žvýkačky mohou vytahovat plomby, tak raději konzumují bonbóny. Opak je ale pravdou. Žvýkačky bez cukru naopak pomáhají neutralizovat kyseliny. Navíc kvalitní plomby se nedají jen tak vytáhnut žvýkačkou. Jedná se spíše o mýtus. Co ale našim zubům nedělá dobře jsou měkké sladké bonbóny jako jsou např. karamelky či gumoví medvídci. Tyto sladkosti se často přilepí na zuby či mezizubní prostory a dochází k většímu hromadění bakterií, které tráví cukr a může tak dojít k poškození skloviny či tvorbě zubního kazu. Výhrou pro náš chrup nejsou ani tvrdé bonbony, protože díky delší době „cucání se škodlivé bakterie v ústech hromadí mnohem déle.  Pokud obecně máte rádi sladké, tak si po každém mlsání propláchněte ústa vodou. Tím zmírníme působení cukru a kyselin na zubní sklovinu.

Které potraviny nejsou zdravé pro náš chrup?Pozor na ovocné hody

Ovoce má v sobě plno vitamínů a je pro tělo přínosem, zároveň také obsahuje cukry a kyseliny. Pozor si musíme dát zejména na citrusové plody, které díky obsaženým kyselinám odvápňují povrch zubní skloviny. Při přespříliš časté konzumaci, a hlavně v kombinaci se zlozvyky jako je skřípání a zatínání může dojí k nevratnému poškození a opotřebení zubů. Samozřejmě řešením není přestat jíst pomeranče či mandarinky, ale konzumovat je s mírou.

Pozor na perlivé sodovky i chleba

Sklovině nesvědčí ani bublinkové limonády, ať jsou s cukrem nebo bez cukru. Opět to souvisí s kyselým prostředím v ústech. Mnoho lidí možná překvapí, že za vznikem zubních kazů může stát i nevinně vyhlížející potravina. Například chleba, stejně jako mnoho dalších potravin, obsahuje škrob a ten sliny rozkládají na cukry, které opět dávají prostor bakteriím a zubnímu kazu.

Příliš alkoholu vysušuje ústa

To, že není alkohol pro tělo příliš zdravá tekutina, není novinkou. Ale mnoho lidí neví, že pití alkoholu ve velké míře vysušuje naše ústa a dostatečná tvorba slin je v boji proti zubnímu kazu velmi důležitá. Slina napomáhá udržovat čistotu a rovnováhu v dutině ústní, jakkoliv snížená slinná sekrece pak vede ke zvýšené kazivosti. Pro dostatečnou tvorbu slin je vhodné dodržovat pitný režim.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !